dijete grize nokte

Zašto djeca grizu nokte i što možete napraviti da ta navika prestane?

Djeca grizu nokte iz različitih razloga: dosade, radoznalosti, stresa ili navike. Radi se o jednoj od najčešćih „nervoznih“ navika - pored sisanja palca, kopanja nosa, uvijanja kose oko prstiju i škripanja zubima) koja se lako protegne i do u odraslu dob...

Grickanje noktiju omogućuje djeci da smanje napetost. Svako dijete povremeno osjeti uznemirenost ili zabrinutost. Uzroci su različiti: preseljenje, promjena vrtića, nepoznata djeca na dječjem rođendanu, nova teta u vrtiću, svađa roditelja… Ako primijetite da dijete grize nokte u nekim situacijama, to je njegov način rješavanja stresa i način kako se tješi. Nemojte se brinuti vjerojatno će grickanje noktiju s vremenom proći samo od sebe. Svakako pokušajte razgovarati s djetetom.

Međutim, ako grickanje noktiju traje duže nego što vam se čini normalno, učinite sljedeće:

Razgovarajte o tome što muči dijete!
Važno je da razmislite što bi točno moglo biti uzrok grickanja noktiju i postoje li stvari koje muče vaše dijete i uzrokuju stres. Ako imate bilo kakvu ideju što ga stvarno plaši, porazgovarajte s njim o tome.

Grlite i ne kažnjavajte!
Vjerojatno ne možete puno učiniti oko grickanja. Ono je nesvjesna radnja i stoga nema smisla dijete kritizirati ili ga kažnjavati. Priznajmo, i mnogim odraslima teško uspijeva zaustaviti grickanje noktiju, uvijanje kose ili trganje zanoktica kad su nervozni.

Sve dok vaše dijete ništa ne boli zbog grickanja noktiju i sve dok vam se čini da nije pod pretjeranim stresom, najbolje je brinuti o njegovim noktićima tako da ne dolazi u napast grickati kuteve noktiju koji ga smetaju ili su sami nokti predugi. Pobrinite se da vaše dijete ima čiste ruke, tako da spriječite eventualne zaraze i pokušajte se malo angažirati oko njega na pozitivan način.

dijete grize nokte

Ako se počnete prijetiti, stres može samo narasti, a grickanje noktiju biti gore nego prije. Također svaki pokušaj da mu primjerice gorkim premazima na noktima (poput bezbojnog laka za nokte) pokušate dati do znanja da treba prestati, a da samo nije pristalo na to i ne želi samo prestati, dijete će to doživjeti kao kaznu. Što je manje buke zbog grickanja noktiju, veća je vjerojatnost da će se vaše dijete zaustaviti samo kad za to dođe vrijeme.

Pomozite svom djetetu ako želi prestati gristi nokte!

Ako dijete u vrtiću zadirkuju zbog grickanja noktiju, vjerojatno želi samo prestati to raditi. Pomozite mu. Razgovarajte o zadirkivanju i kako se osjeća zbog toga. Recite mu da ga volite bez obzira na to kako izgledaju njegovi nokti. I zatim zajedno tražite rješenja.

Razgovarajte o tome kako promijeniti navike! Potaknite dijete da bude svjesno kada i gdje grize nokte. Dogovorite tajni znak koji će ga podsjetiti: “Grizeš nokte.” To može biti lagani dodir ili šifra. Ali i na ovu varijantu dijete mora pristati jer u suprotnom će se to činiti samo kao dosadno opominjanje.

Dakle, ako vaše dijete pristaje, možete isprobati gorki premaz za nokte iz ljekarne ili možete na nokte nalijepiti šarene naljepnice. Svakako budite sigurni da je takva mjera sigurna za vaše dijete.

Djeca su različita i odgovaraju im različiti načini borbe s ovim problemom. Ali kao i u mnogim drugim stvarima što se dijete više osjeća kao partner svojim roditeljima u borbi protiv ove navike, prije ćete uspjeti. I kao roditelj također izbjegavate dosadnu i nepotrebnu borbu za vlast.

Kada biste se zaista trebali zabrinuti?

U vrlo rijetkim slučajevima, vrlo učestalo grickanje noktiju znak je da vaše dijete ima velike strahove. Ako grize vrhove prstiju do krvi što mu je bolno, svakako biste trebali pitati pedijatra za savjet. Također biste trebali potražiti pomoć ako grickanje noktiju dolazi s drugim uznemirujućim ponašanjima, samoozljeđivanjem, povlačenjem trepavica ili dolazi do drastičnih promjena u njegovima navikama spavanja.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Pročitajte i:

učenje matematike i jezika kroz igru

10 načina kako djecu kroz igru potaknuti na učenje matematike i jezika

Kakva god ova školska godina bila, bliži joj se kraj i dolazi razdoblje zaključivanja ocjena.…

povratak u školu nakon pandemije koronavirusa

Roditelji čija djeca od ponedjeljka neće ići u školu, trebaju opravdati izostanak s nastave

Zašto se vraćaju samo učenici nižih razreda i je li povratak obvezan za sve učenike…

povratak u školu nakon koronavirusa

8 ključnih uputa za roditelje koji 25. svibnja planiraju poslati djecu u školu

Oni koji se ne priključe 25. svibnja, moći će to napraviti i naknadno; nastava će…

povratak u školu nakon pandemije koronavirusa

Pogledajmo istini u oči! Zašto roditelji ne žele vratiti djecu u školske klupe?

Strah od virusa definitivno nije razlog roditeljske pobude oko povratka u školske klupe - dovoljno…