Što ako je dijete ipak vidjelo horor scenu i uplašeno je?

U kinima se upravo prikazuje nasilan film "Joker" o kojem je naša suradnica Iva Brčić napisala zanimljiv osvrt pitajući se zašto djeca dolaze u kina gledati takve filmove koji su za početak neprimjereni za maloljetnike, a uz to su i duboko uznemirujući ne samo za odrasle, već pogotovo za djecu. Nažalost strašnih scena ima u mnogim filmovima pa i crtićima. Budući da djecu, često ni uz najbolji trud, ne uspijevamo sačuvati od takvih scena, dobro je znati kako ih pokušati neutralizirati...

Djeca često dožive takav strah, onako usput da nismo toga niti svjesni. Katkad postanemo svjesni u trenutku dok se događa, ali već bude kasno, kao što sam ja s mojim djetetom gledajući ‘Priču o igračkama 4’ gdje lutkice trbuhozborci u trgovini odjednom počnu poput zombija loviti glavne junake (meni je kao odrasloj to izgledalo stravično, a dijete mi je željelo pobjeći van iz kina!!!). A katkad shvatimo tek kad se dijete počne čudno ponašati, izgleda ustrašeno, povlači se ili se odjednom plaši uobičajenih stvari. Što napraviti? Neke savjete nam je dala Iva Brčić u tekstu ‘Kina su puna djece na filmovima na kojima ne bi trebala biti’, a mi smo pronašli još jedan zgodan.

Kako neutralizirati nastalu štetu?

Zgodan način da to pokušate napraviti ponudila je autorica na portalu Lifehacker. Na Redditu je pronašla savjet da pokušate pronaći video sa snimanja filma, dakle ono što se događalo iza scene - kako su šminkali strašne likove i čudovišta, kako su animirali, nacrtali i pokretali, lutkice, intervjue s glumcima koji opisuju snimanje, kamere i režisere iza njih koje snimaju film i možda ćete time uspjeti smanjiti magičnost strašne scene ili lika. Dijete tako može lakše uvidjeti koliko je sve ustvari nerealno.

‘Behind the scenes’ sa snimanja umanjuje magičnu moć strašnih likova

Mala djeca ne razlikuju stvarnost od mašte odnosno granice između realnog i nerealnog nisu jasno određene. Ako im pomognete da shvate kako se iza svakog filma ili crtića ustvari skriva gomila ljudi koja sudjeluje u njegovom stvaranju i da je sve to gluma, strah će sigurno biti manji.

Pogledajte kako su u Priči o igračkama 4 poznati glumci likovima dali glas?

Kako su nastajala čudovišta iz ormara?

I napravite sljedeće

Autorica za kraj savjetuje da nastavite s umanjivanjem magične moći strašnih likova primjerice tako da zombije, vampire, lutke trbuhozborce… stavite u smiješni kontekst. Jedan od mogućih načina je da, prije no što ih vaše dijete upozna slučajno kod prijatelja na igranju, organizirajte tulum pod maskama za djecu gdje će se pojaviti neki od tih likova, ali u veselom i zabavnom kontekstu.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi:

Pročitajte i:

online nastava

Pomoć za preopterećene roditelje. Nastava od kuće naš je drugi posao! A što kažu učitelji?

Škola na daljinu nije jednostavna za nikoga. Iako mnogi roditelji smatraju kako je sav teret…

online škola u hrvatskoj

Roditelji o koronaškoli: "Tehnološki je zahtjevno, a uz sav svoj posao, moramo i djeci pomagati!"

Antonija Petričušić, majka učenika petog razreda, pokrenula je grupu na Facebooku u kojoj roditelji, mahom…

dijete u online školi

Online škola u Hrvatskoj: novosti za maturante, a uskoro i pravila o ocjenjivanju

Od subote, 28. ožujka, na RTL-u kreće dodatni program za maturante, a on početka travnja…

djevojčica na online nastavi kod kuće pokušava se motivirati na učenje

Stručnjaci Hrabrog telefona savjetuju kako motivirati djecu na učenje

Nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo odluku kako škole neće biti najmanje do…