znakovi trudnoće

15 ranih znakova trudnoće

AKo ste nestrpljivi jer želite saznati jeste li trudni, možda vam ovi prvi, rani znakovi mogu više reći kakav će se znakić pokazati na testu trudnoće.

1. Nedostatak daha i omaglica

Hodate stubištem i odjednom vam se zavrti i ne možete doći do zraka? Moguće je da ste trudni! Fetus koji raste treba kisik i vama ga zbog toga može malo nedostajati. To bi se nažalost moglo ponavljati i kroz cijelu trudnoću, a posebno kad vaša velika beba počne pritiskati dijafragmu i pluća.

2. Osjetljive grudi

Jutros vas grudnjak muči i najradije biste ga skinuli? Čini vam se kao da su vam grudi malo veće. Osjetljive su na dodir, teške, potamnile su vam areole ili vidite krvne žilice na njima? To su prvi znakovi trudnoće. Jedini savjet – nosite svoj naudobniji i najmekaniji grudnjak.

3. Pospanost

Ako se osjećate iscrpljeno, pospano, stalno zijevate, moguće je da ste trudni. Hormoni trudnoće vas usporavaju prvo tromjesečje, ali zato ćete živnuti u sljedećem tromjesečju.

4. Mučnina

Puno žena osjeti mučninu prvi puta oko 6. tjedna trudnoće, a neke i ranije. Kod većina žena mučnina će nestati kad počne drugo tromjesečje. U međuvremenu pokušajte smiriti svoj želudac recimo krekerima.

5. Često mokrenje

Ako odjednom ne možete prespavati cijelu noć, a da ne odete na zahod, to bi mogao biti znak. U trudnoći vaše tijelo proizvodi dodatne tekućine što vaš mjehur tjera da radi prekovremeno.

6. Glavobolja

Hormoni trudnoće mogu vrlo rano izazvati i glavobolju. Ako ne morate, nemojte uzimati lijekove.

7. Križobolja

Ako inače nemate križobolju, a sad je osjećate, moguće je da hormoni trudnoće djeluju na opuštanje ligamenata. Nažalost, križobolja bi vas mogla pratiti tijekom cijele trudnoće jer kako dijete raste tako se i težište vašeg tijela pomiče iz centra prema naprijed i opterećuje kralježnicu, mišiće i ligamente.

8. Grčevi

Je li PMS ili trudnoća? Teško je razlikovati grčeve koje osjećate u trbuhu. Ako ste trudni, vaša maternica se širi jer se sprema za potrebe bebe.

9. Čudne želje za čudnim namirnicama

Odjednom se ne možete zasititi mandarina. Ili vam se pri pomisli na ribu okreće želudac. Možda vam vaše tijelo govori da ste trudni.

10. Zatvor i napuhanost

Još prošli tjedan ste imali ravan trbuh, a sad se osjećate kao buhtlica i teško povlačite zatvarač na hlačama. Vjerojatno velika količina progesterona usporava vašu probavu i crijeva.

11. Promjene raspoloženja

Eruptirali ste na supruga zbog smrdljivih čarapa koje je bacio pored kreveta? Moguće je da ste inače impulsivni, ali moguće je i da su hormoni trudnoće na koje se vaše tijelo mora tek priviknuti, izazvali erupciju. Ako ste bili baš jako grubi, ispričajte se na hormone.

12. Povišena temperatura

Ako imate povišenu temperaturu, a mjesečnica vam kasni, i isključili ste bolest i prehladu, moguće je da ste trudni.

13. Pojačani mirisi

Kanta za otpad bi vas sada mogla izluđivati svojim mirisom. Neka se za nju pobrine suprug. Osjećate i druge mirise intenzivno? Vjerojatno ste u drugom stanju.

14. Nesvjestica

Ovo je the best simptom kad trudnoću treba prikazati u filmovima. No, on je poprilično realan jer pad šećera u krvi ili tlaka može vas zavrtjeti. Jedite i pijte dovoljno tekućine, a kad vam se zavrti odmah čučnite jer će vam to pomoći ili vas spasiti od pada s visine.

15. Lagano krvarenje

K vragu! Dobili ste? Ili možda i niste! Ako je krvarenje mnogo slabije i ili je došlo malo ranije od uobičajene mjesečnice moguće je da se upravo događa implantacija oplođenog jajašca u zid maternice što može izazivati lagano katkad i malo jače krvarenje.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

simptomi trudnoce

VIDEO: Prvi simptomi trudnoće

Simptoma trudnoće ustvari ima puno. Mnogi od njih…

16 ranih simptoma trudnoće

Bilo da očekujete veselu vijest jer je prošlo…

prva trudnoća

Prvi put sam trudna! Što sad?

Prvi put ste trudni i u glavi vam…

simptomi trudnoće

Rani simptomi trudnoće

Trudnoća donosi čitav niz promjena u ženinom tijelu.…

Pročitajte i:

vitamini i minerali koji poboljšavaju plodnost

Top 5 dodataka prehrani koji mogu poboljšati plodnost

Znate li razliku između folata i folne kiseline te koji su najbolji dodaci prehrani za…

ljubavni par u šetnji

Želite bebu, no je li to zbog koronavirusa pametno? Kome se preporučuje pričekati bolja vremena?

U Americi su liječnici zbog koronavirusa već tražili obustavu većine tretmana medicinski potpomognute oplodnje, a…

Rani simptomi trudnoće

Bilo bi savršeno kada bi žena mogla biti sigurna da je trudna čim se spoje…

Planirate trudnoću? Koje preglede prije toga morate obaviti?

Najbolja prenatalna skrb započinje mnogo prije začeća, pa ako planirate trudnoću, trebali biste obaviti nekoliko…