pazite kakve viceve pricate djeci

Tate, mislite li da ste smiješni kad djeci pričate ovakve viceve?

Tate su jako ponosni kad su njihove šale jako smiješne. No, velika je razlika između onog tate koji zna djetetu ispričati primjeren vic na koji će dijete reagirati smijehom, kreveljenjem, skakanjem... i onog koji se sam sa sobom smije dok sarkastično zadirkuje dijete. Koji ste tata vi?

Prvi tata je urnebesno smiješan, budalast, zabavan, a sarkastični tata potkopava vlastiti autoritet i djetetov osjećaj sigurnosti i samopoštovanja te modelira ponašanje nasilnika.

“Humor može biti vrlo pogrešan”, kaže klinički psiholog dr. John Mayer. ” Odrasli humor zahtijeva apstraktno mišljenje i mi očekujemo da ga djeca razumiju. Ali djeca to nisu u stanju razumjeti.

Razlog zbog kojeg djeca ne razumiju odrasle viceve, iako se često pretvaraju da razumniju i to čak i do puberteta, jest nepostojanje kompleksnog apstraktnog razmišljanja. Kada roditelj zadirkuje dijete sarkastičnim komentarom, on traži od djeteta da razumije svijet, perspektive drugih ljudi i alternativne stvarnosti. Tata koji u šali govori dječaku koji se loše ponaša, “da će ga prodati Ciganima”, traži od djeteta da shvati nekoliko koncepata: rasistički stereotip prema Romima (dijete razmišlja tko su ti Cigani, jesu li oni neka čudovišta ili možda zli ljudi), ne razumije uopće zašto je gotovo nemoguće da se tako nešto dogodi jer je ustvari to nelegalno i konačno ne zna da to njegov roditelj nikada zaista ne bi učinio. To je jako puno toga za razumjeti za malo dijete.

I onda kada se dijete i pokuša izvući kroz taj labirint zamršenih koncepata, ideja i slika, previše je toga što u toj šali na kraju ne razumije i to će ga zbuniti i uznemiriti. No, osim one kratkoročne, stresne destabilizacije, postoje dugoročne posljedice.

“Ono što će se dogoditi s vašim djetetom ako se tako šalite jest da će imati neprikladan društveni razvoj”, kaže Mayer. “Imat ćete dijete koje će društveno loše funkcionirati.

A kako biti smiješan tata bez zadirkivanja djeteta?

  • Shvatite da djeca ne mogu razmišljati dovoljno apstraktno da bi razumjela sarkazam koji zahtijeva rasuđivanje na kompleksnijoj razini. Pričajte dječje viceve. Evo primjera: Kako zovu lava bez grive? Će-lav!
  • Šale nikad ne bi smjele vrijeđati ljude ili zvučati prijeteće jer će dijete naučiti koristiti humor da druge ismijava i vrijeđa. Pričajte viceve koji se igraju riječima, grimasama ili smislite neki samo vaš obiteljski vic koji će vas nasmijati i uvijek ponovno povezati.
  • Zadirkivanje se ponekad koristi umjesto jasnog postavljanja granica. Primjer:"Stalno cmizdriš, kupit ću ti pelene, crvene i zelene…". Umjesto ovakvih zadirkivanja bolje jasno postavite granice. Zadirkivanje ugrožava povezanost vas i djeteta i ruši djetetovo samopouzdanje.
  • Biti ironičan i podcjenjivati druge nije teško. No, djeca će poštivati inteligenciju roditelja koji će se truditi biti pametan i pozitivan s dosjetkama i šalama, a koje ne idu na tuđi račun.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Tagovi:

Pročitajte i:

uši i gnjide u kosi

Kad se u kosi pojave uši, već je kasno! Kako preventivno djelovati protiv ovih nametnika?

Postoje raznovrsna sredstva za uništavanje ili mehaničko uklanjanje ušiju i gnjida, poput šampona te mehaničkih…

dijete jede samostalno i zvače hranu

Povezanost žvakanja hrane i razvoja govora kod djece

Žvakanje hrane jedna je od predgovornih vježbi, a kad je dijete spremno za tu vještinu,…

prazni dječji vrtić zbog koronavirusa

Emotivno pismo odgajateljice: 'Pamtim osmijeh svakog djeteta. Koronavirus neće uništiti čar ovog poziva!'

Zrinka Bakić, odgajateljica iz splitskog dječjeg vrtića Hugo, poslala nam je emotivno pismo kojim svjedoči…