ljubomora između djece

Stalne prepirke, svađa i tuča? Što napraviti kad su djeca ljubomorna?

Gotovo sva djeca se u odnosu na svog brata ili sestru osjećaju zakinutima. Koji su razlozi za ljubomoru i kako ublažiti konflikte?

Borba oko trivijalnosti i stalne prepirke među djecom slamaju mnoge roditelje. "Troše" vas konstantnim prepirkama, natjecanjima, odmjeravanjima tko će dobiti više na tanjuru, tko će dobiti veći tanjur, čiji je kolač veći… I sigurno se pitate u čemu griješite? A ustvari se radi o vašem stavu o cijeloj situaciji. Prvi korak u smanjenju ljubomore između djece jest da shvatite njezin izvor.

Razlozi za pojavu ljubomore

Kod dječjih svađa nam se često čini da su počele zbog gluposti jer djeca se svađaju doslovno oko svega. Ali za njih je to pitanje mjesta u obitelji i sasvim je prirodno da osjećaju ljubomoru pokušavajući se što bolje pozicionirati. Istovremeno svako dijete želi prisnost i zaštitu roditelja pa su braća i sestre koji to isto žele stalna prepreka i konkurencija.

No, nije samo ljubav roditelja predmet ljubomore. Dijete želi znati tko je ono. Svjesno je da je izgledom i talentima drukčije od drugih. Pritom prepoznaje da postoje vještine i osobine koje je korisno imati jer donose ugled i priznanje. Ljubomora se stoga javlja i kao izraz nesigurnosti djeteta oko toga tko je ono ustvari, što su mu jake i slabe strane i kako to ono samo treba vrednovati u odnosu na vrednovanje okoline što je u ranom djetinjstvu krug obitelji.

ljubomora između djece

Posebne situacije za rivalstvo

Starije dijete obično preplavi osjećaj rivalstva prema mlađem koje privlači puno roditeljske pažnje. Starije dijete dolaskom drugog djeteta po prvi je puta prisiljeno dijeliti roditeljsku ljubav. Imate li dvoje djece koja su rođena s malom dobnom razlikom i istog su spola, računajte na najžešće konflikte. U ovom slučaju ljubomora se javlja zbog stalnog uspoređivanja u izgledu, talentima, igračkama, prijateljima…

Savjeti za roditelje:

  • nemojte okrivljavati dijete za osjećaje ljubomore
  • pokušajte razumjeti zašto se tako ponaša
  • prepoznajte da je i djeci teško zbog te situacije
  • nemojte često uspoređivati svoju djecu, radije ih osnažujte u njihovim pojedinačnim jakim stranama.

Potičite jake strane svakog djeteta

Vjerojatno ste primijetili da vaše dijete negativnim ponašanjem pokušava pridobiti pažnju? Pokušajte vidjeti djetetove vrline, podržite ih i time ga potaknite u njegovom daljnjem razvoju. Posebno kod djece između koje je mala dobna razlika pomaže razdvajanje interesa. Svojim hobijima i prijateljima mogu lakše istaknuti svoju osobnost. A time se automatski oslabljuje potreba za natjecanjem jer se različitost jasno vidi i drugi je percipiraju. Pomažu i jasna pravila, primjerice što se smije i od koje dobi.

Na kraju svakako zapamtite da iako priželjkujete harmoniju u kući, ljubomora i rivalstvo između djece uvijek je dio života obitelji s više djece.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Tagovi:

Pročitajte i:

dijete jede samostalno i zvače hranu

Povezanost žvakanja hrane i razvoja govora kod djece

Žvakanje hrane jedna je od predgovornih vježbi, a kad je dijete spremno za tu vještinu,…

prazni dječji vrtić zbog koronavirusa

Emotivno pismo odgajateljice: 'Pamtim osmijeh svakog djeteta. Koronavirus neće uništiti čar ovog poziva!'

Zrinka Bakić, odgajateljica iz splitskog dječjeg vrtića Hugo, poslala nam je emotivno pismo kojim svjedoči…

povratak djece u vrtić nakon koronavirusa

Krunoslav Capak otkrio kako će izgledati povratak djece u vrtić 11. svibnja

Djeca neće trebati nositi zaštitnu masku, pustit će ih se neka se igraju, jer je…

djevojčica u maloj školi priprema se za polazak u prvi razred

7 savjeta za malu školu kod kuće i zadaci za vježbanje čitanja i matematike

Zbog pandemije koronavirusa mnoga djeca nisu do kraja odradila malu školu, no zato su tu…