trudnoća

Trudnoća u tridesetima

Majčinstvo u trećoj dekadi života sa sobom donosi emotivnu i materijalnu stabilnost, ali i određene zdravstvene prepreke jer biološki sat polako otkucava…

Nekada su trudnice u tridesetima nazivane starim prvorotkinjama. Danas to više nije slučaj jer se njihov broj udvostručio u posljednjih dvadesetak godina - osobito u urbanim sredinama. Uz to su se promijenili i prioriteti. Umjesto zasnivanja obitelji, ženama je važnije prvo steći diplomu visokoškolskog obrazovanja, izgraditi karijeru i kupiti vlastitu nekretninu.

ZDRAVSTVENE PREPREKE
U ranim tridesetima ženino zdravlje i dalje je optimalno, pa trudnoća nije podložna komplikacijama. No plodnost jajnih stanica ipak polako opada, osobito nakon 35. godine. Mnogi stručnjaci slažu se da je ulazak u drugu polovinu tridesetih svojevrsna biološka prekretnica, a žene koje pokušavaju zanijeti nose se s većim brojem potencijalnih komplikacija. Broj porođaja carskim rezom dvostruko je veći kod žena te dobi, a spontani pobačaji događaju se u jednoj od pet trudnoća.

Trudnice nakon 35. godine imaju veću vjerojatnost za razvoj predležeće posteljice (placenta previa), visok postotak novorođenčadi dolazi na svijet s niskom porođajnom masom, a rađanje djeteta s Downovim sindromom događa se u tri od 1000 trudnoća.
Upravo zbog toga u drugoj polovini tridesetih nude se prenatalni testovi za utvrđivanje kromosomskih abnormalnosti, a svaka se trudnoća mnogo pažljivije nadgleda.

Prije nego što pokušaju zatrudnjeti, žene starije od 35 godina svakako bi trebale posjetiti svog liječnika i napraviti sistematski pregled kako bi se utvrdilo opće zdravstveno stanje. Poznato je da žene starije od 35 imaju veću vjerojatnost za razvijanje kroničnih bolesti uzrokovanih visokim tlakom i drugim metaboličkim poremećajima koji mogu biti opasni za zdravlje bebe. Također, valja imati na umu da svaka bolest od koje pati trudnica ima povećan rizik od pogoršanja. Ključ uspješne trudnoće u kasnim tridesetim godinama očituje se u pozornom slušanju liječničkih savjeta, odnosno uravnoteženom životu praćenom zdravim navikama.
EMOTIVNA SNAGA
Žene u tridesetima obično su emotivno potpuno spremne za zasnivanje obitelji. Biološke im karte možda nisu naklonjene, no one mnogo zrelije i odgovornije pristupaju planiranju trudnoće od mlađih prvorotkinja. Unaprijed se informiraju o svim potencijalnim opasnostima i bolje se pridržavaju liječničkih savjeta o uravnoteženoj prehrani i prenatalnoj skrbi. Također su mentalno stabilnije te se lakše nose s opreznim liječničkim prognozama i eventualnim liječenjem neplodnosti.
Emotivna stabilnost žene u tridesetima izravno utječe i na njezino ponašanje nakon porođaja. Ona i dalje ima dovoljno energije da bude aktivna u svim aspektima dječjeg razvoja, ali i dovoljno životnog iskustva da razluči bezrazložnu paniku od stvarnog problema.

MATERIJALNA (NE)SIGURNOST
U trećoj dekadi života većina žena uspješno je završila obrazovanje te odabrala karijerni put. Imala je priliku dokazati se na svom poslu, upecati stalni radni odnos i kredit za prvu nekretninu. Ukratko: u mogućnosti je osigurati svojem budućem djetetu krov nad glavom i zadovoljiti većinu njegovih potreba. No s obzirom na općenito lošu gospodarsku situaciju u zemlji i svijetu, žene u tridesetima često se pitaju hoće li imati radno mjesto nakon porodiljnog dopusta, pa se ranije vraćaju na svoj posao.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Što je rizična trudnoća?

Prosječna dob rodilja u čitavom se zapadnom svijetu,…

Janet Jackson zatrudnjela u 50. godini života

Janet Jackson, glazbena diva i sestra pokojnog kralja…

trudnica

Trudnoća u četrdestima

Dobro zdravstveno stanje, kvalitetna prenatalna njega i upornost…

Pročitajte i:

vitamini i minerali koji poboljšavaju plodnost

Top 5 dodataka prehrani koji mogu poboljšati plodnost

Znate li razliku između folata i folne kiseline te koji su najbolji dodaci prehrani za…

ljubavni par u šetnji

Želite bebu, no je li to zbog koronavirusa pametno? Kome se preporučuje pričekati bolja vremena?

U Americi su liječnici zbog koronavirusa već tražili obustavu većine tretmana medicinski potpomognute oplodnje, a…

Rani simptomi trudnoće

Bilo bi savršeno kada bi žena mogla biti sigurna da je trudna čim se spoje…

Planirate trudnoću? Koje preglede prije toga morate obaviti?

Najbolja prenatalna skrb započinje mnogo prije začeća, pa ako planirate trudnoću, trebali biste obaviti nekoliko…