neplodnost

Dok čekamo da nam stigne beba!

Neispunjena želja za djetetom usprkos redovitim seksualnim odnosima gotovo uvijek je psihički opterećujuća za oba partnera. U pravilu se javljaju osjećaji frustracije i krivnje što vezu stavlja pod veliki pritisak. Kako neispunjena želja za bebom opterećuje vezu i kako se svakodnevno boriti s tim problemom?

Većina parova misli kako je stvaranje potomstva nešto što samo po sebi dođe, odnosno dovoljan je samo jedan nezaštićen odnos. Ne uspije li tada nakon jednog mjeseca, nesigurnost raste iz ciklusa u ciklus. Krug u koji parovi tada ulaze - uvijek nanovo buđenje nove nade te uvijek ponovno isto razočarenje - izrazito je veliko oterećenje za vezu kao i psihu oba partnera.

Svatko reagira drugačije

Reakcija na ovaj problem razlikuje se od čovjeka do čovjeka. Jedan od partnera ili (pak oba) obično se osjeća neplodan, sumnja u svoju ženstvenost ili muškost, okrivljava se za nemogućnost ostvarivanja roditeljstva za oboje, zbog toga mu pada samopouzdanje i vjera u vlastito tijelo te se povlači u sebe. Može se dogoditi da par počne izbjegavati kontakte s prijateljima s djecom, trudnicama jer tako ne moraju pričati o djeci, gledati djecu i sretnu obitelj niti pričati o svom problemu. Izoliranjem i potiskivanjem problema i između partnera se stvaraju negativni osjećaji, češće su svađe, zamjeranja, gubljenja smisla veze što sve vodi i prema depresivnim mislima. Neki zbog tog problema čak i unište svoj odnos. Na sreću ima i onih koji se kroz to iskustvo još više zbliže. Sve ovisi o tome koliko su spremni razgovarati o problemu i koliko imaju snage da se nakon svakog mjeseca podignu i krenu dalje.

Treba razgovarati

Paru koji se bori s neplodnošću nije lako niti u društvu koje ne olakšava nikome. Neplodnost je tabu tema o kojoj se još uvijek malo govori, ljudi šapuću o njoj te pokušavaju sakriti da imaju taj problem.

No, o ovom problemu partneri moraju razgovarati često i važno je da sve pretresu i rasprave. Oni se najbolje poznaju i razumiju i zato moraju biti jedan uz drugoga. Obostrano povjerenje i otvorenost prema problemu vrlo su važni. Potrebno je razgovarati o brigama i strahovima i podržavati se. Dobro je raspraviti i o sljedećim potezima, je li potrebno potražiti pomoć liječnika, možemo li takve postupke psihički i fizički podnijeti, možemo li sve skupa financijski podnijeti, vjerujemo li još da će trudnoća doći prirodno, trebamo li razgovarati o posvojenju djeteta, što nam se čini je li to izvedivo?

O svemu tome i svemu drugome što pojedinom partneru padne na pamet valja raspraviti jer izbacivanje misli i artikuliranje će pomoći da se dio tereta koji je prisutan ipak umanji. Ako je par čvrst i pruža si podršku, komentari sa strane, od roditelja, familije, susjeda, kolega na poslu, neće imati prevelikog utjecaja. To ne znači da ne trebate poslušati savjet, ali ako vas i ti savjeti opterećuju, što će se vjerojatno dogoditi, treba se znati obraniti.

Potražite pomoć

Vrijeme dok čekate na bebu možete iskoristiti da ispunite svoje želje. Putujte, družite se, izlazite, bavite se hobijima. Kad se na taj način zabavite i ne mislite na problem, opustit ćete se i povećati šansu da beba zaista i dođe. Jer dobro raspoloženje će vam dati snagu i za seksualne odnose, za zbližavanje te odmaknuti fokus sa teme – dijete. Odličan način kako saznati više o vašem problemu, kako pronaći utjehu te kojim putem krenuti jesu i forumi na internetu. Tu se okupljaju žene s istim problemom, one koje su istoj fazi pokušavanja kao i vi i one koje su već uspjele pobijediti problem. Prava i živa iskustva vam mogu jako puno pomoći, ali s druge strane i odmoći, tako da i s tim budite umjereni te se odmaknite ako osjećate da vas i to čini nervoznom ili tužnom.

Osjetite li da vas problem neplodnosti previše opterećuje, svakako potražite pomoć psihologa. Važno je o problemima razgovarati, a katkad kad dođete do zida nabolje je razgovarati s nekim tko na stručan način može pomoći.

I najvažnije za kraj: Ne odustajte!

Foto: Profimedia

Tagovi:

Vezano uz temu

Nova nada u liječenju neplodnosti

Prva beba nastala iz jajne stanice sazrele u…

Što trebaju znati trudnice starije od 30 godina?

Zdrava žena i u poodmakloj dobi može iznijeti…

10 grešaka koje mogu utjecati na začeće

Ako pokušavate ostati u drugom stanju, ne dozvolite…

Pročitajte i:

vitamini i minerali koji poboljšavaju plodnost

Top 5 dodataka prehrani koji mogu poboljšati plodnost

Znate li razliku između folata i folne kiseline te koji su najbolji dodaci prehrani za…

ljubavni par u šetnji

Želite bebu, no je li to zbog koronavirusa pametno? Kome se preporučuje pričekati bolja vremena?

U Americi su liječnici zbog koronavirusa već tražili obustavu većine tretmana medicinski potpomognute oplodnje, a…

Rani simptomi trudnoće

Bilo bi savršeno kada bi žena mogla biti sigurna da je trudna čim se spoje…

Planirate trudnoću? Koje preglede prije toga morate obaviti?

Najbolja prenatalna skrb započinje mnogo prije začeća, pa ako planirate trudnoću, trebali biste obaviti nekoliko…