Prehrana budućeg tate

Želite dijete, ali do začeća već neko vrijeme ne dolazi? Problem je kvaliteta sperme? Budući tata treba pripaziti na zdravu prehranu i životni stil

Možda ste se već zapitali, utječe li prehrana ili životni stil na kvalitetu sperme? Naravno! Zdrava i raznovrsna prehrana izrazito je važna ne samo za zdravlje organizma, već i vašeg sjemena. Ona direktno utječe na vašu plodnost. Naime, znanstveno je dokazano da se loše prehrambene navike i redovna konzumacija alkohola mogu negativno odraziti na kvantitet spermija i samim time smanjiti plodnost.

Muška neplodnost također je važan i ozbiljan problem jednako kao i naplodnost žena. Čak se 50% problema s neplodnošću parova može pripisati muškarcima i zato ne treba zanemariti važnost zdrave prehrane koja ima moć povećati šanse za začećem. Dovoljan razlog da privremeno zaboravite svoju ljubav prema fast foodu, i obećate si kako ćete ponovno uživati u njemu tek kad vaša partnerica ostane trudna.

Začeće nije jedini razlog zašto biste trebali promijeniti svoj način prehrane. Studije su pokazale kako djeca očeva koji su prije trudnoće pili puno alkohola – što podrazumijeva dva pića na dan – u prosjeku teže 165 g manje od ostalih beba. Rodi li se dijete s ekstremno malom težinom, to se može negativno odraziti na cijeli daljnji djetetov život, na njegovo zdravlje i osobnost.

Kako bi trebala izgledati zdrava prehrana budućeg tate?

U principu bi prehrana budućeg tate trebala biti jednako uravnotežena, raznolika i hranjiva kao i prehrana buduće majke. Budući tate trebali bi posebno pripaziti na sljedeće:

  • Jedite puno namirnica bogatim vitaminom C jer on smanjuje rizik za razvoj abnormalnih spermija. Čaša narančina soka sadrži 124 mg vitamina C. U organizam dnevno unesite najmanje 60 mg odnosno najmanje 100 mg ako pušite. (Ako pušite, najbolje prestanite odmah. Niže pronađite i razloge zašto!)
  • U prehrani obratite pažnju na cink. Dnevno uzmite 12 do 15 mg cinka. Različite studije su potvrdile da čak i kratak nedostatak cinka može spustiti razine testosterona i količinu sperme. Velike količine cinka nalaze se u nemasnom goveđem mesu (85 g govedine sadrži 4,5 mg cinka), bijelom grahu u rajčici (170 g graha sadrži 3,55 mg cinka) ili u tamnom pilećem mesu (85 g sadrži 2,38 mg cinka).
  • Uzimajte više kalcija i vitamina D. Znanstvenici sa Univerziteta Wisconsin u Madisonu, USA, koji se bave neplodnošću, tvrde da 1000 mg kalcija i 10 mikrograma (mcg) vitamina D dnevno mogu poboljšati plodnost muškarca. Kalcija ima u obranom mlijeku (1 čaša sadrži 414 mg) i u jogurtu (1 čaša 302 mg). Vitamin D pronađite u mlijeku (1 čaša 2 mcg) i lososu (85 g lososa sadrži 8 mcg vitamina D)
  • Zaustavite ili umanjite konzumaciju alkohola. Povremeno piće nije problem, ali svakodnevna konzumacija vina, piva ili žestokih pića smanjuje razine testosterona i spreme te povećavaju broj abnormalnih spermija.
  • Nemojte uzimati nikakve droge. Marihuana i kokain, mogu utjecati na mozak tako da poremete regulaciju lučenja spolnih hormona. Konzumira li partner droge, povećava se također šansa za razvoj urođenih mana kod djeteta.
  • Pored hrane i vaš životni stil ili situacija na poslu mogu utjecati na vašu plodnost. Na sreću na većinu tih poteškoća možete utjecati ili ih prestati raditi.

Poboljšanja se vide tek za četvrt godine

Ako ste nekoliko mjeseci prije začeća počeli s novim zdravijim životnim stilom – hranite se zdravo što znači puno voća i povrća, cjelovite žitarice, mliječni proizvodi od obranog mlijeka, nemasno meso, izbacili ste cigarete i svakodnevnu čašicu alkohola – mogli biste se dovesti u odličnu formu. Budući da ciklus stvaranja novih spermija može trajati nekoliko mjeseci, poboljšanje kvalitete sperme zamijetiti će se tek za oko četvrt godine.

Foto: Thinkstock

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Nova nada u liječenju neplodnosti

Prva beba nastala iz jajne stanice sazrele u…

Što trebaju znati trudnice starije od 30 godina?

Zdrava žena i u poodmakloj dobi može iznijeti…

Pročitajte i:

vitamini i minerali koji poboljšavaju plodnost

Top 5 dodataka prehrani koji mogu poboljšati plodnost

Znate li razliku između folata i folne kiseline te koji su najbolji dodaci prehrani za…

ljubavni par u šetnji

Želite bebu, no je li to zbog koronavirusa pametno? Kome se preporučuje pričekati bolja vremena?

U Americi su liječnici zbog koronavirusa već tražili obustavu većine tretmana medicinski potpomognute oplodnje, a…

Rani simptomi trudnoće

Bilo bi savršeno kada bi žena mogla biti sigurna da je trudna čim se spoje…

Planirate trudnoću? Koje preglede prije toga morate obaviti?

Najbolja prenatalna skrb započinje mnogo prije začeća, pa ako planirate trudnoću, trebali biste obaviti nekoliko…