Određivanje početka menopauze

Nizozemski znanstvenici razvili su metodu kojem svaka žena može odrediti individualni trenutak nastupa klimakterija, što je posebno važno ženama koje se za majčinstvo odlučuju kasnije

Zašto je test usmjeren na početak klimakterija?

Školovanje ili studij, potraga za pravim partnerom - mnogo je razloga, ali samo jedna činjenica: sve se više žena odlučuje osnovati obitelj tek nakon svoga tridesetog rođendana.

Tada često prijeti ozloglašeni "biološki sat": što je žena starija, manje su šanse da dobije bebu. U srednjim tridesetima šanse da žena zatrudni iznose deset posto po ciklusu. Razlog: jajnici podliježu procesu starenja i jajne stanice više ne sazrijevaju tako jednostavno. Javljaju se ciklusi bez ovulacije. K tome je i sve manji broj jajnih stanica. Ako je zaliha jajnih stanica u jajovodu žene posve iscrpljena, počinje menopauza, poznata još kao klimakterij. Ona se u prosjeku javlja u dobi od oko 50 godina, individualne razlike od žene do žene jako su velike. Kada će menopauza točno započeti, još se ne može predvidjeti. To bi se sada moglo promijeniti.

Kako funkcionira ova metoda?

Nizozemski znanstvenici otkrili su osnove za krvni test uz čiju će pomoć liječnici u budućnosti možda moći predvidjeti kada će nekoj ženi započeti klimakterij: otkrili su da je količina takozvanog anti-Müllerovog hormona (AMH) u izravnoj vezi s vremenom preostalim do menopauze. Na temelju statističkih podataka znanstvenici su već napravili model kojim se može predvidjeti trenutak nastupanja menopauze za pojedine žene - i to čak točnije nego što je to moguće samo na osnovi životne dobi budući da količina AMH-a u krvi ovisi o broju jajnih stanica preostalih u jajovodu. Rezultate svojih istraživanja znanstvenici okupljeni oko Jeroena van Disseldorpa s Medicinskog fakulteta u Utrechtu objavili su u stručnom časopisu "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism".

Već prema broju postojećih jajnih stanica, razina AMH hormona u krvi visoka je ili niska - to su znanstvenici bili otkrili već ranije u svojim pokusima na životinjama. Budući da je vrlo jednostavno izmjeriti razinu AMH hormona u krvi, on je dobro uporište za određivanje početka klimakterija.

U toj aktualnoj studiji znanstvenici su istraživali dvije skupine žena: mlađu skupinu činile su žene u dobi od 25 do 46 godina, a stariju žene starije od 58 godina. Ženama iz mlađe skupine mjerila se razina AMH hormona u krvi. Na osnovi tih podataka znanstvenici su izradili referentni model iz kojega se može zaključiti kako se s porastom životne dobi u prosjeku mijenja razina AMH hormona.

Tko ima nisku razinu AMH, rano ulazi u klimakterij

Žene iz druge skupine pružile su podatke o prosječnom trenutku započinjanja klimakterija te o prosječnoj raspoređenosti tog trenutka. Iz svih prikupljenih podataka proizašao je model koji na osnovi životne dobi i razine AMH-a predviđa individualni trenutak nastupanja klimakterija. Tako će primjerice žena koja već u ranijoj životnoj dobi ima nisku razinu AMH-a u krvi ranije ući u klimakterij nego žene s višom razinom AMH-a.

Za koga je prikladan taj test?

Rezultati studije mogli bi pomoći parovima prilikom planiranja obitelji, kaže znanstvenik van Disseldorp: "Mnogi parovi pomiču rađanje djece iza svoga tridesetog rođendana. Tada trenutak klimakterija može jako varirati i neke su žene neplodne već u svojim tridesetima. Mogućnost da se menopauza predvidi preko hormona AMH mogla bi uvelike utjecati na odluku para."

Ovaj model baš i nije prikladan za vrlo mlade žene budući da razina AMH-a u krvi obično pada tek negdje od tridesete godine.

Pročitajte i:

ljubavni par u šetnji

Želite bebu, no je li to zbog koronavirusa pametno? Kome se preporučuje pričekati bolja vremena?

U Americi su liječnici zbog koronavirusa već tražili obustavu većine tretmana medicinski potpomognute oplodnje, a…

Rani simptomi trudnoće

Bilo bi savršeno kada bi žena mogla biti sigurna da je trudna čim se spoje…

Planirate trudnoću? Koje preglede prije toga morate obaviti?

Najbolja prenatalna skrb započinje mnogo prije začeća, pa ako planirate trudnoću, trebali biste obaviti nekoliko…

Sindrom hiperstimulacije jajnika (OHSS), simptomi i prevencija

Sindrom hiperstimulacije jajnika ozbiljna je komplikacija u liječenju neplodnosti koja može pogoditi žene koje uzimaju…