Nova nada za žene u 40-tima koje se bore s neplodnošću

Sve više žena odgađa majčinstvo za kasnije. Naravno, nema ništa loše u tome, no takva odluka sa sobom donosi određene rizike što se tiče začeća i trudnoće. Kad žena pređe 35. rizici za neplodnost, spontani pobačaj i razne poremećaje kod novorođene djece rastu – i nastavljaju rasti sve do magične 40. kad se šanse za začeće drastično smanjuju

No, sada možda postoji nada za kasnije rodilje. Nova studija Univerziteta Edinburgh, prenosi Babble.com, koja je proučavala plodnost žena pokazala je kako bi hormon DHEA - hormon kojeg proizvode nadbubrežne žlijezde iz kolesterola, poznat i pod nazivom “majka hormona” jer sudjeluje u sintezi drugih steroidnih hormona (estrogena, progesterona, testosterona i kortizola) – mogao pomoći starijim ženama zadržati oplođeno jajašce.

Ovo otkriće bi moglo donijeti veliki preokret u liječenju neplodnosti jer starije žene često imaju problem s implantacijom jajašca. Prema stručnjacima koji su provodili studiju, razina DHEA se u organizmu s godinama smanjuje, a dodavanjem ovog hormona izgleda može pomoći maternici u zadržavaju oplođenog jajašca.

U istraživanju je korišteno donirano tkivo maternice žena koje su imale razne druge nevezane operacije. Kad su u laboratoriju tkivo maternice tretirali ovim hormonom razine proteina koji se povezuju sa zdravom implantacijom dvostruko su narasle. Također, DHEA je povećao razinu aktivnih androgena u tkivu maternice što ukazuje na to da bi i androgeni mogli biti važni za poboljšanje plodnosti kod starijih žena.

"Oplođeno jajašce će se ugnijezditi u maternicu samo ako su svi uvjeti zadovoljeni i vrlo smo uzbuđeni što DHEA i androgeni izgleda mogu poboljšati te uvjete,", objašnjava glavni autor, dr. Douglas Gibson i nastavlja: "Ova otkrića će nam dalje pomoći razviti nove terapije, no potrebno je još istraživanja prije no što ćemo moći reći da se ovaj pristup može koristiti s ciljem da pomogne ženama koje se bore s nemogućnošću začeća."

Višestruki problemi žena iznad 40. godine

Žene iznad 35. odnosno 40. godine često imaju višestruke probleme zbog kojih ne mogu začeti. Jedan od najvećih problema je kvaliteta samih jajnih stanica koja oko 40. godine rapidno opada. To je razlog zašto uopće ne dolazi do oplodnje. Kad se dogodi da je jajašce dovoljno kvalitetno i oplodnja uspije tada se ono često ne uspije ugnijezditi odnosno implantirati. A na kraju ako se i uspije ugnijezditi vrlo često dolazi i do spontanih pobačaja jer tijelo ne uspijeva zadržati jajašce.

Sve gore navedene probleme, osim zadnjeg, žene uglavnom uspijevaju riješiti s više ili manje ponavljanja postupaka potpomognute oplodnje, no sada mogućnosti za konačan uspjeh drastično rastu. Rezultati ove studije sada obećavaju pomoći ženama u ovom posljednjem koraku zadržavanja jajašca u maternici što dalje pak pruža velike šanse za uspješnu trudnoću i rođenje zdravog djeteta.

Izvor: Bablle.com
Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Nova nada u liječenju neplodnosti

Prva beba nastala iz jajne stanice sazrele u…

Nikad kraja iznenađenjima! Jennifer je donijela odluku o bebi

Glumica Jennifer Aniston ipak želi roditi dijete Bradu…

Što trebaju znati trudnice starije od 30 godina?

Zdrava žena i u poodmakloj dobi može iznijeti…

Pročitajte i:

ljubavni par u šetnji

Želite bebu, no je li to zbog koronavirusa pametno? Kome se preporučuje pričekati bolja vremena?

U Americi su liječnici zbog koronavirusa već tražili obustavu većine tretmana medicinski potpomognute oplodnje, a…

Rani simptomi trudnoće

Bilo bi savršeno kada bi žena mogla biti sigurna da je trudna čim se spoje…

Planirate trudnoću? Koje preglede prije toga morate obaviti?

Najbolja prenatalna skrb započinje mnogo prije začeća, pa ako planirate trudnoću, trebali biste obaviti nekoliko…

Sindrom hiperstimulacije jajnika (OHSS), simptomi i prevencija

Sindrom hiperstimulacije jajnika ozbiljna je komplikacija u liječenju neplodnosti koja može pogoditi žene koje uzimaju…