Rani simptomi trudnoće

Bilo bi savršeno kada bi žena mogla biti sigurna da je trudna čim se spoje spermij i jajašce. Neke žene imaju suptilne (ili ne baš tako suptilne) znakove rane trudnoće od samog početka. Hormonalne promjene počinju čim oplođeno jajašce uđe u vašu maternicu, zato je moguće da neke znakove osjećate vrlo rano u trudnoći. Koliko rano mogu očekivati simptome trudnoće? Neke žene kažu da su jednostavno znale kad su zanijele - imale su osjećaj, intuiciju koja im je rekla da su trudne. No većina žena neće primijetiti znakove trudnoće niti će im test za trudnoću biti pozitivan dok ne dođe do implantacije, odnosno najranije 7-10 dana nakon ovulacije.

Zametak počinje stvarati hormon hCG nakon implantacije, i zbog toga je teško ili nemoguće detektirati trudnoću testom prije toga. Što duže čekate da napravite test za trudnoću nakon ovulacije, to su veće šanse da će test točno prikazati trudnoću ili njezin izostanak. Idealno, kućni test za trudnoću možete napraviti prvog dana kad izostane menstruacija, odnosno dan nakon dana kad ste očekivali menstruaciju, a ona nije počela.

Povišena bazalna temperatura, obilnija vaginalna sluz, lagano krvarenje, grčenje maternice, promjene u dojkama, umor, mučnine, izraženije emocije…, neki su od simptoma rane trudnoće, opisanih na portalu Roda.hr.

Povišena bazalna temperatura

Ukoliko pratite svoju bazalnu temperaturu (temperatura tijela odmah ujutro, prije nego se ustanete iz kreveta), primijetit ćete da vaša bazalna temperatura ostaje visoka, odnosno da se ne smanjuje nakon ovulacije. Zbog prisutnosti hormona progesterona u trudnoći, temperatura će ostati povišena. Možete biti vrlo sigurni da ste trudni ukoliko vaša bazalna temperatura ostane visoka tri dana duže od najduže lutalne faze koju ste zabilježili. Također, ukoliko primijetite treći ciklus od nekoliko dana povišene temperature u istom ciklusu, vjerojatno ste trudni. Ukoliko niste u drugom stanju, temperatura će vam se smanjiti kao što je uobičajeno nakon ovulacije, i dobit ćete menstruaciju kada ju inače dobivate u ciklusu.

Obilnija vaginalna sluz
Povećana količina progesterona često uzrokuje obilniju proizvodnju sluzi u vratu maternice. Neke žene mogu primijetiti malo povećanje količine sluzi, dok kod nekih žena to bude obilnije. Konzistencija sluzi je poput bjelanjaka ili kao sluz koja vam izlazi iz nosa kad ste izloženi hladnom vremenu. Ukoliko je potrebno, koristite dnevne uloške da vam olakšaju. U slučaju da primijetite da je sluz lagano obojana u rozu ili smeđu boju, to je znak implantacijskog krvarenja; pročitajte više o tome niže pod lagano krvarenje.

Lagano krvarenje
Od svih simptoma trudnoće, krvarenje, makar bilo lagano, najviše plaši buduće roditelje. Srećom, lagano krvarenje (engl. spotting) najčešće nije razlog za zabrinutost. Oko 8-10 dana nakon ovulacije, odnosno 6-12 dana nakon začeća u razdoblju kad biste dobili menstruaciju, možete primijetiti lagano krvarenje uzrokovano implantacijom (ugnježđenjem) ploda koje se ugnijezdilo u stjenci vaše maternice. Ovakvo krvarenje je lagano roze boje, te nije crveno poput obične menstruacije, i ne javlja se kod svake trudnice. Iako je lagano krvarenje normalno, imajte na umu da obilno krvarenje, jarku crvenu krv i/ili ugruške trebate prijaviti zdravstvenim djelatnicima koji vam prate trudnoću.

Grčenje maternice
Simptomi rane trudnoće poput grčenja maternice mogu zabrinuti buduće roditelje. No čak i kad niste u drugom stanju, vaša maternica se kontinuirano grči, a u trudnoći kako plod raste ono gura stjenke maternice što uzrokuje kontrakcije - i to je normalno. Ukoliko grčeve prati krvarenje, konzultirajte se s primaljom ili liječnikom i provjerite radi li o spontanom pobačaju. Imajte na umu da krvarenje može biti normalan dio trudnoće, i da neke žene koje imaju i krvarenje i grčeve u maternici u trudnoći mogu imati sasvim zdrave trudnoće. Za svaki slučaj, provjerite svoje stanje kod primalje ili liječnika.

Promjene u dojkama
Promjene u dojkama možete uočiti u vrlo ranoj trudnoći. Moguće promjene uključuju osjetljivost bradavica na dodir ili podražaj, bolne dojke ili dojke koje su na dodir pune kvržica, potamnjene bradavica, vene u dojkama postanu izražajnije i veće, aureole (tamniji krug kože oko bradavice) mogu postati tamnije ili veće, te povećani broj i povećanje malih “kvržica” (tzv. Montgomerijeve žlijezde) na aureolama.

Učestalo mokrenje
Vrlo rano nakon začeća, ponekad samo tjedan dana kasnije, možete primijetiti da češće odlazite na WC i da mokrite manje količine nego inače. Ovo se događa zato što hormon hCG, neophodan za trudnoću, šalje tijelu znakove da su potrebne veće količine krvi u području zdjelice. To pak znači da mjehur postane osjetljiviji i da češće imate osjećaj za mokrenje. Isto tako, povećan rad srca u trudnoći znači da će tijelo proizvesti veće količine urina općenito. Moguće je i da se počnete noću buditi za mokrenje. Ovaj simptom će se vratiti na kraju trudnoće, ali iz drugog razloga, jer će vam tada dijete stvarati veći pritisak na mjehur.

Osjetljiviji njuh
Na početku trudnoće neugodni vam mirisi mogu uzrokovati mučnine. Zbog osjetljivijeg osjeta njuha moguće je da mirisi koji vam nikad prije nisu smetali odjednom počnu smetati i izazivati mučnine. Mirisi hrane i kuhanja se najčešće citiraju kao problematični. Otvarajte prozore i boravite na otvorenom da biste “očistili” nos od viška mirisa.

Vrtoglavica
Povećani rad srca zbog veće količine krvi u tijelu uzrokuje promjene u krvnom tlaku. Te promjene se odražavaju na tijelu u vidu vrtoglavice. Vrtoglavica je posebno izražena kod naglog dizanja ili saginjanja.

Prištići ili akne
Čak i ako inače nemate prištiće, moguće je da ćete ih u ranoj trudnoći imati zbog utjecaja hormona. U većini slučajeva situacija se smiruje nakon što se hormoni stabiliziraju, no u međuvremenu pazite da ne dirate i ne istiskujete prištiće, jer tako može doći do upale i nastanka ožiljaka.

Promjene u okusu ili želje za hranom
Promjene u hormonima u trudnoći se mogu odraziti na vašu slinu. Možete primijetiti metalni okus u ustima koje mijenja okuse namirnica koje inače volite. Neke žene ne mogu uopće konzumirati određene namirnice u trudnoći jer im jednostavno više nisu ukusne. Ne znamo zašto žene imaju želje za određenom hranom u trudnoći. Neke studije su ukazale na činjenicu da tijelo želi hranu koja sadržava vitamine ili minerale koje tijelu nedostaju. Ukoliko imate želju za nekom namirnicom, slobodno si udovoljite. No ukoliko imate učestale želje za namirnicama s visokim udjelima nezdravih masnoća, mnogo šećera ili općenito namirnice koje nisu bogate hranjivim tvarima, probajte naći zamjene. Sigurno ste čule priče o ženama koje su u trudnoći imale čudne želje za konzumacijom stvari koje zapravo nisu hrana, poput zemlje, gline ili krede. U tom slučaju se radi o stanju koji se zove pica i trebali biste razgovarati s primaljom ili liječnikom te provjeriti razine željeza i cinka u tijelu, jer je moguće da imate manjak istih.

Promjene u boji vagine
Iako tek rijetke žene mogu sa sigurnošću reći koja je boja njihove vagine kad nisu trudne, zbog povećanog krvotoka u zdjelici u trudnoći, boja vagina postane više ljubičasta no što je inače.

Ostale simptome potražite ovdje.

Izvor: Roda.hr
Fotografije: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

trudnica pod stresom

Neke stvari nikako ne smijete reći jednoj trudnici! Ili vas čeka ječmenac...

Igra hormona tijekom trudnoće utječe na raspoloženje trudnice,…

trudnica pred porod

Što svaka trudnica treba znati? Prepoznati da je porod blizu!

Kad je riječ o terminu porođaja, može se…

vlašić

Osim što su rekli sudbonosno 'Da', Ana i Nikola Vlašić uskoro će postati roditelji!

Velike promjene u privatnom životu našeg reprezentativca: osim…

Pročitajte i:

par sretan zbog trudnoće

15 ranih znakova trudnoće

Ovi znakovi, i prije testa za trudnoću, mogu nagovijestiti lijepe vijesti

Paris Hilton

Bogatašica spremna za ulogu majke! Odlučila zamrznuti jajne stanice

Sve se više žena, među kojima je i Paris Hilton, odlučuje na ovaj način pohrane…

žena koja ne može zatrudnjeti zbog sindroma hiperstimulacije jajnika

Što morate znati o sindromu hiperstimulacije jajnika?

Žene koje ne mogu ostvariti željenu trudnoću uzimaju lijekove za stimulaciju jajnika, no oni ponekad…

nepoldnost je sve veći problem parova današnjice

Nije samo biološka dob kriva za neplodnost! Evo koje biste svakodnevne navike trebali promijeniti!

Pušenje, pretilost, izlaganje testisa visokoj temperaturi, unos pesticida i hormona hranom i, dakako, stres u…