karijera

“Social freezing“ – novi koncept koji osigurava majčinstvo

Žene danas nakon što su završile školovanje i pronašle posao sve češće odgađaju majčinstvo za kasne dvadesete. Nerijetko se ta tema pomakne i na rane tridesete jer treba se osamostaliti, osjetiti sigurnost na radnom mjestu, osigurati dom i konačno pronaći pravog partnera. Biološki sat pritom ne staje kao ni godine. No i za takve situacije danas postoji rješenje.

"Social freezing" nova je metoda koja je već počela mijenjati koncept začeća i umanjila strah žena od otkucavanja biološkog sata. Naime, kad pravi partner nije na vidiku, posao, želja za karijerom, napredovanjem ili obrazovanjem trenutno ne dozvoljavaju odlazak na porodiljni, žena se ne osjeća psihički spremnom za majčinstvo… mnogo je razloga zašto se majčinstvo danas sve češće odgađa za bolja vremena.

Prema portalu Focus.de, u nekim zemljama se sve više žena zbog toga odlučuje na krio-pohranu jajnih stanica kako bi si osigurale zdrave jajne stanice u kasnijoj dobi. U slučaju da se kasnije odluče za majčinstvo ove jajne stanice, uzete iz tijela u mladoj reproduktivnoj dobi, u prosjeku imaju veće šanse i bolje su kvalitete nego jajne stanice starije žene. U nekim zemljama kao što je SAD, Belgija ili Izrael, ova se metoda već sada čini sve interesantnijom ženama. Za očekivati je da će se taj trend u budućnosti približiti i našim krajevima.

Kako funkcionira metoda?

Zamrzavanje ženskih jajnih stanica je uobičajen postupak u reproduktivnoj medicini i ne radi se o novoj ili revolucionarnoj metodi. Kao i u postupku potpomognute oplodnje i u ovom slučaju prije uzimanja jajnih stanica žena prolazi kroz postupak stimulacije hormonima koji će potaknuti jajnike na sazrijevanje 15-ak ili više jajnih stanica. Za razliku od prirodnog ciklusa u kojem sazrije samo jedna jajna stanica sada se ženino tijelo potiče na proizvodnju većeg broja jajnih stanica kako bi se između njih mogle odabrati one najbolje i zamrznuti.
Dozrela jajašca se zatim aspiriraju (uzimaju) iz jajnika žene i zamrzavaju. Tako zamrznuta mogu čekati više godina i ponovno se upotrijebiti za oplodnju žene. "Ova metoda je, ako se primjenjuje kod mladih žena oko 25 godina vrlo sigurna i postoji mali rizik od komplikacija, no osigurava veći postotak zdravih i kvalitetnih jajnih stanica, za razliku od žena oko 35 godina starosti.", govori Ralf Dittrich, voditelj laboratorija za reprodukciju na Sveučilišnoj klinici Erlangen u Njemačkoj. Nažalost, žene se najčešće tek oko 35. ili krajem tridesetih odlučuju na takav korak, a tada liječnik ne preporučuje ovu metodu jer je kvaliteta i broj jajnih stanica puno manja pa i cijeli postupak ima puno manje šanse da uspije.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Nova nada u liječenju neplodnosti

Prva beba nastala iz jajne stanice sazrele u…

Nikad kraja iznenađenjima! Jennifer je donijela odluku o bebi

Glumica Jennifer Aniston ipak želi roditi dijete Bradu…

Što trebaju znati trudnice starije od 30 godina?

Zdrava žena i u poodmakloj dobi može iznijeti…

Pročitajte i:

vitamini i minerali koji poboljšavaju plodnost

Top 5 dodataka prehrani koji mogu poboljšati plodnost

Znate li razliku između folata i folne kiseline te koji su najbolji dodaci prehrani za…

ljubavni par u šetnji

Želite bebu, no je li to zbog koronavirusa pametno? Kome se preporučuje pričekati bolja vremena?

U Americi su liječnici zbog koronavirusa već tražili obustavu većine tretmana medicinski potpomognute oplodnje, a…

Rani simptomi trudnoće

Bilo bi savršeno kada bi žena mogla biti sigurna da je trudna čim se spoje…

Planirate trudnoću? Koje preglede prije toga morate obaviti?

Najbolja prenatalna skrb započinje mnogo prije začeća, pa ako planirate trudnoću, trebali biste obaviti nekoliko…