predrasude oko začeća

10 najčešćih predrasuda oko začeća

Želite ostvariti trudnoću i čini vam se da stvari ne idu baš onako kako biste vi to željeli? Moguće je da vas koče neke od ovih predrasuda...

Neke predrasude oko začeća i trudnoće široko su rasprostranjene, no problem je u tome što one imaju direktan negativan utjecaj na želju parova da ostvare trudnoću. Skupili smo deset najčešćih:

1# Na dan ovulacije su šanse za začeće najveće

Jajašce je nakon izlaska iz folikula – u trenutku kad počinje ovulacija – plodno 12 do 24 sata. Ako započne ujutro, katkad je već uvečer prekasno za začeće. Šansa za začeće je najveća kad se odnos dogodi dva do tri dana prije same ovulacije.

2# Ovulacija se događa u svakom ciklusu

To nije istina jer se može dogoditi da u ciklusu ovulacija jednostavno izostane. Mjesečnica nije dokaz da je bilo ovulacije.

3# Šanse za začećem su najveće kad partneri svakodnevno imaju odnos

Češći seks ne povećava šanse za začeće. Najvažniji je seks u vrijeme plodnih dana. No i tada je najbolje odnose imati svaka dva dana jer u slučaju svakodnevnog odnosa kvaliteta spermija opada.

4# Ovulacija počinje kad naraste tjelesna temperatura

Krivo. Povišena temperatura je znak da se ovulacija već odvila. Temperatura raste jedan do dva dana nakon ovulacije. Na dan porasta temperature pa tri dana unazad šanse za začeće su bile najviše. Želite li utvrditi kad su vam u ciklusu plodni dani možete koristiti mjerenje temperature odnosno metodu mjerenja bazalne temperature.

5# Za neuspješno začeće najčešće je kriva žena

Nadamo se da ova zabluda nije toliko raširena jer se odavno zna da se uzročnici poteškoća sa začećem u jednakom omjeru pojavljuju i kod muškaraca i kod žena. Dakle, 50% žena i 50% muškaraca ima problem s neplodnosti.

problemi sa začećem

6# Za začeće je potrebno vrijeme. Zašto ići odmah doktoru?

Ako usprkos redovitim odnosima godinu dana (ili dvije) mladi par ne uspijeva ostvariti trudnoću, treba se konzultirati s doktorima. Ne treba čekati i nadati se, već potražiti pomoć. Katkad je problem brzo rješiv, a katkad će zahtijevati dugo liječenje i tada vam svaki mjesec ili godina više mogu biti važni.

7# Svi normalni ljudi odmah mogu začeti. Samo mi ne možemo…

Šanse za začeće po svakom ciklusu ustvari su vrlo male, svega 25%. Stoga je i prirodno da par nekoliko mjeseci čeka na trudnoću. Čak 1/3 svih žena mora čekati i godinu dana dok ne uspije ostvariti trudnoću.

8# Dugogodišnje korištenje kontracepcijskih pilula ubrzava začeće

Nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih tableta prvo se prirodni ciklus mora ponovno uskladiti. Doduše, događa se kod nekih žena da odmah u prvom ciklusu nakon prestanka uzimanja tableta zatrudne, ali većina ipak mora dulje vremena čekati na začeće.

9# Dok žena doji ne može začeti

Dojenje značajno umanjuje šanse za začeće i najčešće do njega niti ne dolazi za vrijeme dojenja. Naime, za vrijeme dojenja tijelo luči hormone koji potiču proizvodnju mlijeka, a koji istovremeno koče dozrijevanje jajašca i ovulaciju. Međutim, taj mehanizam se vrlo lako poljulja u slučaju da majka iz nekog razloga samo jedan dan slabije doji dijete ili dođe do nekog kratkog prekida dojenja ili pak prirodno hormoni ovulacije nadvladaju hormone za proizvodnju mlijeka. Cijela priča lako prevagne na stranu plodnosti, ovulacije i mjesečnice kao što je bilo prije trudnoće što potvrđuju žene koje su rodile dvoje djece u godinu dana.

10# Pretople kupke smanjuju plodnost muškarca

Toplina zaista utječe na spermije, no samo na ove koji su već proizvedeni. Mogućnost daljnje proizvodnje kvalitetnih spermija nije ugrožena. Ipak, ako želite ostvariti trudnoću upozorite partnera da za vrijeme plodnih dana izbjegava tople kupke, redovite odlaske u saunu, grijanje sjedala u autu i sl.

Tekst: M.B
Foto: Profimedia

Tagovi:

Vezano uz temu

Pročitajte i:

vitamini i minerali koji poboljšavaju plodnost

Top 5 dodataka prehrani koji mogu poboljšati plodnost

Znate li razliku između folata i folne kiseline te koji su najbolji dodaci prehrani za…

ljubavni par u šetnji

Želite bebu, no je li to zbog koronavirusa pametno? Kome se preporučuje pričekati bolja vremena?

U Americi su liječnici zbog koronavirusa već tražili obustavu većine tretmana medicinski potpomognute oplodnje, a…

Rani simptomi trudnoće

Bilo bi savršeno kada bi žena mogla biti sigurna da je trudna čim se spoje…

Planirate trudnoću? Koje preglede prije toga morate obaviti?

Najbolja prenatalna skrb započinje mnogo prije začeća, pa ako planirate trudnoću, trebali biste obaviti nekoliko…