Planirate trudnoću? Koje preglede prije toga morate obaviti?

Najbolja prenatalna skrb započinje mnogo prije začeća, pa ako planirate trudnoću, trebali biste obaviti nekoliko pregleda kako biste bili sigurni da u to prekrasno razdoblje života krećete s “dobrim temeljima”. Osim toga, plodnost u velikoj mjeri ovisi o vašem općem zdravstvenom stanju. Sindrom policističnih jajnika, ciste, endometrioza, upalne bolesti zdjelice, neredovite mjesečnice i opetovanje infekcije mokraćnih puteva, bolesti su koje u najvećoj mjeri mogu nepovoljno utjecati na plodnost. Od lijekova koje uzimate, kroničnih stanja koje je potrebno držati pod kontrolom do stomatoloških pregleda – sve može utjecati na to kako ćete se osjećati u trudnoći. Najvažniji pregled prije planiranja začeća je onaj opći zdravstveni pregled, no što ćete sve u sklopu njega trebati obaviti.

Mjerenje tjelesne težine: liječnik će utvrditi koliko imate kilograma, dati vam preporuke za korekciju prehrane (ako su potrebne) te vas upozoriti da višak ili manjak kilograma također imaju utjecaj na plodnost.

Temeljni pregled: budite spremni široko otvoriti usta, duboko disati i ispružiti ruku za mjerenje krvnog tlaka.

Lijekovi: neovisno o tome uzimate li vitamine, minerale, bilo koje biljne ili druge lijekove koje vam je pripisao liječnik, obvezno sve morate prijaviti.

Pretraga krvi: ovo nikome nije omiljeni dio pregleda, a neke ćete pretrage morati ponoviti i kad, doista, zatrudnite. Od krvnih pretraga preporučuje se utvrditi vrijednosti hemoglobina prije trudnoće. Naime, mnoge žene su u deficitu sa željezom radi mjesečnice, pa ćete na ovaj način provjeriti rizik od anemije. Potrebno je ustanoviti i Rh faktor: ako je negativan, vaš bi se partner trebao podvrgnuti pretrazi kako bi se ustanovilo je li njegov Rh faktor pozitivan. Ako ste u visokorizičnoj skupini ljudi, primjerice radite u zdravstvu, a niste sigurni jeste li cijepljeni protiv hepatitisa B i jeste li ili ne preboljeli vodene kozice, svakako provjerite te činjenice.

Rad štitnjače: budući da rad štitnjače može utjecati na trudnoću – i na plodnost – uputno je da sve žene pregledaju štitnjaču prije začeća. To je posebno važno ako su bolesti štitnjače u vašoj obiteljskoj anamnezi.

Ginekološki pregled: pregled u sklopu pripreme za začeće obuhvaća Papa-test te sve uobičajene postupke redovitog ginekološkog pregleda, uključujući i testiranje uzorka urina.

Tekst: D. P.
Izvor: knjiga “Što očekivati prije trudnoće”
Fotografija: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

vitamini i minerali koji poboljšavaju plodnost

Top 5 dodataka prehrani koji mogu poboljšati plodnost

Znate li razliku između folata i folne kiseline…

tečajevi za trudnice u vrijeme korone

6 stvari koje svaka trudnica mora znati prije poroda

Sve o porodu, babinju i dojenju, ali i…

marijana batinić

Marijana Batinić otkrila spol bebice koja stiže na ljeto

5-godišnja sestrica Ena dobit će baš što je…

Pročitajte i:

ljubavni par u šetnji

Želite bebu, no je li to zbog koronavirusa pametno? Kome se preporučuje pričekati bolja vremena?

U Americi su liječnici zbog koronavirusa već tražili obustavu većine tretmana medicinski potpomognute oplodnje, a…

Rani simptomi trudnoće

Bilo bi savršeno kada bi žena mogla biti sigurna da je trudna čim se spoje…

Sindrom hiperstimulacije jajnika (OHSS), simptomi i prevencija

Sindrom hiperstimulacije jajnika ozbiljna je komplikacija u liječenju neplodnosti koja može pogoditi žene koje uzimaju…

Liječenje neplodnosti: važno je znati postaviti prava pitanja

Aktivistice Udruge Roda pripremile su neka pitanja koja možete, ako su primjenjiva na vašu individualnu…