Uzbudljiv život ženinog jajašca

Znate li što se s ženinim jajašcem zbiva od trenutka kad se oslobodi iz jajnika? Kada i gdje dolazi do oplodnje, kada se i kako ugnježđuje u maternicu i kako se hrani…

U trenutku kad jajnik oslobodi dozrelo jajašce, počinje proces koji nazivamo ovulacija. Jajašce tada kreće na put u kojem ga očekuju velike avanture. Naime, prvi dio puta prolazi kroz dugačak tunel jajovoda u kojem mu ususret mogu stići spermiji. Oni od jajašca dobivaju kemijske signale koji ih točno navode prema samom jajašcu. Susretnu li se jajašce i spremiji, vjerojatno će doći i od spoja. To je trenutak začeća ili oplodnje. Oplođeno jajašce, tada nastavlja put, no sada se počinje i dijeliti i rasti te oko sedam dana nakon začeća stiže u maternicu i ugnježđuje u endometrij (sluznicu koja oblaže unutrašnjost maternice). U tom trenutku od skupine stanica koje okružuju zametak počinje razvoj posteljice.

Prvi dani života u maternici

Tih tjedan dana prije nego što se stvori posteljica ili placenta, zametak se za svoj razvoj koristi hranjivim tvarima koje se nalaze u stanicama endometrija. Na sličan način može zadovoljiti svoje potrebe do 12. tjedna trudnoće.

Sve bržim razvojem zametka i njegova krvožilnog sustava potrebe za hranjivim tvarima rastu i zato se ubrzano razvija veza između krvožilnog sustava fetusa i majčinih žila – posteljica koja se sastoji od tkiva koje jednim dijelom pripada majci, a jednim fetusu. Razvija se i pupčana vrpca i to na onoj strani placente koja je najbliža fetusu. Njegova krv kroz tu vrpcu teče kroz dvije umbilikalne arterije u kapilare resica i natrag kroz umbilikalnu venu u fetus. Majčina i fetalna krv nikad se izravno ne pretaču, jer se među njima nalazi tanka placentarna membrana.

Od 12. tjedna placenta je u punoj funkciji. Preuzima hormonsku funkciju žutog tijela jajnika, što je odlučujuće za normalan tijek trudnoće.

Kako izgleda posteljica?

Placenta (lat. pogača) spužvasta je i okruglasta oblika i na porođaju teži oko pola kilograma iako je na početku trudnoće puno veća od ploda. Prirodno, veća je i teža kod krupnije djece. Pri kraju trudnoće promjer je posteljice oko 20 cm, a njezino je tkivo debelo 2 do 3 cm. Zapravo, debljina placente u milimetrima približno odgovara tjednu trudnoće.

Tako, na primjer, ako se ultrazvukom u 24. tjednu trudnoće izmjeri debljina placente od 23, 24 mm i ne uočavaju se neke druge anomalije, smatra se da je s djetetovim razvojem sve u redu.

Na porođaju, posteljica prekriva do 30 posto unutarnje površine maternice.

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Thinkstock

Pročitajte i:

vitamini i minerali koji poboljšavaju plodnost

Top 5 dodataka prehrani koji mogu poboljšati plodnost

Znate li razliku između folata i folne kiseline te koji su najbolji dodaci prehrani za…

ljubavni par u šetnji

Želite bebu, no je li to zbog koronavirusa pametno? Kome se preporučuje pričekati bolja vremena?

U Americi su liječnici zbog koronavirusa već tražili obustavu većine tretmana medicinski potpomognute oplodnje, a…

Rani simptomi trudnoće

Bilo bi savršeno kada bi žena mogla biti sigurna da je trudna čim se spoje…

Planirate trudnoću? Koje preglede prije toga morate obaviti?

Najbolja prenatalna skrb započinje mnogo prije začeća, pa ako planirate trudnoću, trebali biste obaviti nekoliko…