Nije dobro napraviti premali razmak između trudnoća, ali nije dobro ni pretjerivati u tome. Nemojte predugo odgađati drugu trudnoću ako za nju postoje uvjeti i ako je želite. Naime, ako odlučite roditi 15-20 godina nakon prvoga porođaja, već se ubrajate u rizične trudnice što se starosne dobi tiče, a ranice prouzročene infekcijama, upalnim procesima i izraslinama (miomi, ciste i sl.) mogu otežati novo začeće ili ugroziti trudnoću.

S godinama se plodnost smanjuje, ali i količina energije

S godinama, nerijetko, osim fizičkih promjena dolaze i psihičke. Uostalom, nakon velikog razmaka činit će vam se kao da nikad i niste rađali, a možda ni tjelesna kondicija više neće biti kao prije. Iskustvo u rađanju ne čini nas otpornima na moguće probleme, ali nam daje sigurnost jer znamo što se događa i to nam pomaže da smanjimo strahove i pogreške koje su nam se potkrale u prošloj trudnoći. Svaku trudnoću, bila ona druga, treća ili sedma, najbolje je planirati kao da je prva. Obnavljajući znanja o trudnoći i porođaju te ponovno obavljajući testove na određene bakterije, samo osiguravate sebi i svojem budućem djetetu sve najbolje.

Više detalja o tome kada je povoljno ponovno zatrudnjeti i zašto, te kako se ponašati u drugoj trudnoći, čitajte u tekstovima:

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Thinkstock