16 ranih simptoma trudnoće

Bilo da očekujete veselu vijest jer je prošlo nekoliko tjedana otkad ste odlučili da je vrijeme za bebu ili uopće ne planirate, prije no što uzmete kućni test ili testirate trudnoću u krvi, ovi simptomi će vam možda jasno dati naslutiti da ste trudni

 1. Kratkoća daha

Jeste li se odjednom zapuhali penjući se stubama? Možda zato što ste trudni. Mali zametak koji raste u vama treba kisik i to biste mogli osjetiti. Nažalost, taj osjećaj bi se mogao nastaviti i tijekom trudnoće, a posebice postaje izražen kad beba svojom veličinom počne vršiti pritisak na vaša pluća i dijafragmu.

 1. Osjetljive grudi

Grudnjak vam danas ujutro nije bilo jednostavno zakopčati? Umišljate li si vi to ili su one danas veće? Osjetljive i lagano nabrekle grudi ili zatamnjenje areola, mogu biti prvi znakovi trudnoće.

 1. Umor

Niste pročitali do kraja ni prvi odlomak knjige jučer uvečer u krevetu i već ste zaspali. Ako ste odjednom iscrpljeni, pospani i stalno zijevate, možda na vas utječu hormoni trudnoće koji tjeraju tijelo na odmor. Mnogim ženama pospanost potraje cijelo prvo tromjesečje trudnoće i zatim nestaje.

 1. Mučnina

Mnoge žene osjećaju mučninu oko 6. tjedna trudnoće, a neke čak i ozbiljno povraćaju, najčešće ujutro (no moguće i oko podneva i u noći). Mučnina, ako se uopće pojavi, najčešće traje samo prvo tromjesečje. Dok ne prestane, jedite ono što možete. Žene često govore kako im primjerice krekeri u takvom stanju baš odgovaraju.

 1. Veća potreba za mokrenjem

Ako odjednom ne možete prespavati cijelu noć, a da ne odete na WC tri puta, to bi mogao biti znak. U trudnoći vaši bubrezi produciraju više tekućine i morate češće prazniti mjehur.

 1. Glavobolja

Ona dolazi kao rezultat hormonalnih promjena. Nemojte za bol uzeti ibuprofen, već ako baš morate, koristite paracetamol.

 1. Bol u leđima

Imate križobolju? Ako je inače nemate, to bi moglo značiti da vam se opuštaju ligamenti. Taj se proces događa tijekom čitave trudnoće i utječe na cijelo tijelo koje u sebi mora nositi svakim danom sve veće biće za koje mora biti mjesta. Također se vaše težište pomiče što također može uzrokovati bolove u leđima.

 1. Grčevi

Je li PMS ili? Teško je reći, no moguće je da maternica raste i širi se kako bi napravila mjesta za rast bebe.

 1. Promjene u prehrani

Odjednom bi naranče ili vam se na spomen ribe okreće želudac? Ako primijetite promjene povezane s hranom koje prije niste imali, to vam vaše tijelo možda govori da ste trudni.

 1. Zatvor i nadutost

Odjednom teško zakopčavate traperice? Osjećate se napuhnuto? Navala progesterona, hormona trudnoće, uzrokuje usporavanje probave i osjećaj nadutosti.

 1. Promjene raspoloženja

Naglo izgubite živce, pa ste odjednom emotivni, to je sve zbog hormona. Obećajte suprugu da će emotivni roller coaster uskoro proći.

 1. Povišena bazalna temperatura

Ako ste aktivno pokušavali zatrudnjeti, možda ste neko vrijeme već mjerili temperaturu s ciljem da znate kad u ciklusu imate ovulaciju. Generalno rečeno, bazalna temperatura će sljedeća dva tjedna biti povišena sve dok ne dobijete mjesečnicu.

 1. Pojačan osjet njuha

Miris nekog parfema koji ste voljeli, sada bi vam mogao biti grozan. Ako ste posebno osjetljivi na mirise, moguće je da ste trudni.

 1. Vrtoglavica i nesvjestica

Ovo su filmski simptomi trudnoće, ali i istiniti i vrlo česti. Nizak šećer ili tlak mogu vas zaljuljati u prvim tjednima trudnoće. Čim osjetite vrtoglavicu, čučnite. Bit će vam lakše i nećete pasti s visokog, ako se baš onesvijestite. Pobrinite se da redovito jedete i pijete dovoljno tekućine.

 1. Sukrvica

K vragu. Dobila sam! A možda i niste. Ako je početno "krvarenje" znatno oskudnije i javilo se par dana prije očekivane mjesečnice, moguće je da se upravo događa implantacija jajašca u zid maternice. Taj događaj katkad izazove lagano krvarenje, ali je bezopasan.

 1. Mjesečnica kasni

Mnogi rani znakovi trudnoće su ujedno i znakovi PMS-a. Kako znati razliku? Najtočniji znak je kašnjenje mjesečnice. Ako je vaš ciklus pravilan i kasni vam, pođite u ljekarnu po test. Kućni test je vrlo pouzdan način utvrđivanja trudnoće. Ako je negativan, a mjesečnica vam kasni, moguće je da je još prerano da test detektira trudnoću. Pričekajte par dana pa ga ponovite. Ako je sada pozitivan, čestitamo vam!

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , , , ,

Vezano uz temu

Rani simptomi trudnoće

Bilo bi savršeno kada bi žena mogla biti…

simptomi trudnoce

VIDEO: Prvi simptomi trudnoće

Simptoma trudnoće ustvari ima puno. Mnogi od njih…

prvi simptomi trudnoce

39 simptoma trudnoće prije no što ćete napraviti test na trudnoću

Prvi simptomi trudnoće mogu se javiti već dva…

Novi biorazgradivi test na trudnoću - samo pustite vodu!

Neka digne ruku svaka žena koja se nakon…

Pročitajte i:

ljubavni par u šetnji

Želite bebu, no je li to zbog koronavirusa pametno? Kome se preporučuje pričekati bolja vremena?

U Americi su liječnici zbog koronavirusa već tražili obustavu većine tretmana medicinski potpomognute oplodnje, a…

Planirate trudnoću? Koje preglede prije toga morate obaviti?

Najbolja prenatalna skrb započinje mnogo prije začeća, pa ako planirate trudnoću, trebali biste obaviti nekoliko…

Sindrom hiperstimulacije jajnika (OHSS), simptomi i prevencija

Sindrom hiperstimulacije jajnika ozbiljna je komplikacija u liječenju neplodnosti koja može pogoditi žene koje uzimaju…

Liječenje neplodnosti: važno je znati postaviti prava pitanja

Aktivistice Udruge Roda pripremile su neka pitanja koja možete, ako su primjenjiva na vašu individualnu…