Vađenje krvi bez suza? Itekako je moguće!

Odlazak u laboratorij na neke od osnovnih, ali pomalo neugodnih pretraga, poput vađenja krvi, brisa grla ili nosa za većinu djece (ali i roditelje) stresan je događaj. Strah od nepoznatog u kombinaciji s iscrpljenošću uslijed bolesti (koliko god ona beznačajna bila) često rezultiraju djetetovim nemirom i suzama prije nego pretraga i započne

Važno je da djetetovo prvo iskustvo s liječnikom i pretragama bude što je moguće ugodnije. Ako je prvi susret s liječnikom bio neugodan i dijete na njega nije bilo pripremljeno te je doživjelo pomalo bolan ili nelagodan pregled, svaki daljnji odlazak bit će popraćen otporom i strahom.

Kako bi to izbjegli te olakšali svom djetetu i sebi odlazak kod liječnika te odlazak u laboratorij na pretragu, ravnateljica Poliklinike Breyer, magistra Hana Breyer Priselac dala nam je nekoliko iskustvom stečenih savjeta.

Osnovna pretpostavka za uspješno, posebice prvo vađenje krvi ili uzimanje brisa nosa je smirenost i pripremljenost roditelja. Ako se radi o malom djetetu, do prve godine starosti, najvažnija je smirenost i usredotočenost roditelja koji će svojim stavom i nježnošću pomoću djetetu da prebrodi eventualnu neugodu. Strah i nesigurnost roditelji mogu nesvjesno prenijeti na djecu koja poput spužvica upijaju emocije.

Djetetu starijem od dvije godine potrebno je, primjereno uzrastu, objasniti zašto ide kod liječnika i zašto su pojedine pretrage dobre za nju/njega. Budite smireni kada pričate s djetetom o tome i budite potpuno iskreni. Nema potrebe za lažima kako neka pretraga neće nimalo boljeti, jer time narušavate svoj autoritet, kao i autoritet zdravstvenog osoblja te stvarate nepovjerenje za svaki sljedeći odlazak u laboratorij. Važno da dijete zadrži povjerenje u vas, kako bi i ubuduće moglo vjerovati vašim uputama, prosudbama i obećanjima.

Recite djetetu kako je uredu ako se boji, ali i da će sva nelagoda kao i mala bol trajati vrlo kratko. Recite mu iskreno, kratko i smireno što ga očekuje, ali naglasite i zašto su pretrage dobre za njega (Vađenje krvi boli, ali će ti pomoći da ti bude bolje i više ne budeš bolestan).

Popričajte s djetetom o materijalima koji se koriste prilikom vađenja krvi ili neke druge pretrage, opišite mu kako će izgledati prostor gdje se pretraga vrši, tko sve može biti u njoj, kako su zdravstveni djelatnici odjeveni, uključite i osjetila, pokušajte opisati kako će soba mirisati, kakvi se zvukovi mogu čuti…

Prilikom same pretrage odvratite mu pažnju tako što ćete mu nešto pričati, pjevušiti, ponesite sa sobom i dajte mu da drži omiljenu igračku prilikom vađenja. Poljubite ga i zagrlite.

Obećajte, i naravno ispunite obećanje, da ćete nakon vađenja krvi raditi nešto što dijete posebno voli.

Također, važno je odabrati dobrog liječnika kao i zdravstveno osoblje koje vrši pretrage, ne samo što se stručnosti tiče, već i odnosa prema djetetu. U svakom laboratoriju osoblje mora razumijeti djetetove strahove i razloge nelagode te ih blagim postupcima i prijateljskim tonom što je više moguće umanjiti.

Foto: Profimedia

Tagovi:

Pročitajte i:

dijete plače

Što su tako osjetljivi? Kad svaki pokušaj discipliniranja klinca završava burnom emotivnom reakcijom

Discipliniranje osjetljive djece nekad se može činiti velikim teretom, ali ako primijenite ove trikove, moći…

dijete grize

Moj klinac grize sve oko sebe! Imate li vi ovakav problem s djetetom?

Kako bi ispoljila svoje nezadovoljstvo i frustracije jasličari, ali i neka djeca vrtićke dobi pribjegavaju…

dijete i tantrum

Tantrume je ipak bolje spriječiti: Savjetujemo vas kako izbjeći 'triger' situacije!

Kada roditeljima spomenete dječje tantrume, još pogotovo ako imaju često iskustvo s takvim ponašanjem, vjerojatno…

tata čita bebi

Ponovno i opet! Zašto vaše dijete želi da mu stalno čitate istu priču, pjevate istu pjesmicu...

Svaki dan prije spavanja svome 3-godišnjaku morate čitati istu priču? Stručnjaci tvrde da je takva…