plodni dani i ovulacija

Ovulacija i plodni dani – dva ključa uspješnog začeća

Majčinski instinkti su se konačno probudili i kod vas. Okrećete se za slatkom djecom u kolicima, zamišljate se kao majka, a i pronašli ste životnog partnera i sada je idealno vrijeme da rodite. Prvo što će svaki par nakon odluke "idemo na bebu" vjerojatno napraviti, jest prepustiti se čarima odnosa bez zaštite. Obično nakon nekoliko mjeseci neograničenog seksa dođe i do trudnoće. Nekim parovima treba malo duže pa se trudnoća dogodi nakon više mjeseci. U prvih godinu dana slobodnog odnosa zatrudnjet će čak 75% parova, oko 10% parova zatrudnjet će unutar dvije godine, a ostali parovi će vjerojatno trebati pomoć potpomognute oplodnje. Dakle, kod čak 85% parova sve će biti pitanje samo pravog tajminga

Radi povećanja mogućnosti za začeće važno je znati kada se ovulacija točno događa u vašem ciklusu. Kod određivanja dana ovulacije ne treba se oslanjati ni na famozan pojam 14. dana ili oduzimati 14 dana od prvog dana sljedeće menstruacije. To jesu okviri koji vam mogu pomoći u orijentaciji, no nisu pravila na koja se svaka žena može osloniti. Katkad i žena s redovitim ciklusom od 28 dana ima ovulaciju 12. dan ili pak 16. dan. Ako to želite točno znati radi začeća ili radi kontracepcije, svakako valja probati nešto preciznije metode određivanja dana ovulacije.

Njih je nekoliko: promatranje vaginalne sluzi, mjerenje bazalne temperature tijela, testiranje urina ili testiranje sline. Ove metode imaju različit stupanj preciznosti. Najmanje precizne su metode mjerenja bazalne temperature i promatranje sluzi dok su testovi sline i urina nešto precizniji. Kombiniranjem ovih metoda, međutim, može se postići precizniji rezultat.

Promatranje vaginalne sluzi (Billingsova metoda)

Možda ste već i sami zamijetili da se vaša zainteresiranost za seks povećava otprilike sredinom ciklusa, da se tih dana vlažnost vaše rodnice povećava, a lagana probadajuća bol se katkad pojavi u jednom od jajnika. Upravo to mogu biti znakovi ovulacije. Uslijed hormonalne dinamike tijekom ciklusa rodnica se povećavanjem količine cervikalne sluzi priprema na primanje spermija u maternici. Promatranjem kvalitete i kvantitete vaginalne sluzi može se otprilike odrediti dan ovulacije. Naime, sluz se tijekom ciklusa mijenja po boji, količini i rastezljivosti. U prvoj fazi, odmah nakon menstruacije (od 5. do 9. dana) rodnica i vanjski dio spolovila su suhi. U drugoj fazi (od 9. do 10. dana) rodnica se počinje vlažiti te je sluz žućkaste boje, ljepljiva i nerastezljiva. U trećoj fazi, u vrijeme ovulacije, sluz postaje obilna, prozirna i vrlo rastezljiva. Tih dana napravite mali test. Uzmite malo sluzi između kažiprsta i palca i probajte je rastegnuti. Ako rastegnete sluz na dužinu od 6 cm i više, tada vrlo vjerojatno upravo ovulirate. Nakon što je ovulacija prošla, sluz gubi na prozirnosti i elastičnosti i ponovno postaje ljepljiva.

Mjerenje bazalne temperature

Ova metoda podrazumijeva svakodnevno mjerenje tjelesne temperature radi utvrđivanja razdoblja plodnih dana. Mjerenje temperature potrebno je provoditi svaki dan počevši od dana prestanka menstruacije. Temperatura se mjeri neposredno nakon buđenja, a prije toga ne biste smjeli ustajati iz kreveta niti obavljati ikakve aktivnosti. Toplomjer imajte nadohvat ruke. Temperaturu mjerite uvijek u isto doba, na istom mjestu (u ustima, pod pazuhom ili rodnici) te je bilježite u grafikon. Kad zabilježite prvo povišenje temperature (pod uvjetom da ste uredno spavali najmanje 5 sati u komadu, prethodnu noć niste pili alkohol ili paracetamol koji mogu sniziti temperaturu), taj dan postoji šansa za začećem.

Ova se metoda zasniva na praćenju porasta tjelesne temperature oko polovice ciklusa (od 0,2 do 1 stupnja), no ta promjena najčešće signalizira da je ovulacija vjerojatno već uslijedila i to prije 1 do 2 dana. Budući da je nedovoljno precizna, ovu metodu mjerenja temperature danas se preporučuje kombinirati s promatranjem cervikalne sluzi (simptotermalna metoda). Njome žena sama prema kvaliteti sluzi određuje početak ovulacije, a mjerenjem bazalne temperature završetak čime otprilike dobiva dan same ovulacije. Kroz praćenje ciklusa nekoliko mjeseci zaredom, dan ovulacije će se moći točnije odrediti.

plodni dani i ovulacija

Testovi urina (LH trakice)

Riječ je o testnim trakicama koje se počinju koristiti nekoliko dana prije očekivane ovulacije. Trakice se uranjaju u urin (ne prvi jutarnji, već onaj od nekoliko sati kasnije) te ako je razina LH hormona u mokraći visoka, druga testna crtica će poplavjeti kao i prva kontrolna crtica. Ovi testovi mogu predvidjeti ovulaciju 24 do 36 sati prije njezina pojavljivanja, govoriti da ovulacija samo što nije nastupila ili je već u tijeku. Zato na pozitivan rezultat (testna crtica mora biti potpuno plava, a ne svjetlije nijanse) nemojte odgađati odnos. Katkad dolazi do pogrešnih rezultata, no zato je važno da se pri uporabi ovih testova što više pridržavate uputa na proizvodu kako biste dobili što točnije rezultate. LH trakice mogu se nabaviti u našim ljekarnama i ovisno o broju trakica koštaju od 50 do 100 kn. Mnoge žene ih naručuju i putem interneta jer su tako nešto jeftinije. Danas postoje i digitalni testovi koji cijelu proceduru djelomično olakšavaju pa imate više mogućnosti izbora.

Promatranje sline specijalnim mikroskopom

Radi se o malom mikroskopu kojim se svakodnevno promatra struktura uzorka sline. Slina se uzima ujutro prije doručka, ispiranja ili pranja zubi. U neplodne dane se u mikroskopu prikazuju nepravilne i zaobljene strukture. U dan ovulacije slika u mikroskopu se mijenja, javlja se karakteristična kristaličasta struktura ili struktura paprati. Različita su iskustva kod uporabe ovog mikroskopa jer je test poprilično osjetljiv te je potrebno izvještiti se u njegovoj uporabi i dosljedno pratiti upute. Ovaj se test može nabaviti u ljekarnama po cijeni od oko 400 kn.

Činjenice o plodnosti

Da bi na prirodan način došlo do začeća, odnos se mora dogoditi unutar par dana prije ovulacije ili na dan ovulacije. Žena je plodna svega 12 do 24 sata od samog oslobađanja jajašca iz jajnika, točnije tijekom putovanja jajašca jednim od jajovoda. Šanse za začeće povećava otpornost spermija koji mogu preživjeti u maternici i do 5 dana. Kad u obzir uzmemo činjenice da se dan ovulacije teško može točno odrediti te da spermiji mogu poživjeti, prirodne metode kontracepcije, primjerice računanje plodnih dana, moraju obuhvatiti veći broj “plodnih” dana (6-8 dana) kada treba apstinirati. Mjesečno će većina žena imati jednu ovulaciju, u vrlo iznimnim slučajevima i po dvije (primjerice žene koje upravo prestaju s uzimanjem kontracepcijskih tableta).

Foto: Profimedia

 

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

vitamini i minerali koji poboljšavaju plodnost

Top 5 dodataka prehrani koji mogu poboljšati plodnost

Znate li razliku između folata i folne kiseline…

Izostanak menstruacije: liječenje na prirodan način

Postoje biljke koje pomažu u regulaciji hormona kroz…

10 grešaka koje mogu utjecati na začeće

Ako pokušavate ostati u drugom stanju, ne dozvolite…

Teškoće oko začeća druge bebe

Prvu bebu ste lako začeli, ali nikako ne…

Pročitajte i:

par sretan zbog trudnoće

15 ranih znakova trudnoće

Ovi znakovi, i prije testa za trudnoću, mogu nagovijestiti lijepe vijesti

Paris Hilton

Bogatašica spremna za ulogu majke! Odlučila zamrznuti jajne stanice

Sve se više žena, među kojima je i Paris Hilton, odlučuje na ovaj način pohrane…

žena koja ne može zatrudnjeti zbog sindroma hiperstimulacije jajnika

Što morate znati o sindromu hiperstimulacije jajnika?

Žene koje ne mogu ostvariti željenu trudnoću uzimaju lijekove za stimulaciju jajnika, no oni ponekad…

nepoldnost je sve veći problem parova današnjice

Nije samo biološka dob kriva za neplodnost! Evo koje biste svakodnevne navike trebali promijeniti!

Pušenje, pretilost, izlaganje testisa visokoj temperaturi, unos pesticida i hormona hranom i, dakako, stres u…