Paris Hilton

Bogatašica spremna za ulogu majke! Odlučila zamrznuti jajne stanice

Sve se više žena, među kojima je i Paris Hilton, odlučuje na ovaj način pohrane jajnih stanica, kako bi se, uvjetno rečeno, "osigurale". Jajne stanice uzete iz tijela u mladoj reproduktivnoj dobi, u prosjeku imaju veće šanse i bolje su kvalitete nego jajne stanice starije žene

Svi svjetski mediji raspisali su se o tome kako je 39-godišnja bogatašica Paris Hilton spremna za najveću životnu ulogu – biti majka. Dosadili su joj razuzdani tulumi, izlasci i život bez ikakvih obveza, no kako još nije pronašla “kandidata za tatu” ( iako je trenutačno zaljubljena u biznismena Cartera Reuma), a boji se kako su je godine sustigle, odlučila se podvrgnuti kriopohrani jajnih stanica.

Paris Hilton i Carter Reum

Naime, kriopogramna ili zamrzavanje ženskih jajnih stanica uobičajen je postupak u reproduktivnoj medicini. Kao i u postupku potpomognute oplodnje, i u ovom slučaju prije uzimanja jajnih stanica žena prolazi kroz postupak stimulacije hormonima koji će potaknuti jajnike na sazrijevanje 15-ak ili više jajnih stanica. Za razliku od prirodnog ciklusa, u kojem sazrije samo jedna jajna stanica, sada se ženino tijelo potiče na proizvodnju većeg broja jajnih stanica kako bi se između njih mogle odabrati one najbolje i zamrznuti. Dozrela jajašca se zatim aspiriraju (uzimaju) iz jajnika žene i zamrzavaju. Tako zamrznuta mogu čekati više godina i ponovno se upotrijebiti za oplodnju žene. Na ovaj potez Paris se odlučila na preporuku prijateljice Kim Kardashian.

Sve se više žena odlučuje na ovaj način pohrane jajnih stanica, kako bi se, uvjetno rečeno, “osigurale”. Naime, u slučaju da se kasnije odluče za majčinstvo, jajne stanice uzete iz tijela u mladoj reproduktivnoj dobi, u prosjeku imaju veće šanse i bolje su kvalitete nego jajne stanice starije žene. Iako se ovaj postupak nije čest u Hrvatskoj, ipak se izvodi.

“Postupak kriopohrane jajnih stanica primjenjujemo kod pacijentica koje žele sačuvati jajne stanice kako bi si povećale izglede za ostvarenje trudnoće kasnije u životu. Broj jajnih stanica koje se mogu zamrznuti i duljina čuvanja nisu ogranični zakonom, ali su ograničeni fiziologijom i prije tog postupka svakoj pacijentici treba razjasniti što od tog postupka realno može očekivati s obzirom na činjenicu da su, rekao bih, dosezi tog postupka jako marketinški napuhani”, rekao je u intervjuu za Roditelje.hr prim. dr. sc. Miro Šimun Alebić, specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije. Cijeli intervju s dr. Alebićem, s kojim smo razgovarali o neplodnosti, pročitajte OVDJE.

Nedavno smo pisali i o prvoj bebi rođenoj iz jajne stanice koja je sazrela u laboratoriju. Liječnici su prije pet godina, naime, uzeli jajne stanice tada 29-godišnje žene prije nego što je započela s kemoterapijom protiv raka dojke. Nije bilo vremena da joj se daju hormoni za stimulaciju jajnika, kako bi jajne stanice sazrele "prirodno" i onda se krenulo u postupak zamrzavanja vitrifikacijom (riječ je postupku zamrzavanja tekućim dušikom kako bi se smanjila mogućnost oštećenja), pa su umjesto toga primijenili in vitro sazrijevanje (IVM) u laboratoriju. Do sada je bilo slučajeva da su se djeca rodila kao rezultat IVM-a, no u laboratoriju sazrele stanice nisu se smrzavale, već je obavljena neposredna oplodnja.

Tekst: D. P.
Fotografije: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Nova nada u liječenju neplodnosti

Prva beba nastala iz jajne stanice sazrele u…

Nikad kraja iznenađenjima! Jennifer je donijela odluku o bebi

Glumica Jennifer Aniston ipak želi roditi dijete Bradu…

Što trebaju znati trudnice starije od 30 godina?

Zdrava žena i u poodmakloj dobi može iznijeti…

karijera

“Social freezing“ – novi koncept koji osigurava majčinstvo

Žene danas nakon što su završile školovanje i…

Pročitajte i:

par sretan zbog trudnoće

15 ranih znakova trudnoće

Ovi znakovi, i prije testa za trudnoću, mogu nagovijestiti lijepe vijesti

žena koja ne može zatrudnjeti zbog sindroma hiperstimulacije jajnika

Što morate znati o sindromu hiperstimulacije jajnika?

Žene koje ne mogu ostvariti željenu trudnoću uzimaju lijekove za stimulaciju jajnika, no oni ponekad…

nepoldnost je sve veći problem parova današnjice

Nije samo biološka dob kriva za neplodnost! Evo koje biste svakodnevne navike trebali promijeniti!

Pušenje, pretilost, izlaganje testisa visokoj temperaturi, unos pesticida i hormona hranom i, dakako, stres u…

Je li ovo razlog što nikako ne možete zatrudnjeti?

Postići regularni menstrualni ciklus prvi je korak u jačanju plodnosti i uspješnosti prirodnog začeća. Može…