ponavljajući spontani pobačaji

Povezanost kvalitete sperme i ponavljajućih spontanih pobačaja

Kad žena doživi više uzastopnih spontanih pobačaja, liječnici traže uzroke u njezinom tijelu. No, jedna je studija sada pokazala i da kvaliteta muškarčeve sperme može utjecati na tijek trudnoće i biti uzrokom spontanih pobačaja

"Tradicionalno su se doktori koncentrirali na žene kad su tražili uzroke ponavljajućih pobačaja. Muškarčevo zdravlje, a time i zdravlje njegove sperme, do sada se nije analiziralo.", navodi dr. Channa Jayasena, vodeći autor studije provedene na londonskom Imperial College of Science, Technology and Medicine i objavljene u časopisu “Clinical Chemistry. "Međutim, ovo istraživanje povećava broj dokaza koji ukazuju na to da zdravlje sperme diktira i zdravlje trudnoće. Na primjer, prethodna istraživanja pokazuju da sperma ima važnu ulogu u formiranju posteljice, koja je ključna za opskrbu fetusa kisikom i hranjivim tvarima.", govori dr. Jayasana.

Ponavljajući pobačaji često su se do sada povezivali s infekcijama spolnih organa ili problemima s imunim sistemom i to kod žena. Ali britanski znanstvenici na čelu s dr. Jayasenom ovom su studijom preusmjerili pažnju na muškarce. Pratili su 50 muškaraca čije partnerice su doživjele tri ili više pobačaja i usporedili ih sa 60 muškaraca čije partnerice nisu imale pobačaje.

ponavljajući spontani pobačaji

Pobačaji zbog loše kvalitete sperme?

Studija je pokazala da su spermiji muškaraca čije su partnerice doživljavale ponavljajuće pobačaje imali veći stupanj oštećenja DNK do kojeg dolazi u samom ejakulatu. Naime, ejakulat (odnosno tekućina u kojoj spermiji žive i kreću se) sadržava nutrijente za spermije, ali i molekule koje ih čuvaju od napada bakterija i infekcija. U prevelikim količinama te molekule mogu oštetiti i samu stanicu spermija. One su kod muškaraca čije partnerice imaju ponavljajuće pobačaje pronađene u četverostruko većoj količini.

Također je sumnja bačena na debljinu muškarca te veliki postotak tjelesne masti i kolesterola koji mogu utjecati na kvalitetu sperme. Kao mogući daljnji uzroci istaknute su i druge bakterije, osim Chlamydije, na koje se do sada nije obraćala pozornost, a također mogu smanjiti kvalitetu spreme.

Dr. Jayasena zaključuje:"Iako je ovo mala studija, otkriva nam tragove koje možemo slijediti. Ako potvrdimo u daljnjem radu da visoke razine spomenutih molekula u ejakulatu povećavaju rizik od pobačaja, mogli bismo pokušati razviti tretmane koji smanjuju te razine i povećavaju šanse za zdravu trudnoću."

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

žena doživjela spontani pobačaj

Ponavljajući spontani pobačaj: 'Pet puta slomljeno nam je srce!'

Postoji skupina žena kod kojih se spontani pobačaji…

One su hrabro progovorile o spontanom pobačaju

Oko 15% trudnoća završi spontanim pobačajem, kažu statistike,…

Trening za muškarce koji popravlja kvalitetu sperme

Psihički stres može uništiti kvalitetu sperme. Ako planirate…

prehrana za plodnost

Hrana za plodnost. Što biste trebali jesti da biste zatrudnjeli?

Hrana i ljubav oduvijek su išli ruku pod…

Pročitajte i:

vitamini i minerali koji poboljšavaju plodnost

Top 5 dodataka prehrani koji mogu poboljšati plodnost

Znate li razliku između folata i folne kiseline te koji su najbolji dodaci prehrani za…

ljubavni par u šetnji

Želite bebu, no je li to zbog koronavirusa pametno? Kome se preporučuje pričekati bolja vremena?

U Americi su liječnici zbog koronavirusa već tražili obustavu većine tretmana medicinski potpomognute oplodnje, a…

Rani simptomi trudnoće

Bilo bi savršeno kada bi žena mogla biti sigurna da je trudna čim se spoje…

Planirate trudnoću? Koje preglede prije toga morate obaviti?

Najbolja prenatalna skrb započinje mnogo prije začeća, pa ako planirate trudnoću, trebali biste obaviti nekoliko…