Uloga AMH hormona pri planiranju obitelji

Upoznajte se s pretragom koja omogućava procjenu plodnosti i šansi za prirodno začeće kako biste lakše krenuli u planiranje proširenja obitelji

Većina se žena zasigurno zapitala; postoji li idealno vrijeme za trudnoću, posebice prvu trudnoću? Biološki gledano moguće je odrediti godine kada je žensko tijelo najspremnije za proces začeća i iznošenja trudnoće. No, budući da je za zdravu i sretnu trudnoću uz fizičko zdravlje potrebna i psihološka, te financijska spremnost/stabilnost, razdoblje majčinstva je individualno.

Posljednjih je godina učestaliji trend majčinstva u kasnijoj životnoj dobi, a razlozi za nešto kasnije zasnivanje obitelji su različiti; dugo školovanje, financijska nestabilnost, nemogućnost nalaženja partnera, emocionalna nespremnost… Pri odluci odgađanja trudnoće važno znati kako ženina plodnost počinje opadati u njezinim tridesetim godinama, što znači da dolazi do pada mogućnosti začeća, ali i iznošenja trudnoće, dok ulaskom u 40-e plodna moć žene bilježi još dramatičniji pad.

Žene se rađaju s određenom ovarijskom rezervom, odnosno s točno određenim brojem jajnih stanica, a kako odmiče životna dob, smanjuje se broj jajnih stanica (značajnu ulogu ima i obiteljsko nasljeđe). Upravo zbog neumoljive biologije većini je žena bitno znati kakva je funkcija njezinih jajnika, odnosno koja je (okvirno) duljina njezinog reprodukcijskog života.

Uvid u ovarijsku rezervu pruža nova, revolucionarna pretraga: određivanja anti-Müllerovog hormona (AMH).

”AMH je proteinski hormon značajan za predviđanje trenutka ulaska u menopauzu te rano otkrivanje patoloških procesa u jajniku, kao i određivanja stvarne ovarijske rezerve.” - pojašnjava ravnateljica Poliklinike Breyer, Hana Breyer Priselac, mag. med. biochem.

”Određivanje anti-Müllerovog hormona preporučljivo je svim ženama koje žele znati koliki je njihov reproduktivni potencijal, ženama koje sumnjaju na ulazak u menopauzu, a žele trudnoću, te ženama koje planiraju potpomognutu oplodnju. Rezultati pretrage predstavljaju pouzdan pokazatelj potencijala jajnika i plodnosti, laički rečeno pokazuju biološki sat plodnosti.”- nastavlja ravnateljica Breyer Priselac.

Smatra se kako se AMH stvara u jajnicima kao hormon koji regulira dozrijevanje pojedine jajne stanice kod svakog ovulacijskog ciklusa, te djeluje kao fina protuteža FSH i LH, kako prilikom ovulacije ne bismo istovremeno imali velik broj zrelih jajnih stanica. Kako broj jajnih stanica koje bi prilikom ovulacije mogle dozrijeti opada s godinama, tako pada i vrijednost AMH. Na ovaj način, AMH korelira s brojem jajnih stanica tj. on opisuje takozvanu ovarijsku rezervu. Upravo je iz tog razloga značajan pri utvrđivanju vremena preostalog za ostvarivanje trudnoće, te u procjeni ovarijske rezerve nakon kemoterapije ili operativnih zahvata nad jajnicima, a može se mjeriti od rođenja do menopauze.

”Razina AMH hormona iznimno je važna i za proces umjetne oplodnje. Njegovo je određivanje u sklopu postupka postalo uobičajeno, jer odražava pad rezerve primordijalnih folikula u kasnim reproduktivnim godinama, te može usmjeriti proceduru u najboljem smjeru. S druge strane, određivanje AMH je bitno kako bi se izbjegao rizik hiperstimulacije jajnika (koji je ozbiljna komplikacija postupaka stimulacije jajnika za izvantjelesnu oplodnju).

Također, AMH ukazuje i na bolest jajnika; povećane vrijednosti hormona najčešće kazuju na sindrom policističnih jajnika. Naravno, svaki nalaz, pa tako i vrijednost AMH potrebno je bez izuzetka, tumačiti u kliničkom kontekstu.

Što se tiče same pretrage ona je bezbolna i brza, sastoji se od uzorkovanja krvi i može se obaviti bilo kojeg dana menstrualnog ciklusa, a nalazi su gotovi već isti dan.” - završava magistra Breyer Priselac.

Tekst: Poliklinika Breyer

Foto: Profimedia

Tagovi: , , , , , , , ,

Vezano uz temu

tečajevi za trudnice u vrijeme korone

6 stvari koje svaka trudnica mora znati prije poroda

Sve o porodu, babinju i dojenju, ali i…

marijana batinić

Marijana Batinić otkrila spol bebice koja stiže na ljeto

5-godišnja sestrica Ena dobit će baš što je…

dizajnerica anamarija brkić kreirala novu kolekciju za trudnice

Trudna dizajnerica Anamarija Brkić: moda u blaženom stanju

Dizajnerica Anamarija Brkić predstavila je novu kolekciju Loved…

Pročitajte i:

ljubavni par u šetnji

Želite bebu, no je li to zbog koronavirusa pametno? Kome se preporučuje pričekati bolja vremena?

U Americi su liječnici zbog koronavirusa već tražili obustavu većine tretmana medicinski potpomognute oplodnje, a…

Rani simptomi trudnoće

Bilo bi savršeno kada bi žena mogla biti sigurna da je trudna čim se spoje…

Planirate trudnoću? Koje preglede prije toga morate obaviti?

Najbolja prenatalna skrb započinje mnogo prije začeća, pa ako planirate trudnoću, trebali biste obaviti nekoliko…

Sindrom hiperstimulacije jajnika (OHSS), simptomi i prevencija

Sindrom hiperstimulacije jajnika ozbiljna je komplikacija u liječenju neplodnosti koja može pogoditi žene koje uzimaju…