Utvrđivanje plodnih dana

Želite bebu? Ovi testovi i metode mogu vam pomoći da utvrdite svoje plodne dane i tako brzo dođete do nje.

Ovulacijski testovi

Budući da se tijekom ovulacije aktivira hormon LH (luteinizirajući hormon), na temelju koncentracije tog hormona u ženinu tijelu se može utvrditi kad je došlo do ovulacije. Tijekom svake ovulacije koncentracija hormona LH raste, da bi između 24 i 48 sati prije ovulacije dostigla maksimum. Uz pomoć ovulacijskih testova (Clearblue, Gabmed ili Viola koštaju oko 100 kuna) žena sasvim lako može izmjeriti koncentraciju hormona LH u mokraći. Tomu služe testne trakice koje se stavljaju u urin, a zatim se gurnu u poseban držač predviđen za njih. Rezultat se može očitati već nakon tri minute. Test možete napraviti u bilo koje doba dana. Doduše, ne smijete mokriti najmanje četiri sata prije testa, da biste bili sigurni da je koncentracija hormona u urinu dovoljna.

Test treba raditi pet dana za redom. Nakon što se ustanovi porast hormona LH testove više nije potrebno ponavljati. Ipak: dobro je poznavati svoj ciklus. Ciklus počinje prvim danom menstruacije, a završava prvim danom sljedeće menstruacije. Do ovulacije dolazi 12 do 16 dana prije sljedeće menstruacije. Žena može napraviti ovulacijski test unutar tog vremenskog razdoblja.

Kao i kod testova na trudnoću, postoji jedno kontrolno polje na kojem se pokazuje je li test ispravno napravljen. Pojavljuju se dvije crte i ako je donja crta jednako vidljiva kao kontrolna crta, ili još vidljivija, hormon LH je dostigao svoj maksimum i u sljedećih 24 do 28 sati nastupit će ovulacija. Izgledi za začeće najveći su na dan kada je porast hormona LH isti kao i dan prije.

 

Digitalni ovulacijski testovi

Digitalni test funkcionira na istom principu kao i običan test. Prednost je digitalni zaslon na kojem se putem znaka jajeta pokazuje je li vrijednost hormona LH porasla. Više se ne morate mučiti tumačenjem crta. Clearblue test možete nabaviti u ljekarnama za otprilike 180 kuna.

Uređaj Persona obrađuje trakice za urin kojima se utvrđuju plodni dani. Stoga se taj mali uređaj često koristi i kao kontracepcijsko sredstvo – što je relativno pouzdana metoda. Cijena takvih uređaja kreće se oko 750 kuna, a uz njih treba nabaviti još i testne trakice koje koštaju oko 200 kuna. Slično funkcioniraju i uređaji "Mini Sophia" ili "Sophia Ray".

 

Uređaji za praćenje plodnosti

Uređaj za praćenje plodnosti (Clearblue košta oko 880 kuna) jedna je od najnaprednijih metoda za utvrđivanje plodnih dana. Proizvođači tvrde da su ispitivanja dokazala da se izgledi za začeće već tijekom prva dva ciklusa u kojima pokušavate zanijeti povećavaju na oko 89 posto.

Budući da uređaj očitava i porast estrogena, pored dva najplodnija dana pokazuje i do pet sljedećih dana tijekom kojih može doći do začeća. Stoga su ponovo potrebne trakice za urin pomoću kojih uređaj za praćenje plodnosti može obraditi vrijednosti koncentracije estrogena i hormona LH. Za to se testiranje treba koristiti jutarnji urin. Znak na zaslonu pokazuje kakva je plodnost u tom trenutku.

Uz to, uređaj pokazuje na koji dan treba napraviti test. Osim toga, žena može unijeti individualne podatke o ciklusu. Žene u klimakteriju koriste uređaj na drugačiji način od dojilja ili žena koje istovremeno uzimaju pilule ili druge hormonske preparate.

Uređaji za mjerenje temperature

Pomoću tzv. “prirodnog planiranja obitelji” možete saznati koji su vam plodni dani. To činite na sljedeći način: temperaturu uvijek mjerite u isto vrijeme nakon buđenja i unosite dobivene vrijednosti u tablicu ciklusa. Žena tek naknadno može utvrditi da temperatura raste nakon ovulacije. Ako temperaturu mjerite redovno tijekom nekoliko ciklusa, možete utvrditi koji su vam plodni dani. Ako povišena temperatura traje duže od 18 dana, moguće je da ste trudni.

Pri izradi krivulja ciklusa na temelju izmjerenih vrijednosti pomažu vam posebni uređaji, koji također određuju i vrijeme ovulacije – takvi su testovi, na primjer, Cyclotest, LadyComp ili Pearly (njihova se cijena kreće oko 1100 kuna).

 

Mikroskop za pregled cervikalne sluzi

Iz sluzi grlića maternice (cervikalne sluzi) možete saznati kada vam započinje plodna faza: kad je sluz prozirna, staklasta, rastezljiva i vodenasta, žena je najplodnija. Daljnje indicije: fenomen paprati – koji je vidljiv samo pod mikroskopom. Sluz grlića maternice može se promatrati na ulazu u vaginu ili uzeti s grlića maternice. Jedno od pomagala je, na primjer, mini-mikroskop Donna preciznih leća i osvjetljenja (cijena mu je oko 220 kuna), s kojim možete pregledati uzorak sluzi.

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

mjerenje bazalne temperature

Želite postati mama? Naučite 'uloviti' svoju ovulaciju!

Spremni ste za majčinstvo i odlučili ste se…

bolna ovulacija

Jesu li bolne ovulacije razlog za zabrinutost ili najnormalnija pojava?

Svi znamo što je ovulacija: oslobađanje jajne stanice…

Izostanak menstruacije: liječenje na prirodan način

Postoje biljke koje pomažu u regulaciji hormona kroz…

10 grešaka koje mogu utjecati na začeće

Ako pokušavate ostati u drugom stanju, ne dozvolite…

Pročitajte i:

par sretan zbog trudnoće

15 ranih znakova trudnoće

Ovi znakovi, i prije testa za trudnoću, mogu nagovijestiti lijepe vijesti

Paris Hilton

Bogatašica spremna za ulogu majke! Odlučila zamrznuti jajne stanice

Sve se više žena, među kojima je i Paris Hilton, odlučuje na ovaj način pohrane…

žena koja ne može zatrudnjeti zbog sindroma hiperstimulacije jajnika

Što morate znati o sindromu hiperstimulacije jajnika?

Žene koje ne mogu ostvariti željenu trudnoću uzimaju lijekove za stimulaciju jajnika, no oni ponekad…

nepoldnost je sve veći problem parova današnjice

Nije samo biološka dob kriva za neplodnost! Evo koje biste svakodnevne navike trebali promijeniti!

Pušenje, pretilost, izlaganje testisa visokoj temperaturi, unos pesticida i hormona hranom i, dakako, stres u…