Odredite svoju plodnost

Kako bi dobile informaciju koliko još imaju vremena za planiranje obitelji, žene mogu testirati plodnost. Kako funkcionira provjera, tko je obavlja i koliko košta, saznajte ovdje.

Dob utječe na plodnost

Krenimo s brzinskim tečajem biologije. Kako bi došlo do trudnoće, zrela jajna stanica žene se za vrijeme ovulacije mora spojiti sa sjemenom stanicom. Muškarci mogu stvarati spermije sposobne za oplodnju do u visoku starost. Nasuprot tome, kod žena već oko 30-e godine dolazi do ciklusa bez ovulacije.

S 35 godina se mora računati na to da se godišnje pojavi od tri do pet «gluhih» ciklusa, s 40 ih je već sedam. S oko 50 godina se ženska plodnost u potpunosti gasi. Tako kažu statistike o plodnosti koje navode prosječne vrijednosti. No bez panike: mnoge žene bez problema zatrudne poslije 35-te pa čak i s 40 godina.

Pitanje je: hoću li pripadati skupini žena koje mogu kasno dobiti dijete? I mogu li pričekati s drugim (ili sljedećim) djetetom ili vrijeme istječe?

Prosječna i osobna plodnost

Stručnjak za reproduktivnu medicinu i endokrinolog iz Freiburga, profesor Franz Geisthövel razvio je test kojim se može predvidjeti osobna plodnost. Test bi trebao odrediti «ovarijske rezerve» («ovarij» je stručni izraz za jajnik).

Prije nego što prijeđemo na opis testa, još nekoliko informacija: jajne stanice se stvaraju još u ranoj embrionalnoj fazi - i to u nezamislivim količinama. U sićušnim ovarijima nerođene djevojčice se do 20. tjedna trudnoće razvije oko sedam milijuna jajnih stanica. Djevojčica sa sobom na svijet donosi još oko milijun spolnih stanica.

Plodnost se razlikuje od žene do žene: ima 35-godišnjakinja čija su zalihe jajnih stanica gotovo potrošene i 40-godišnjakinja koje pred sobom imaju još nekoliko godina plodnosti

Kad u pubertetu dozrijevaju prve jajne stanice, u ovarijima čeka oko 400 000 spolnih stanica. Iako po ciklusu sazrije jedno (ponekad dva) jajašca, ovaj proces prati oko 1000 spolnih stanica koje se pri tom troše.

Kad se nabrzinu izračuna - 400 000 jajnih stanica znači oko 35 godina plodnosti. S velikim odstupanjima od žene do žene: ima 35-godišnjakinja čija su zalihe jajnih stanica gotovo potrošene i 40-godišnjakinja koje pred sobom imaju još nekoliko godina plodnosti.

Ovako funkcionira provjera plodnosti

Da bi se ustanovilo stanje plodnosti u konkretnom slučaju, profesor Geisthövel petog ili šestog dana ciklusa pregledava jajnike ultrazvukom (glava ultrazvuka se uvodi u rodnicu). Ocjenjuje

  • veličinu ovarija. Dobar je promjer od otprilike 20 milimetara.
  • broj folikula. Ako se može izbrojiti pet i više mjehurića u jajniku, jajnik je vrlo živahan. Tri i manje mjehurića u jajniku ukazuje na plodnost koja se polako iscrpljuje.
  • unutrašnju strukturu. Pri tom se gleda vezivno tkivo u jajnicima. Malo do umjereno vezivnog tkiva znači: dovoljno mjesta za folikule. Puno vezivnog tkiva nasuprot tome znači da su jajne stanice većinom potrošene, pa se tkivo može raširiti u punoj veličini.

Nakon pregleda ultrazvukom (traje samo nekoliko minuta), profesor Geisthövel dijeli jajnike na pet stupnjeva (od plus dva za izvrsne ovarijske rezerve, preko nule za srednje dobar nalaz do minus dva za gotovo iscrpljene jajnike).

Uzajamno djelovanje hormona

Nalaz ultrazvuka upotpunjuje se hormonalnom pretragom krvi. Traže se LH i FSH, dva hormona koja mjerodavno sudjeluju u dozrijevanju jajnih stanica. FHS (hormon koji stimulira folikule) početkom ciklusa izlučuje hipofiza.

Ovariji «odgovaraju» LH-om (luteinizirajućim hormonom), tvari koja veže snagu FSH-a na mjehurić u jajniku, brine za dozrijevanje jajne stanice i na kraju izaziva ovulaciju. Raspodjela FSH-a i LH-a daje zaključiti o plodnosti. Ako preteže FSH, moguće je da su jajnici već preslabi za povratni odgovor.

Laboratoriju je za analizu hormona potrebno samo nekoliko sati; žena obično dobije prognozu o plodnosti već na dan pretrage. I koliko dugo vrijedi prognoza? «Rezultat se odnosi na razdoblje od sljedećih tri do pet godina», kaže liječnik za plodnost.

Pročitajte i:

par sretan zbog trudnoće

15 ranih znakova trudnoće

Ovi znakovi, i prije testa za trudnoću, mogu nagovijestiti lijepe vijesti

Paris Hilton

Bogatašica spremna za ulogu majke! Odlučila zamrznuti jajne stanice

Sve se više žena, među kojima je i Paris Hilton, odlučuje na ovaj način pohrane…

žena koja ne može zatrudnjeti zbog sindroma hiperstimulacije jajnika

Što morate znati o sindromu hiperstimulacije jajnika?

Žene koje ne mogu ostvariti željenu trudnoću uzimaju lijekove za stimulaciju jajnika, no oni ponekad…

nepoldnost je sve veći problem parova današnjice

Nije samo biološka dob kriva za neplodnost! Evo koje biste svakodnevne navike trebali promijeniti!

Pušenje, pretilost, izlaganje testisa visokoj temperaturi, unos pesticida i hormona hranom i, dakako, stres u…