trudnoća u dvedesetima

Trudnoća u dvadesetima

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća žene su u prosjeku rađale s 22,8 godina, a prema popisu stanovništva za 2011. godinu prosjek starosti žena kod prvog porođaja bio je 28. godina.

Začeti dijete i uspješno iznijeti trudnoću najjednostavnije je za ženu u dvadesetim godinama života. No manjak financijske sigurnosti sprečava mnoge da se u potpunosti predaju blaženom stanju i slatkom iščekivanju prinove.
Zasnivanje obitelji jedna je od najvažnijih životnih odluka. Hoćete li se na majčinstvo odvažiti u dvadesetim godinama? Prije nego što donesete tu važnu odluku, imajte na umu da svaka dob ima svoje prednosti, ali i mane.
FIZIČKE BLAGODATI
Fizički zdrava žena u dvadesetim godinama života idealna je kandidatkinja za trudnoću i porođaj. U biološkom smislu ona se nalazi u vrhunskoj tjelesnoj formi, ima redovite menstruacije i ovulacije, što joj omogućava da lakše i jednostavnije začne dijete te uspješno iznese trudnoću. Unutar jedne godine prosječnog spolnog života bez zaštite zatrudni 85-90 posto zdravih žena u dvadesetima. Statistika govori da svaki četvrti ili peti nezaštićeni spolni odnos tijekom ovulacije kod žene do 25. godine života može dovesti do začeća. Taj podatak ne čudi s obzirom na to da su žene od 20. do 25. godine u najplodnijim reproduktivnim godinama, a njihove su jajne stanice uglavnom lišene strukturalnih problema koji mogu uzrokovati primjerice Downov sindrom.

Spontani pobačaji u prvom tromjesečju trudnoće događaju se u svim životnim dobima, no u dvadesetima su najrjeđi - te kobne posljedice imat će tek jedna od deset trudnica. Uz to valja spomenuti da čak 80 posto žena u dvadesetima rađa prirodnim putem jer imaju jače maternične i trbušne mišiće koji im omogućavaju lakše tiskanje tijekom porođaja.
Manjak zdravstvenih poteškoća karakterističan za dvadesete godine pozitivno će se odraziti na cijelu trudnoću. Mlađa trudnica lakše će podnositi fizičke posljedice poput jutarnjih mučnina ili dodatni teret na kostima, u mišićima i kralježnici. Dakako, ne treba zaboraviti da će nakon rođenja djeteta imati više energije za brigu i njegu djeteta te će fizički lakše podnositi neispavanost uzrokovanu čestim bebinim plačem.
MATERIJALNE KOČNICE
Nećemo vam lagati: dijete traži mnogo novca. Poznato je da dolazak bebe znači ulaganje u nove komade namještaja poput krevetića, kolica, kade, ormarića za prematanje i slično. Tomu treba pribrojiti dječju odjeću i obuću (koja se brzo prerasta), sredstva za njegu, pelene i posebnu hranu.
Dakako, mlada obitelj treba i krov nad glavom, a zbog nedostatka potrebnih sredstava za kupnju prvog stana ili kuće obično završava u roditeljskom domu s bakom i djedom. Egzistencijalni problemi blisko su povezani i s poslom budućih roditelja. Zbog mlade dobi i poslovnog neiskustva, budući roditelji obično rade na pozicijama s nižom plaćom.

Majčinstvo u dvadesetima za ženu znači i pauzu u napretku na poslu te građenju karijere. U zemlji s više od 360 tisuća nezaposlenih sve više žena strahuje od gubitka posla zbog trudnoće ili otkaza nakon isteka porodiljnog dopusta, što dodatno smanjuje želju za majčinstvom u ovim godinama.
EMOTIVNA NEZRELOST
Je li osoba u dvadesetim godinama emotivno spremna podizati dijete? Mišljenja su stručnjaka podijeljena. U ranim dvadesetima većina osoba ima želju za aktivnim društvenim životom koji uključuje sve od kavica u gradu i izlazaka u noćne klubove do putovanja u strane zemlje. Majčinstvo znači pauziranje od takvih aktivnosti, što može rezultirati majčinim nezadovoljstvom, ali i problemima u vezi mladih roditelja. Mlađa je osoba također zakinuta za emotivnu stabilnost i samopouzdanje koje se gradi godinama, pa turbulentnije reagira na kombinaciju financijske nesigurnosti i nedostatka vremena za vlastite potrebe.

Tekst: Zdravka Giba
Foto: Thinkstock

Tagovi:

Pročitajte i:

vitamini i minerali koji poboljšavaju plodnost

Top 5 dodataka prehrani koji mogu poboljšati plodnost

Znate li razliku između folata i folne kiseline te koji su najbolji dodaci prehrani za…

ljubavni par u šetnji

Želite bebu, no je li to zbog koronavirusa pametno? Kome se preporučuje pričekati bolja vremena?

U Americi su liječnici zbog koronavirusa već tražili obustavu većine tretmana medicinski potpomognute oplodnje, a…

Rani simptomi trudnoće

Bilo bi savršeno kada bi žena mogla biti sigurna da je trudna čim se spoje…

Planirate trudnoću? Koje preglede prije toga morate obaviti?

Najbolja prenatalna skrb započinje mnogo prije začeća, pa ako planirate trudnoću, trebali biste obaviti nekoliko…