Kada ćemo zatrudnjeti?

Nemoguće je unaprijed predvidjeti kad će pokušaji para da zatrudni uroditi plodom. O tome odlučuje čitav niz faktora

Prije svega su važni starost partnera, njihovo opće zdravstveno i psihičko stanje kao i zdravlje njihovih reproduktivnih organa. Važno je pored toga i koliko često dolazi do odnosa, žive li partneri zajedno, odnosno jesu li u ključne dane često odvojeni. Svi ti faktori mogu utjecati na to kad ćete zatrudnjeti te povećati odnosno smanjiti šanse za začećem.

 

No, kao i u svemu i kod ove teme postoje statistike. Normalni zdravi parovi imaju po jednom ciklusu 25% šanse za začeće dok se taj postotak u jednoj godini penje na 75% do 85%. Međutim, čak i kod normalnih i potpuno zdravih parova može potrajati i dulje od godine dana dok ne uspiju prirodno žačeti.

 

 

Evo nekoliko savjeta kako povećati šanse za začeće:

1. Odlučite li se da želite zatrudnjeti, opušteno krenite u taj pothvat. Seks neka bude vrijeme za uživanje, strast i za predavanje partnera jedno drugome. Ako ste tek krenuli, maksimalno se opustite i uživajte jedno u drugome i činjenici da iz tog uživanja možete stvoriti novi život.

 

2. Na osnovu spoznaja o tome koliko dugo žive spermiji u maternici i koliko dugo je jedno jajašce sposobno za oplodnju, može se zaključiti kako 2 do 3 odnosa tjedno u razdoblju od 6 mjeseci najčešće rezultira trudnoćom.

 

Ako već razmišljate o tim činjenicama, to vjerojatno znači da s začaćem ne ide sve tako glatko i smatrate da je sljedeći korak koncentracija na određene dane u mjesecu. Svakako pokušajte voditi ljubav u razdoblju kad pretpostavljate da su plodni dani vašeg ciklusa, no ne isključujte ni ostale dane.

 

Dokazano je da plodno razdoblje varira od žene do žene i ne mora se uopće poklapati s prosjekom koji kaže da 14. dana ciklusa dolazi do ovulacije.

 

Na pitanje u anketi na našem portalu: “Koliko vam je dugo trebalo za zatrudnite?” odgovorili ste:
Manje od 3 mjeseca: 58,13%
Oko pola godine : 20,2%
Više od 1 godine: 9,36%
Više od 2 godine: 6,4%
Nismo uspjeli prirodno: 5,91%

3. Ako nakon 6 mjeseci pokušavanja niste zatrudnjeli, to još uvijek ne znači da nešto nije u redu s vama ili partnerom. Ali sigurno nećete pogriješiti, obavite li sada prvi razgovor s vašim ginekologom o toj temi.

Seks u ritmu svaki drugi dan zbog začeća

Mnogi parovi nakon višemjesečnih pokušaja da zatrudne uđu u začarani krug seksa zbog začeća. Seks tada može izgubiti svoju primarnu čar i postaje obaveza koju par mora obaviti svaki drugi ili treći dan ne bi li “pokrio” plodno razdoblje ciklusa. Ženama začeće tada zna postati opsesija, a muškarci ili uživaju jer ionako imaju veći libido ili pak postanu “donatori” sjemena zbog čega osjećaju pritisak.

Inzistiranje s bilo koje strane, a da se jedna strana pritom ne osjeća dobro, može opteretiti vezu i katkada je čak i ugroziti. Razgovarajte o tome i potrudite se osvijestiti da ste vas dvoje prije svega par koji se voli te da je seks dio vaše intime i odnosa, a ne samo sredstvo kako biste začeli!

Tagovi:

Vezano uz temu

plodnost

Planiranje trudnoće: Što vam cerviks govori o plodnim danima?

Odlučili ste da želite bebu, i to vam…

mjerenje bazalne temperature

Želite postati mama? Naučite 'uloviti' svoju ovulaciju!

Spremni ste za majčinstvo i odlučili ste se…

10 grešaka koje mogu utjecati na začeće

Ako pokušavate ostati u drugom stanju, ne dozvolite…

Pročitajte i:

par sretan zbog trudnoće

15 ranih znakova trudnoće

Ovi znakovi, i prije testa za trudnoću, mogu nagovijestiti lijepe vijesti

Paris Hilton

Bogatašica spremna za ulogu majke! Odlučila zamrznuti jajne stanice

Sve se više žena, među kojima je i Paris Hilton, odlučuje na ovaj način pohrane…

žena koja ne može zatrudnjeti zbog sindroma hiperstimulacije jajnika

Što morate znati o sindromu hiperstimulacije jajnika?

Žene koje ne mogu ostvariti željenu trudnoću uzimaju lijekove za stimulaciju jajnika, no oni ponekad…

nepoldnost je sve veći problem parova današnjice

Nije samo biološka dob kriva za neplodnost! Evo koje biste svakodnevne navike trebali promijeniti!

Pušenje, pretilost, izlaganje testisa visokoj temperaturi, unos pesticida i hormona hranom i, dakako, stres u…