vitamini i minerali koji poboljšavaju plodnost

Top 5 dodataka prehrani koji mogu poboljšati plodnost

Znate li razliku između folata i folne kiseline te koji su najbolji dodaci prehrani za mušku plodnost?

Brza Google pretraga sugerira da mnoge buduće majke imaju isto pitanje - mogu li dodaci prehrani, i koji, poboljšati plodnost. U samo par sekundi, koliko treba da se izlistaju milijuni podataka o dodacima prehrani i plodnosti, možete pronaći brojna svjedočanstva žena koje se zaklinju da im je baš ta biljka izlječila neplodnost, dok drugi tvrde kako nema niti jednog zdravstvenog dokaza koji bi upućivao na to da dotična biljka, kojoj namjerno ne spominjemo ime, vrijedi vašeg novca i vremena. No mogu li, doista, dodaci prehrani pomoći kod problema sa začećem? Iako nisu svemogući, u današnjem svijetu prerađene i brze hrane, dodaci prehrani nadoknađuju tijelu ono što mu nedostaje zbog manjkave prehrane. No, planirate li trudnoći, važno je napomenuti da dodatke prehrani nije uputno uzimati na svoju ruku, posebice ako paralelno uzimate neke lijekove. Ako dobijete zeleno svjetlo od svojeg liječnika, evo na što trebate paziti kod uobičajenih prenatalnih dodataka prehrani.

1. Folati

pripravak folne kiseline trebao bi sadržavati najmanje 800 mcg folata. Dokazano je da neadekvatan unos folata prije začeća i tijekom prvih 12 tjedana trudnoće dovodi do defekta neuralne cijevi u fetusa.

2. Q10

Oksidativni stres je stanje koje nastaje kada slobodni radikali nadvladaju sposobnost našeg tijela da se na adekvatan način riješi toksina. Ovaj dodatak može pomoći vašem tijelu "popraviti štetu" uzrokovanu djelovanjem slobodnih radikala. Istraživanja su pokazala da neplodni muškarci imaju veću koncentraciju slobodnih radikala u ejakulatu nego plodni.

3. Inozitol
Naš organizam stvara inositol razgradnjom glukoze, a u namirnicama je prisutan u mahunarkama, citrusima i cjelovitim žitaricama. Njegov učinak na plodnost je takav da uspostavlja ovulaciju te ubrzava sazrijevanje folikula. Inositol je posebno koristan za žene sa sindromom policističnih.

4. Vitamin D

Preporučuje se testiranje razine vitamina D, jer većina od nas ne dobiva ni blizu dovoljno sunca da bi ispunila kvotu dovoljnu našem tijelu. A neka istraživanja pokazuju kako je ovaj "sunčani vitamin" dobar saveznik začeća.

5. Dobar probiotik
Mnoge bolesti počinju u crijevima, a ovo je posebno važno znati ako uzimate antibiotike ili ste u prošlosti imali problema. Kad pravilno vodimo brigu o svom probavnom sustavu, a probiotici su "dobre bakterije" koje poboljšavaju funkciju crijevne flore, zahvaljuje nam cijelo tijelo – a to uključuje i reproduktivne organe.

Kada birate suplemente, svakako napravite istraživanje među brendovima. Tvrtke u koje želite vjerovati bit će ugledne i usredotočene na istraživanje, kontrolu kvalitete i vrhunske izvore sastojaka. Obratite pažnju na prirodne i sintetičke sastojke. Primjerice, u prenatalnim vitaminima, folat se prirodno pojavljuje, dok je folna kiselina sintetički spoj – to znači da tijelo procesuira folate bolje nego folna kiselina (folat je opći naziv za skupinu B vitamina, poznatih i po nazivu B9; dok se folna kiselina odnosi na oksidiranu sintetiziranu komponentu) . Postoje suptilne, ali važne razlike u mnogim dodacima. Nekoliko je stvari na koje morate paziti. Budite svjesni punila koja se koriste, poput umjetnih boja, GMO-a, pa čak i hidrogeniranih ulja. Ne vjerujte pretjerano ni proizvodima koji sadrže sve u jednoj kapsuli, je nešto je u tom miksu najvjerojatnije žrtvovano, barem kad je plodnost u pitanju.
Koji je najbolji dodatak muškoj plodnosti? Pokazalo se da i za L-karnitin i L-arginin povećava broj spermija i pokretljivost, dok cink povećava razinu testosterona. No za uspjeh kod začeća važne su i one, uvjetno rečeno, "male stvari", poput hidracije, sna, osjećaja mira u sebi…Prakticirajući neke tehnike oslobađanja od stresa, ma koje one bile, pomoći će vam da se fizički i psihički uskladite s energijom potrebnom za stvaranje novog života.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Maja Šuput Tatarinov

Maja Šuput objavila spol djeteta

Pjevačica Maja Šuput ne skriva koliko je sretna…

Stiže joj jedna beba u kraljevsku obitelj

Pippa Middleton Matthews, mlađa sestra Kate Middleton, trudna…

trudnica pije biljni čaj

Ovo ljekovito bilje treba izbjegavati u trudnoći

Najkorisnije je zapamtiti kako drugo stanje zahtjeva dodatan…

Ana Vučak Veljača

Kakvo iznenađenje za rođendan! Trudnu glumicu raznježila suprugova gesta

"Trudnoća super napreduje, dobro se osjećam i dalje…

Pročitajte i:

par sretan zbog trudnoće

15 ranih znakova trudnoće

Ovi znakovi, i prije testa za trudnoću, mogu nagovijestiti lijepe vijesti

Paris Hilton

Bogatašica spremna za ulogu majke! Odlučila zamrznuti jajne stanice

Sve se više žena, među kojima je i Paris Hilton, odlučuje na ovaj način pohrane…

žena koja ne može zatrudnjeti zbog sindroma hiperstimulacije jajnika

Što morate znati o sindromu hiperstimulacije jajnika?

Žene koje ne mogu ostvariti željenu trudnoću uzimaju lijekove za stimulaciju jajnika, no oni ponekad…

nepoldnost je sve veći problem parova današnjice

Nije samo biološka dob kriva za neplodnost! Evo koje biste svakodnevne navike trebali promijeniti!

Pušenje, pretilost, izlaganje testisa visokoj temperaturi, unos pesticida i hormona hranom i, dakako, stres u…