koliko cesto imati odnos za zacece

Je li bolje više ili manje seksa za brže začeće?

Ovo je pitanje s kojim se susretne svaki par s problemom začeća. Kada i koliko često imati odnose da bismo imali što više šanse za začeće?

Obično se ovim pitanjem parovi počnu baviti kad se začeće ne dogodi više mjeseci. Tada je prva strategija iscrpiti svaku teoriju i savjet za uspješnije začeće na prirodan način za koju su čuli. Jedna podrazumijeva i seksualne odnose po određenom rasporedu. To je svakako logičan zaključak i razmišljanje, no vrijedi li?

Postoje razne teorije koje odgovaraju na ovo pitanje, a jedna od raširenijih jest ta da je odnose najbolje planirati svaka dva do tri dana kako bi spermiji bili što kvalitetniji i stigli se obnoviti i izgraditi. No, istina je zapravo potpuno suprotna smatra prof. dr. med. msc Georg Griesinger, voditelj Sveučilišnog centra za reprodukciju Luebeck i Manhagen u Njemačkoj.

Muškarac koji ima redovite češće odnose proizvodi u principu zdravije i bolje spermije

Važno je znati da sjeme ne nastaje svježe u trenutku ejakulacije kada spermiji kreću na svoje važno putovanje, nego se konstantno proizvodi u sjemenicima, a zatim čuva u spremištu smještenom uz sjemenik tzv. pasjemeniku gdje čeka ejakulaciju. Ako muškarac odgađa odnos jer želi čuvati spermije koji se već nalaze u pasjemeniku tada sjeme koje čeka postaje starije od svježe proizvedenog sjemena. Ako muškarac češće ejakulira, tada u ‘spremištu’ ima zdravije i svježije spermije koje može redovito slati na zadatak i redovito potiče sjemenike da proizvode novo, svježe sjeme.

Tekst: I. Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Pročitajte i:

Rani simptomi trudnoće

Bilo bi savršeno kada bi žena mogla biti sigurna da je trudna čim se spoje…

Planirate trudnoću? Koje preglede prije toga morate obaviti?

Najbolja prenatalna skrb započinje mnogo prije začeća, pa ako planirate trudnoću, trebali biste obaviti nekoliko…

Sindrom hiperstimulacije jajnika (OHSS), simptomi i prevencija

Sindrom hiperstimulacije jajnika ozbiljna je komplikacija u liječenju neplodnosti koja može pogoditi žene koje uzimaju…

Liječenje neplodnosti: važno je znati postaviti prava pitanja

Aktivistice Udruge Roda pripremile su neka pitanja koja možete, ako su primjenjiva na vašu individualnu…