zamjena embrija

IVF postupak uspio, no dijete nije njihovo

Uspješna potpomognuta oplodnja, trudnoća i porođaj, ali dijete ipak nije njihovo biološko dijete. Oplođeno jajašce jednog para iz Njemačke zamijenjeno je u laboratoriju te je Bianci G. vraćen tuđi zametak.

Kad joj je sin navršio pet godina, Bianca je saznala uznemirujuću istinu. Dijete do kojeg je s partnerom došla nakon uspješne potpomognute oplodnje, nije niti njegovo, a niti njezino. Kako navodi njemački portal Spiegel par se nakon uspješne oplodnje već tijekom trudnoće uspio posvađati i razići, a suprug Biance je izrazio sumnju da njegova partnerica ne nosi njegovo dijete. Njegova sumnja je bila dodatno produbljena kad se rodilo crvenokoso dijete, a oni su oboje crnokosi. Po svoj odgovor krenuo je na sud gdje je zatražio test na očinstvo.

Nakon DNK analize sud je potvrdio njegove sumnje, ali je također ustanovio da niti Bianca nije djetetova biološka majka. Samohrana Bianca je zbog tog saznanja pala u duboku depresiju.

Pogreške su moguće unatoč strogim protokolima

S obzirom koliko se postupaka potpomognutih oplodnji danas izvede, pogreške se i tu mogu dogoditi usprkos postojećim strogim protokolima koje liječnici i biolozi IVF-laboratorija trebaju poštivati. Priča ove obitelji za sada je jedni evidentirani slučaj zamjene embrija u Njemačkoj, no postoje i svjedočenja u kojima su roditelji saznavši krvnu grupu djeteta koja nije mogla proizaći iz krvnih grupa roditelja također zaključili da imaju tuđe dijete.

Kako je Bianca putem svog odvjetnika izjavila :“Problem u čitavoj situaciji jest taj što se očevi putem suda mogu odreći odgovornosti za takvo dijete, dok majka kojoj je vraćena kriva jajna stanica, ostaje majka dok je živa.”

Surogat majka, a da to nije ni znala

Slična priča s mnogo intrigantnijim završetkom dogodila se u SAD-u. Carolyn Savage je bez svog znanja i volje postala surogat majka. U 12 godina 20 puta se podvrgla IVF postupku oplodnje te (pored 4 pobačaja) rodila troje djece. U 40. godini života odlučila je zadnji puta pokušati zatrudnjeti i ponovno joj je uspjelo.

Kad je Carolyn već bila u drugom mjesecu trudnoće, neugodno ju je iznenadio poziv iz njezine IVF klinike. Embrio koji je rastao u njezinom trbuhu nije bio njezin već od jednog drugog para, također u IVF postupku u toj klinici. Predloženo joj je da pobaci, no Carolyin je to odbila i odlučila je iznijeti trudnoću te zatim predati dijete njegovim biološkim roditeljima. Carolynin potez američki su mediji slavili poput herojskog čina vrijednog divljenja, a kasnije je svoju priču prenijela i u knjigu. No, u toj knjizi kaže:”Tugujemo još uvijek i borimo se s okolnostima koje su nas natjerale da se odreknemo djeteta koje je u našim očima bilo naše. Vjerojatno se s tim gubitkom neću moći nikada pomiriti”.

Bianca je također bila ustrašena da bi joj mogli oduzeti dijete, no to se u njezinom slučaju ne može dogoditi jer se ne zna čiji embrio joj je vraćen.

Foto: Thinkstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

par iz teksasa

Borila se s neplodnošću 10 godina i na kraju rodila četvorke!

Kada su Starlyn Cafferata i njezin suprug Bill…

Nikad kraja iznenađenjima! Jennifer je donijela odluku o bebi

Glumica Jennifer Aniston ipak želi roditi dijete Bradu…

Imunološki uzroci ženske neplodnosti

Trenutno, s vrlo malo iznimaka, liječnici koji se…

Pročitajte i:

par sretan zbog trudnoće

15 ranih znakova trudnoće

Ovi znakovi, i prije testa za trudnoću, mogu nagovijestiti lijepe vijesti

Paris Hilton

Bogatašica spremna za ulogu majke! Odlučila zamrznuti jajne stanice

Sve se više žena, među kojima je i Paris Hilton, odlučuje na ovaj način pohrane…

žena koja ne može zatrudnjeti zbog sindroma hiperstimulacije jajnika

Što morate znati o sindromu hiperstimulacije jajnika?

Žene koje ne mogu ostvariti željenu trudnoću uzimaju lijekove za stimulaciju jajnika, no oni ponekad…

nepoldnost je sve veći problem parova današnjice

Nije samo biološka dob kriva za neplodnost! Evo koje biste svakodnevne navike trebali promijeniti!

Pušenje, pretilost, izlaganje testisa visokoj temperaturi, unos pesticida i hormona hranom i, dakako, stres u…