Šanse i rizici reprodukcijske medicine

Nekim je parovima terapija poput fertilizacije in vitro posljednja šansa da dobiju željeno dijete. No i ovdje, kao kod svakog drugog medicinskog zahvata, postoje stanoviti rizici.

Šanse

Za usporedbu: u slučaju zdravog para stopa trudnoće iznosi 20 do 30 posto po ciklusu. Tijekom hormonalne stimulacije u kombinaciji s inseminacijom izgledi za uspjeh, odnosno izgledi da žena zatrudni iznose između 15 i 20 posto po ciklusu. Uzmu li se u obzir sve terapije, 60 posto svih parova dočeka željenu trudnoću. To nije mnogo manji postotak od postotka parova koji dijete dobiju prirodnim putem. U toj skupini kod 80 posto parova do trudnoće dođe šest mjeseci nakon prestanka korištenja kontracepcije.

U njemačkom registru za fertilizaciju in vitro već se gotovo 20 godina statistički obuhvaćaju reproduktivnomedicinske mjere provedene u Njemačkoj i njihova uspješnost. Prema posljednjem utvrđivanju podataka iz 2006. godine, nakon fertilizacije in vitro (IVF) i/ili intracitoplazmatske mikroinjekcije (ICSI) zatrudnilo je 27 posto žena. Vjerojatno je još zanimljivija takozvana stopa poroda koja je iznosila 18 posto – što jedva da odgovara svakoj petoj trudnoći.

Rizici

  • hormonalna stimulacija može uzrokovati pojačan rad jajnika. To se naziva ovarijskim hiperstimulacijskim sindromom (OHSS). Zbog pojačane propusnosti krvnih žila voda se može skupljati u trbuhu ili tkivu. Uz to se krv može zgusnuti pa u najgorem slučaju mogu nastati krvni ugrušci. Često može doći do gubitka daha ili se može poremetiti funkcija bubrega.
  • zakoni nalažu da se tijekom fertilizacije in vitro mogu prenijeti najviše tri oplođene jajne stanice. Budući da se tako povećava vjerojatnost da majka zatrudni s blizancima, medicinari danas u pravilu ženama mlađim od 38 godina prenose najviše dvije jajne stanice.
  • osam do deset posto svih trudnoća u Njemačkoj završava spontanim pobačajem. Nakon fertilizacije in vitro taj je rizik povećan za 15 posto. Jedan od razloga jest i taj da rizik od spontanog pobačaja raste sa životnom dobi.
  • opasnost od izvanmaterične trudnoće u jajovodu nakon fertilizacije in vitro je relativno mala, ali svejedno postoji stanoviti rizik, prije svega u slučaju nezdravih jajovoda.

Tagovi: ,

Vezano uz temu

par iz teksasa

Borila se s neplodnošću 10 godina i na kraju rodila četvorke!

Kada su Starlyn Cafferata i njezin suprug Bill…

Nikad kraja iznenađenjima! Jennifer je donijela odluku o bebi

Glumica Jennifer Aniston ipak želi roditi dijete Bradu…

Imunološki uzroci ženske neplodnosti

Trenutno, s vrlo malo iznimaka, liječnici koji se…

Pročitajte i:

par sretan zbog trudnoće

15 ranih znakova trudnoće

Ovi znakovi, i prije testa za trudnoću, mogu nagovijestiti lijepe vijesti

Paris Hilton

Bogatašica spremna za ulogu majke! Odlučila zamrznuti jajne stanice

Sve se više žena, među kojima je i Paris Hilton, odlučuje na ovaj način pohrane…

žena koja ne može zatrudnjeti zbog sindroma hiperstimulacije jajnika

Što morate znati o sindromu hiperstimulacije jajnika?

Žene koje ne mogu ostvariti željenu trudnoću uzimaju lijekove za stimulaciju jajnika, no oni ponekad…

nepoldnost je sve veći problem parova današnjice

Nije samo biološka dob kriva za neplodnost! Evo koje biste svakodnevne navike trebali promijeniti!

Pušenje, pretilost, izlaganje testisa visokoj temperaturi, unos pesticida i hormona hranom i, dakako, stres u…