prehrana za plodnost

Hrana za plodnost. Što biste trebali jesti da biste zatrudnjeli?

Hrana i ljubav oduvijek su išli ruku pod ruku, no može li prehrana utjecati na plodnost para i ostavariti želju da trudnoćom?

Mnogo prije no što smo u bili u stanju provjeriti kemijske sastavnice pojedine namirnice, ljudi su "znali" kako povećati plodnost odnosno koje bi namirnice u prehrani mogle pomoći paru da začne dijete. Odvajkada se za veću plodnost savjetovala hrana koja nalikuje spolnim organima. Tako su parovi trebali jesti primjerice mladi luk, školjke kamenice i smokve ili pak hranu koja zagrijava tijelo kao što su ljute papričice ili curry. No, može li hrana zaista utjecati na plodnost?

Odgovor je i da i ne. Gubitak težine zbog stroge dijete može omesti ciklus ovulacije kod žena i utjecati na smanjenje proizvodnje spermija kod muškaraca. Previše hrane i pretilost također mogu imati negativan efekt na plodnost jer može doći do poremećaja hormonalne slike. Iz toga slijedi da naše prehrambene navike zaista mogu utjecati na plodnost.

Tajna je u cinku
Znanost je, međutim, dokazala djelovanje samo jedne od gore navedenih namirnica i to su kamenice. Razlog nije magično djelovanje, već povećana količina cinka u školjci. Dovoljna količina cinka osigurava brojnost spermija i potrebnu razinu testosterona u krvi muškarca. Velike količine cinka osim u kamenicama, nalaze se i u nemasnom goveđem mesu, tamnom pilećem mesu, bijelom grahu i rajčici. Razna istraživanja pokazala su da pozitivno djelovanje na kvalitetu i kvantitetu spermija imaju i vitamin E i D, te kalcij.

Izbacite alkohol
Valja znati i da konzumacija alkohola kod žena može imati velik utjecaj na plodnost. Naime, alkohol u bilo kojoj količini smanjuje šansu za začećem za 50%. Također ispijanje više od jedne šalice kave dnevno čini se da ima mali utjecaj na smanjenje plodnosti, a kod muškaraca koji je popiju neposredno prije seksa onesposobljuje i uništava veliku količinu pojedinih spermija. Stoga ako se već dulje vrijeme trudite, pokušajte piti kavu bez kofeina.

Foto: Thinkstock

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

vitamini i minerali koji poboljšavaju plodnost

Top 5 dodataka prehrani koji mogu poboljšati plodnost

Znate li razliku između folata i folne kiseline…

Nova nada u liječenju neplodnosti

Prva beba nastala iz jajne stanice sazrele u…

Što trebaju znati trudnice starije od 30 godina?

Zdrava žena i u poodmakloj dobi može iznijeti…

Pročitajte i:

ljubavni par u šetnji

Želite bebu, no je li to zbog koronavirusa pametno? Kome se preporučuje pričekati bolja vremena?

U Americi su liječnici zbog koronavirusa već tražili obustavu većine tretmana medicinski potpomognute oplodnje, a…

Rani simptomi trudnoće

Bilo bi savršeno kada bi žena mogla biti sigurna da je trudna čim se spoje…

Planirate trudnoću? Koje preglede prije toga morate obaviti?

Najbolja prenatalna skrb započinje mnogo prije začeća, pa ako planirate trudnoću, trebali biste obaviti nekoliko…

Sindrom hiperstimulacije jajnika (OHSS), simptomi i prevencija

Sindrom hiperstimulacije jajnika ozbiljna je komplikacija u liječenju neplodnosti koja može pogoditi žene koje uzimaju…