samohrani roditelji

Vikend kod drugog roditelja

Često su vikendi kod drugog roditelja povezani s negativnostima koje osjeća samohrani roditelj. S jedne strane je već dovoljno što ga s bivšim partnerom vjerojatno povezuju negativna iskustva. S druge strane dijete odlazi na turbo-vikend i vraća se kući iscrpljeno i umorno i takvog ga treba umiriti te sebe i njega pripremiti na svakodnevno funkcioniranje u predstojećem radnom tjednu

Pored toga što se roditelji katkad teško usklađuju u organizaciji takvih vikenda, za samohranog roditelja svaki drugi vikend može biti velik izvor stresa. Jer na djetetov raspored dolazi intenzivan program sastavljen od avanture, izleta i zabave, jednom riječju idealno provedenih par dana s drugim roditeljem koji pokušava djetetu pružiti samo najbolje i nadoknaditi propušteno. No, istovremeno drugi roditelj nema veze s pranjem djetetovog rublja, odlascima na spavanje, djetetovim svakodnevnim problemima. Čitava atmosfera može opterećivati sve u ovom trokutu, a samohranog roditelja posebice.

Kako organizirati odlazak djeteta na vikend drugom roditelju s ciljem da svi budu zadovoljni i riješe se loših osjećaja?

  • Dogovorite se jasno i zapišite: Kad će dijete otići? Koliko će ostati? Kako će doći natrag?
  • Budući da dijete ostaje čitavi vikend i treba prespavati, dogovorite da drugi roditelj pokuša provoditi rituale potrebne djetetu. Pošaljite s djetetom njegovog omiljenog plišanca ili već neki predmet ili igračku koju voli.
  • Recite djetetu što ste dogovorili s drugim roditeljem. Dijete mora znati što očekivati od roditelja. Važno je da zna da čak i ako se roditelj naljutio na njega ili ako se sam nešto naljutio, da se ne mora plašiti da neće moći ostati kod drugog roditelja ili ga ponovno posjetiti. Vikendi kod drugog roditelja ne smiju biti predmet bilo kakve ucjene i manipulacije od strane roditelja.

samohrani roditelji

  • Kratko porazgovarajte s drugim roditeljem kad dođe po dijete. Tako će dijete opuštenije ići drugom roditelju i znat će da ste vi sporazumni s planom vikenda te da nećete zbog toga biti ljuti ili žalosni.
  • Kad se dijete vrati, dočekajte ga radosno odnosno budite otvoreni i pozitivni. Veselite se pričama i dogodovštinama koje je dijete doživjelo s drugim roditeljem i potisnite negativne komentare.
  • Ako se dijete vrati s negativnim komentarima koje je drugi roditelj ispričao o vama, nemojte se uhvatiti u tu klopku. Oni su izraz partnerove nezrelosti, ali i nesvjesnosti o tome da dijete ne treba uvlačiti u probleme odraslih koji se njega nimalo ne tiču. Dijete će odrasti i samo posložiti mozaik, a do tada ga ne treba opterećivati stvarima koje ionako ne može razumjeti.
  • Poslušajte dijete što ima za reći o svom vikendu i ispričajte mu što ste vi radili dok ga nije bilo.

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Kako se nositi s prekidom (ne samo ljubavnim)?

Prekidi su neizostavan dio života, bez obzira radi…

Radionice osnaživanja i podrške za djecu razvedenih roditelja

Hrabri telefon provodi radionice kojima se nastoji pružiti…

Samohrani roditelji... gdje ste?!

Samohrani roditelj. Riječ koja te definira. Kao da…

Pročitajte i:

uši i gnjide u kosi

Kad se u kosi pojave uši, već je kasno! Kako preventivno djelovati protiv ovih nametnika?

Postoje raznovrsna sredstva za uništavanje ili mehaničko uklanjanje ušiju i gnjida, poput šampona te mehaničkih…

dijete jede samostalno i zvače hranu

Povezanost žvakanja hrane i razvoja govora kod djece

Žvakanje hrane jedna je od predgovornih vježbi, a kad je dijete spremno za tu vještinu,…

prazni dječji vrtić zbog koronavirusa

Emotivno pismo odgajateljice: 'Pamtim osmijeh svakog djeteta. Koronavirus neće uništiti čar ovog poziva!'

Zrinka Bakić, odgajateljica iz splitskog dječjeg vrtića Hugo, poslala nam je emotivno pismo kojim svjedoči…