liječenje neplodnosi

Liječenje neplodnosti prirodnim putem

Ako par redovito ima spolne odnose, u roku od najviše jedne godine žena bi trebala zatrudnjeti. Ako se to ne dogodi, smatra se da par ima problem neplodnosti

Uzrok je neplodnosti u oko 50 posto slučajeva kod žene, te u približno jednakom postotku slučajeva u muškarca, premda je moguć i takozvani udruženi čimbenik neplodnosti, gdje je uzrok problema u oba partnera. Katkad, također, može biti riječ o idiopatskoj (neobjašnjenoj) neplodnosti, kod koje se postojećim metodama ne može naći uzrok problemu.

Za muškarca i ženu koji žarko žele postati roditelji i spremni su za to u svakom smislu, problem neplodnosti može biti vrlo stresan. No danas postoji više metoda potpomognute oplodnje koje su mnogim parovima pomogle da postanu sretni roditelji. U Hrvatskoj se primjenjuju sljedeće metode:

  • utvrđivanje ovulacije (u prirodnom ili stimuliranom ciklusu) i tempirani odnos,
  • inseminacija sjemenom partnera,
  • izvantjelesna oplodnja s prijenosom svježih ili zamrznutih zametaka,
  • ostale metode, kao što je inseminacija sjemenom donora, dobivanje uzorka sjemena aspiracijom testisa ili kirurški te donacija jajne stanice.

Liječenje prirodnim metodama
U Daruvarskim toplicama do rješavanja problema neplodnosti dolazi se upravo tako − uz pomoć prirode. Te toplice, koje postoje još od 1958. godine, osamdesetih godina prošlog stoljeća ponosile su se svojim centrom za pomoć u liječenju neplodnosti prirodnim čimbenikom. Sve do Domovinskog rata, kada je srušen odjel "Ivanove kupke" mnogo žena iz bivše Jugoslavije dolazilo je u Daruvarske toplice na liječenje neplodnosti ljekovitim termalnim blatom i vodom te masažom. Liječenje neplodnosti prirodnim putem u Daruvarskim toplicama započelo je oko 1960. godine u suradnji s Klinikom za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, a u siječnju 2011. taj je program ponovo uveden i sada se provodi u hotelu Termal. Nakon ponovnog uvođenja program nije ušao u sklop HZZO-a, već je komercijalnog tipa.
"Danas je liječenje neplodnosti prirodnim putem zbog napretka medicine došlo u drugi plan ili je zaboravljeno, ali i dalje u našu ustanovu dolaze bračni parovi s najčešće opširnom medicinskom dokumentacijom. I dalje postoje saznanja o dobrim rezultatima takva liječenja u našoj ustanovi, a prenose se u pravilu usmenom predajom. Za ljude koji iz etičkih ili religioznih razloga ne žele metode potpomognute oplodnje, prirodni je čimbenik jedan od izbora, a za one koji se odluče za potpomognutu medicinsku oplodnju prirodni je čimbenik sigurno pozitivan uvod u medicinski potpomognutu oplodnju", kaže doktorica Zlatica Vezmar, specijalistica fizikalne i rehabilitacijske medicine u Daruvarskim toplicama.

Liječenje neplodnosti tu je osmišljeno u obliku programa "Radost života". U tom programu pacijenti se kupaju u termalnoj vodi u kadi, podvrgavaju se nanošenju fanga (mineralnog blata vulkanskog podrijetla) na križa i adneks (područje u kojem se nalaze jajovodi i jajnici), ručnoj masaži i hidromasaži u termalnoj vodi koje obuhvaćaju donji dio leđa i trbuha te, prema preporuci liječnika, i medicinskoj gimnastici za mišiće zdjelice. O toj takozvanoj balneoterapiji dr. Vezmar kaže: "Balneoterapija ima kompleksan učinak. Postoji fizikalno i kemijsko djelovanje vode i fanga. Fizikalno djelovanje kupelji u termalnoj vodi ima termički učinak, dok kemijsko djelovanje podrazumijeva ione minerala koji uzrokuju hiperemiju, smanjenje upale te poboljšanje funkcije jajovoda. Fango također ima dvojako djelovanje. Učinak je termički kao i kod kupelji. Termoregulacija tijesno je povezana s funkcijama krvotoka, disanjem, djelovanjem kore nadbubrežne žlijezde, razinom staničnog metabolizma i drugima. A kemijski učinak fanga sastoji se u resorpciji kuminske kiseline koja djeluje na hipofizu, a posredno pozitivno i na ostale žlijezde s unutarnjim izlučivanjem. Na kronična upalna žarišta fango djeluje analgetski, protuupalno i antiedematozno.

Dokaz da termalna voda i fango imaju pozitivan utjecaj na funkcije tijela jest i balneoreakcija koja se javlja nakon 3-6 kupelji i nanošenja fanga. Balneoreakcija je zapravo oblik pozitivnog stresa izazvan primjenom prirodnih ljekovitih činitelja koji se stoga moraju pažljivo dozirati i stručno primjenjivati."
Tretmane provode stručni fizioterapeuti. Kupelji su u kadama s termalnom vodom, a fango se na tijelo nanosi u obliku blatnih obloga debljine 3-4 cm u zasebnim kabinama. Ručnu masažu i hidromasažu također izvode fizioterapeuti. Oblozi od fanga stavljaju se svaki drugi dan na 20-30 minuta, kupanje traje oko sat vremena, a ugodna masaža trbuha i križa traje od 20 do 30 minuta. Oko pola sata traje i vodena masaža. Dugogodišnje iskustvo liječenja neplodnosti prirodnim putem u Daruvarskim toplicama pokazalo je da najbolje rezultate imaju pacijentice kod kojih je začeće bilo nemoguće zbog kronične upale jajnika, one koje su imale mikrokirurške zahvate na jajovodima te one s neredovitim mjesečnim ciklusom ili hormonskim poremećajem. Zanimljivo je da su sobe hotela Termal osmišljene tako da nemaju tuš kabine, nego kade, kako bi se pacijentice i poslijepodne u sobama kupale u termalnoj vodi. Toplina termalne vode i mineralni sastav ljekovitog blata izazivaju bolju prokrvljenost krvnih žila, potiču izmjenu tvari, osobito kalcija, magnezija i karbonatnih iona u stanicama, a masaža pospješuje cirkulaciju krvi. Sve to djeluje tako da povećava uvjete za začeće zdravog djeteta.

Blagotvorno djelovanje na oba partnera
Na pitanje dolaze li na tretmane samo žene ili i muškarci koji imaju problem s neplodnošću, dr. Vezmar kaže: "Tretmani su učinkoviti i za muškarce. Provode se gotovo jednako. O tome, nažalost, ne postoje pisani dokazi jer nam je tijekom Domovinskog rata u porušenom objektu stradala medicinska dokumentacija o dotadašnjim uspjesima liječenja. No u našem se laboratoriju tada radio i spermiogram i poznato nam je da je dolazilo do povećanja broja i aktivnosti spermija kod muškaraca. Preporuka je stoga da na tretmane dođu oba partnera. S obzirom na to da se najbolji rezultati dobivaju kada se liječenje provodi između dvije mjesečnice, našim pacijenticama savjetujemo vikend-posjete njihovih supruga u predviđeno doba ovulacije."

Za većinu pacijenata s problemom neplodnosti ti su tretmani preporučljivi. Kontraindikacije su jedino akutne upalne bolesti, pogoršanje kroničnih upalnih bolesti, zloćudne tvorevine, tuberkuloza, bolesti srca i krvnih žila, uznapredovala hipertenzija, varikoziteti, bolesti sa sklonošću krvarenjima, bolesti krvi, hipertireoza, iscrpljenost organizma te spolne bolesti. Presudna je ipak riječ ginekologa. Pacijentice trebaju donijeti posljednji nalaz svog ginekologa, u kojem ne bi smjela biti nijedna od navedenih kontraindikacija.

Najbolji pokazatelj uspješnosti
Vrijeme liječenja nije unaprijed određeno i individualno je, obično od dva do tri tjedna. Prema potrebi terapija se ponavlja nakon šest mjeseci.
Premda postoje podaci da je oko 70 posto žena nakon spomenutih tretmana zatrudnjelo, dr. Vezmar napominje da uspješnost metode nije lako mjerljiva: "Jedina uistinu mjerljiva uspješnost jest začeće zdravog djeteta koje se može dogoditi mjesecima nakon tretmana.
Neke se naše pacijentice jave kada zatrudne, a najčešće u svojoj sreći i novim obvezama jednostavno zaborave nazvati i javiti nam sretnu vijest, tako da povratnih informacija često nema. Svakodnevno u ambulanti doživljavamo da nam pacijentice zrelije dobi, koje danas dolaze zbog tegoba s organima kretanja, na upit: "Jeste li prvi put na liječenju kod nas?" odgovaraju: "Bila sam kod vas na tretmanima liječenja neplodnosti prije 30 godina jer nisam mogla imati djece, a sada već imam unučad."

Na pitanje koje su prednosti ove metode liječenja neplodnosti u odnosu na izvantjelesnu oplodnju, dr. Vezmar kaže kako je to teško uspoređivati, ali da prirodno liječenje može biti, ako ne jedino rješenje, onda svakako pozitivan uvod u medicinski potpomognutu oplodnju.
"Danas smo svjedoci otvaranja mnogih wellnes-oaza i potrebe da se ljudi opuštaju te tako očuvaju tijelo i psihu od posljedica stresnog načina življenja. Liječenje prirodnim ljekovitim čimbenikom u našoj ustanovi pravi je zdravstveni wellnes s puno pozitivnih učinaka pod kontrolom liječnika, medicinskih sestara i terapeuta.

Daruvarske toplice stoga su idealan spoj prekrasnog prirodnog ambijenta − stoljetne park-šume, termalne vode i fanga − te stručnog pristupa liječenju", kaže doktorica Zlatica Vezmar.
U susjednim zemljama tretmani liječenja neplodnosti prirodnim putem mogući su u Dobrni u Sloveniji te u Mataruškoj banji u Srbiji, a više o liječenju neplodnosti prirodnim putem u Daruvarskim toplicama možete naći na njihovim mrežnim stranicama www.daruvarske-toplice.hr

Tekst: Snježana Krčmar
Foto: Profimedia

Tagovi:

Vezano uz temu

Nova nada u liječenju neplodnosti

Prva beba nastala iz jajne stanice sazrele u…

Imunološki uzroci ženske neplodnosti

Trenutno, s vrlo malo iznimaka, liječnici koji se…

Znanost bez granica: Stižu motorizirani spremiji

Spermbots su mali motorni pogoni koji bi u…

Pročitajte i:

par sretan zbog trudnoće

15 ranih znakova trudnoće

Ovi znakovi, i prije testa za trudnoću, mogu nagovijestiti lijepe vijesti

Paris Hilton

Bogatašica spremna za ulogu majke! Odlučila zamrznuti jajne stanice

Sve se više žena, među kojima je i Paris Hilton, odlučuje na ovaj način pohrane…

žena koja ne može zatrudnjeti zbog sindroma hiperstimulacije jajnika

Što morate znati o sindromu hiperstimulacije jajnika?

Žene koje ne mogu ostvariti željenu trudnoću uzimaju lijekove za stimulaciju jajnika, no oni ponekad…

nepoldnost je sve veći problem parova današnjice

Nije samo biološka dob kriva za neplodnost! Evo koje biste svakodnevne navike trebali promijeniti!

Pušenje, pretilost, izlaganje testisa visokoj temperaturi, unos pesticida i hormona hranom i, dakako, stres u…