neplodnost

Trudnoća nakon transplantacije maternice?

Švedski liječnici su uspješno transplantirali maternice devet žena i sada se nadaju da bi uz pomoć transplantiranog organa neplodne žene mogle iznijeti trudnoću i ostvariti želju za djetetom

Na prvi pogled rezultat obećava. Švedskim liječnicima je uspjela transplantacija maternica uzetih od rođakinja primateljica. Nakon uspjeha u transplantaciji, liječnici Gothenburške Sveučilišne Klinike i pacijentice, kako navodi njemački Die Welt online, sada se bave pitanjem mogu li žene s transplantiranom maternicom uopće zanijeti te do kraja iznijeti trudnoću.

Pokušaji transplantacije maternice nisu novost. Isto su već pokušavali i liječnici iz Turske i Saudijske Arabije, no trudnoću nisu uspjeli ostvariti. Projekt je dodatno opterećivala etičnost cijelog postupka tako da cijeli projekt nije imao rezultata.

Devet žena iz Švedske uključene u ovaj projekt istraživanja, same nemaju maternicu jer su ili rođene bez nje ili su je morale odstraniti zbog bolesti. Kako bi im se ipak dala šansa da rode, liječnici su se odlučili na transplantaciju maternice kao moguće rješenje. Donatorice maternica su bile majke i rođakinje. Pozitivno je to da je dio pacijentica šest tjedana nakon transplantacije već dobilo mjesečnicu što je znak da su organi zdravi i funkcioniraju. U jednom slučaju je došlo do infekcije, a druge su imale manje probleme s prihvaćanjem organa.

Budući da transplantirane maternice nisu spojene s jajovodima, ove žene ne mogu na prirodan način zatrudnjeti, već se moraju podvrgnuti postupku potpomognute oplodnje. Zato su im prije transplantacije izvađene jajne stanice koje su oplođene i zamrznute te će ih vratiti kad se pacijentice oporave i uvjeti budu povoljni.

Nakon operacije žene primaju lijekove protiv odbacivanja organa, no budući da one povećavaju rizik za obolijevanjem od hipertenzije, dijabetesa i raka, maternice će im izvaditi najkasnije nakon dvije trudnoće.

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Nova nada u liječenju neplodnosti

Prva beba nastala iz jajne stanice sazrele u…

Što trebaju znati trudnice starije od 30 godina?

Zdrava žena i u poodmakloj dobi može iznijeti…

10 grešaka koje mogu utjecati na začeće

Ako pokušavate ostati u drugom stanju, ne dozvolite…

Pročitajte i:

vitamini i minerali koji poboljšavaju plodnost

Top 5 dodataka prehrani koji mogu poboljšati plodnost

Znate li razliku između folata i folne kiseline te koji su najbolji dodaci prehrani za…

ljubavni par u šetnji

Želite bebu, no je li to zbog koronavirusa pametno? Kome se preporučuje pričekati bolja vremena?

U Americi su liječnici zbog koronavirusa već tražili obustavu većine tretmana medicinski potpomognute oplodnje, a…

Rani simptomi trudnoće

Bilo bi savršeno kada bi žena mogla biti sigurna da je trudna čim se spoje…

Planirate trudnoću? Koje preglede prije toga morate obaviti?

Najbolja prenatalna skrb započinje mnogo prije začeća, pa ako planirate trudnoću, trebali biste obaviti nekoliko…