U trenutku kad uistinu počnete uživati u roditeljstvu, nerijetko se javi želja za drugim, trećim... djetetom

Iskustvo prve trudnoće, prvog porođaja i snalaženje s prvim djetetom neki su od čimbenika o kojima ovisi koliko će brzo žena s partnerom početi ponovno razmišljati o trudnoći. U slučaju izrazito dugotrajnog i bolnog porođaja vjerojatno će trebati nekoliko godina dok donekle zaboravi na to iskustvo i poželi još jedno dijete. Neprospavane noći prvih nekoliko mjeseci ili čak cijele godine, loše slaganje s partnerom zbog djeteta također bi mogli otežati tu odluku, no jednom kad izgladite odnose sa suprugom i uistinu počnete uživati u roditeljstvu, nerijetko se javi želja za drugim, trećim ili kojim već djetetom. I ako partner s vama dijeli tu odluku, nekih većih dvojbi ne bi trebalo biti.




Jeste li spremni?


Liječnici obično savjetuju ženama da između dvije trudnoće naprave razmak od godinu do dvije kako bi se oporavio organizam koji je oslabljen prvom trudnoćom i neizbježnim naporom zbog brige oko novorođenčeta. Naravno, u obzir treba uzeti i psihičko stanje žene jer nemali broj žena iskusi neki oblik poslijeporođajne depresije te potpuno promijeni životni raspored, a to nije mala stvar. Požuriti se s novom trudnoćom u takvim bi okolnostima bilo prilično nerazumno.





Budite sigurni da su uvjeti za novu trudnoću zadovoljeni:



  • suprug i vi iskreno želite još jedno dijete i o tome ste puno razgovarali



  • vaše je psihofizičko stanje dobro, osjećate se snažno i zadovoljno



  • niste u financijskoj krizi i nova beba neće previše opteretiti vaš budžet



  • ne zabrinjava vas vaša poslovna karijera, zadovoljni ste postignutim ciljevima i ne bojite se još jedne jednogodišnje (ili kraće) stanke u svojem poslu



  • imate se na koga osloniti praktički u svakom trenutku što se pomoći oko djece tiče i majčinstvo vam ne predstavlja teret nego veliko zadovoljstvo.



  • ne nedostaje vam sloboda koju ste imali prije prvog djeteta; dapače, osjećate da su djeca upravo ono što vam je nedostajalo u životu da se osjećate sretno i ispunjeno.




Više detalja o tome kada je povoljno ponovno zatrudnjeti i zašto, te kako se ponašati u drugoj trudnoći, čitajte u tekstovima:












Tekst: Ivančica Tarade


Foto: Thinkstock