Kvaliteta jajnih stanica odlučuje o uspjehu

Znanstvenici iz Bonna daju nadu parovima bez djece. Novom metodom žele poboljšati stopu uspjeha pri primjeni tzv. ICSI postupka. Iznenađujuće: iako se ova metoda primjenjuje kad muškarac proizvodi premalo spermija, znanstvenici se koncentriraju na kvalitetu jajnih stanica.

Što je ICSI?

Kod intracitoplazmičnog injektiranja spermija, skraćenica ICSI, ženi se nakon stimulacije hormonima uzima više zrelih jajnih stanica. Spermij se ispod posebnog mikroskopa uvlači u vrlo tanku pipetu i dovodi izravno u jajnu stanicu. Ako oplodnja uspije, dva ili tri dana kasnije embriji se mogu prenijeti u maternicu.

Ovim postupkom se pomaže parovima koji su protiv svoje volje bez djece, u kojima muškarac proizvodi premalo spermija ili su pretromi. Pojedinači spermiji koji funkcioniraju dobijaju se izravno iz tkiva testisa. Doduše, stopa trudnoća nakon ICSI-a trenutačno iznosi oko 20 posto. Znanstvenici sa Sveučilišta u Bonnu žele to promijeniti.

Kakav je utjecaj jajne stanice na uspjeh ICSI-a?

Pristup znanstvenika: usmjerili su pažnju na jajne stanice. «Potrebno je 26 sati dok se stope zameci jajne i sjemene stanice i nastane embrij», objašnjava reproduktivni biolog dr. Markus Montag. «U ovom vremenskom razdoblju moramo se odlučiti koju ćemo od oplođenih jajnih stanica staviti u maternicu.» Na kraju se implantiraju do dvije oplođene jajne stanice (njemački zakon o zaštiti embrija dopušta tri) - no koje, dosad je prepuštano slučaju, jer je u Njemačkoj zabranjeno ispitivati oplođenu jajnu stanicu.

Što je bolja kvaliteta jajne stanice, to je veća šansa za dobivanje djeteta

No pojedinačne jajne stanice se znatno razlikuju u kvaliteti. Zato su bonski znanstvenici razvili postupak kojim se najbolje mogu identificirati prikladne jajne stanice. Stanice se ispituju još prije oplodnje. «Zato promatramo ovojnicu jajne stanice ispod polarizacijskog mikroskopa», objašnjava dr. Montag. «Ona se tamo pojavljuje u obliku svijetlećeg narančasto-crvenog prstena. Što prsten jače i ravnomjernije svijetli, veća je šansa da iz toga nastane dijete.» Kao razlog postojanja ravnomjernije strukture ovojnice, Montag smatra bolje uvjete tijekom sazrijevanja. Takve «idealne» stanice nisu pravilo - prema iskustvu stručnjaka, samo dvije od deset stanica spadaju u tu skupinu.

Koliko je obećavajuć novi postupak?

Znanstvenici su zajedno s kineskim kolegama ispitivali svoju metodu u studiji s 124 žene. Rezultati koje su nedavno objavili u stručnom časopisu “Reproductive BioMedicine” dali su nadu mnogim parovima koji su dosad uzaludno pokušavali dobiti dijete: ako su liječnici uporabili dvije jajne stanice koje su prethodno ispitali prema bonskom postupku, kvota uspješnosti je narasla na preko 50 posto. I kad je jedna jajna stanica izabrana namjerno a druga slučajno, još je 40 posto provedenih ICSI-ova bilo uspješno.

Već 2006. je bonski tim okupljen oko dr. Markusa Montaga i profesora dr. Hansa van der Vena razvio softver koji brzo analizira mikroskopsku sliku i omogućava odabiranje najbolje jajne stanice. Prema Montagu, za sada u Njemačkoj postoje samo dva centra za reprodukciju koja rade prema istom postupku; još neki bi bili zainteresirani, ali se čekaju daljnje studije. Parovi koji žele pokušati dobiti djecu pomoću ove metode za sad ne moraju ništa platiti jer se tretman još uvijek odvija prema studijskim uvjetima. Doduše, dr. Montag procjenjuje da zdravstveno osiguranje neće preuzimati troškove postupka ni nakon etabliranja njegove metode.

Tagovi:

Vezano uz temu

par iz teksasa

Borila se s neplodnošću 10 godina i na kraju rodila četvorke!

Kada su Starlyn Cafferata i njezin suprug Bill…

Nikad kraja iznenađenjima! Jennifer je donijela odluku o bebi

Glumica Jennifer Aniston ipak želi roditi dijete Bradu…

Imunološki uzroci ženske neplodnosti

Trenutno, s vrlo malo iznimaka, liječnici koji se…

Pročitajte i:

par sretan zbog trudnoće

15 ranih znakova trudnoće

Ovi znakovi, i prije testa za trudnoću, mogu nagovijestiti lijepe vijesti

Paris Hilton

Bogatašica spremna za ulogu majke! Odlučila zamrznuti jajne stanice

Sve se više žena, među kojima je i Paris Hilton, odlučuje na ovaj način pohrane…

žena koja ne može zatrudnjeti zbog sindroma hiperstimulacije jajnika

Što morate znati o sindromu hiperstimulacije jajnika?

Žene koje ne mogu ostvariti željenu trudnoću uzimaju lijekove za stimulaciju jajnika, no oni ponekad…

nepoldnost je sve veći problem parova današnjice

Nije samo biološka dob kriva za neplodnost! Evo koje biste svakodnevne navike trebali promijeniti!

Pušenje, pretilost, izlaganje testisa visokoj temperaturi, unos pesticida i hormona hranom i, dakako, stres u…