zvakaca guma za odredivanje plodnosti

Jednostavan način određivanja plodnih dana – pomoću žvakaće gume!

Zamislite da prožvačete žvakaću gumu i ona vam kaže jeste li plodni ili niste. Zvuči predobro! Takav izum mogao bi olakšati život mnogim ženama koje žele imati djecu, a sada grupa studenata sa Sveučilišta u Kopenhagenu želi upravo to i napraviti - žvakaću gumu koja pomaže ženama s problemima plodnosti da lakše zatrudne...

Studenti su, donosi The Guardian, u završnici projekta u kojem su istraživali reaktivne spojeve koje namjeravaju staviti u žvakaću gumu. Ideja je da takva žvakaća ima sposobnost pokazivati razine estrogena, LH i progesterona koji se nalaze u slini žene koja ovulira. Žvakaća guma nosi naziv “Ovulaid” i rezultat je istraživanja međunarodnog tima studenata koji se s ovim izumom primarno natječe na međunarodnom znanstvenom natjecanju krajem listopada ove godine.

Jedan od studenata iz tima rekao je zašto smatra da je projekt toliko važan: “Moja sestra je imala poteškoća s plodnošću i prolazila kroz razne postupke. Iznenadio sam se koliko je to teško – sve te injekcije i svakodnevno piškiti na štapiće. Pomislio sam samo zašto nitko to nije jednostavnije osmislio”.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

*Amazing!!?* We are very happy to announce that @dr.csisztuzsuzsa supports our project as well. She is a famous former olympic gymnast, TV presenter, reporter and journalist. In her post, she encourages women with fertility problems to contact us. Thank you very much, Zsuzsa!! ?

Objavu dijeli iGEM Copenhagen 2019 ???? (@igem_copenhagen)

Žvakaća guma mijenja boje i tako pokazuje fazu ciklusa

Pored usavršavanja žvakaće gume tim radi i na aplikaciji koja bi omogućila ženama interpretirati boju žvakaće s obzirom na to da će žvakaće gume upravo promjenom boje sugerirati određenu fazu ciklusa.

Plan tima je da žvakaća guma bude diskretno zapakirana, da bude svima dostupna i prodaje su u supermarketima i to u različitim okusima. Tako bi žene imale na raspolaganju puno jeftiniji način praćenja svog ciklusa u usporedbi s postojećim LH testnim trakicama na koje žene trebaju svakodnevno piškiti.

Budući da će žvakaća sadržavati genetički modificirani biosensor, očekuje se da će EU imati stroge kriterije kod odobravanja takvog proizvoda za tržište, iako su mnoge žene već izjavile kako bi koristile ovakvu žvakaću usprkos činjenici da sadrži GMO. Njezina prednost je svakako činjenica da će biti biorazgradiva i da može smanjiti plastični otpad koji primjerice stvaraju mnogi trenutni ovulacijski testovi.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi:

Pročitajte i:

vitamini i minerali koji poboljšavaju plodnost

Top 5 dodataka prehrani koji mogu poboljšati plodnost

Znate li razliku između folata i folne kiseline te koji su najbolji dodaci prehrani za…

ljubavni par u šetnji

Želite bebu, no je li to zbog koronavirusa pametno? Kome se preporučuje pričekati bolja vremena?

U Americi su liječnici zbog koronavirusa već tražili obustavu većine tretmana medicinski potpomognute oplodnje, a…

Rani simptomi trudnoće

Bilo bi savršeno kada bi žena mogla biti sigurna da je trudna čim se spoje…

Planirate trudnoću? Koje preglede prije toga morate obaviti?

Najbolja prenatalna skrb započinje mnogo prije začeća, pa ako planirate trudnoću, trebali biste obaviti nekoliko…