treba li čupati rasklimani mliječni zubić

Zubić se klima! Treba li pomoći djetetu iščupati ga?

Dijete se igra s rasklimanim zubićem, čupka ga, vrti, ali on nikako da ispadne. Treba li mu pomagati raznoraznim 'okrutnim' metodama ili čekati da sam ispadne?

Mali je broj razloga zašto se zubići mogu klimati. Najčešće je razlog ispadanje mliječnih zubića jer iza njih već čekaju trajni zubi. Katkad je uzrok klimanja udarac ili trauma pa je dobro da stomatolog pogleda može li se zubić ponovno malo utisnuti na svoje mjesto jer takav se zubić najčešće ponovno sam čvrsto primi za čeljust. Nekad takav zubić može malo i posiviti, to nije strašno jer radi se o mliječnom zubiću pa će on ispasti i narast će novi.

Treba li zubić čupati ili ga ostaviti da sam ispadne?

Ako se zubić baš jako klima i nervira i dijete i vas, možete mu pomoći, ali za to nema medicinskog opravdanja. Zašto biste taj prirodan proces požurivali? Obično se ispod njega već nalazi trajni zubić koji gura mliječni. Nekad trajni izađe i da mliječni još nije ispao, no to će se uskoro dogoditi. Rijetko kad stomatolog treba uskočiti kako bi izvadio zaostali mliječni zubić.

treba li čupati rasklimani mliječni zubić

U principu nema razloga da zubić pokušate klimati, vući ili ga pokušate iščupati jer će se to već samo prirodno riješiti. Neka se dijete s njim igra, ako želi, ako to ne radi opet dobro. Ako ipak odlučite iščupati ga, nema nikakve opasnosti jer su korjenčići kod klimavog zubića već popustili i popustit će i kod čupanja.

Neke kućne ideje za čupanje:

  • prstima
  • končićem
  • uz pomoć vrata i kvake

A evo još ideja koje su nas nasmijale, ali i pomalo uplašile. Pogledajte kako to rade djeca u suradnji s ‘hrabrim’ roditeljima ispaljujući avione, rakete, strijele, bacanjem kamena s ramena… Nikako ne preporučujemo oponašati ove ideje jer uvijek postoji opasnost da nešto krene u krivom smjeru, pogotovo kad su rakete u pitanju.

Tekst. I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Pročitajte i:

uši i gnjide u kosi

Kad se u kosi pojave uši, već je kasno! Kako preventivno djelovati protiv ovih nametnika?

Postoje raznovrsna sredstva za uništavanje ili mehaničko uklanjanje ušiju i gnjida, poput šampona te mehaničkih…

dijete jede samostalno i zvače hranu

Povezanost žvakanja hrane i razvoja govora kod djece

Žvakanje hrane jedna je od predgovornih vježbi, a kad je dijete spremno za tu vještinu,…

prazni dječji vrtić zbog koronavirusa

Emotivno pismo odgajateljice: 'Pamtim osmijeh svakog djeteta. Koronavirus neće uništiti čar ovog poziva!'

Zrinka Bakić, odgajateljica iz splitskog dječjeg vrtića Hugo, poslala nam je emotivno pismo kojim svjedoči…