fizičko kažnjavanje

Šiba je izašla iz raja

Osjetljivi smo kad vidimo da netko nekog tuče, zgražamo se kad čujemo da je muškarac udario ženu ili da jači i veći tuče manjeg od sebe. Ali, kako to da se manje zgražamo kad vidimo da roditelj fizički kažnjava dijete? I zašto si to uopće kao roditelji dozvoljavamo? Nije li to također nasilje? Znamo li što dijete uči iz udaraca?

Šibom se postiže željeno. Evo i kako: veći ste od svog djeteta, jasno mu je da o vama ovisi i, ako ga fizički kažnjavate, prije ili poslije dijete će vas se početi bojati i radit će ono što od njega očekujete da bi izbjeglo kažnjavanje. Kako vrijeme prolazi i dijete raste, udarci postaju manje učinkoviti, odnosno potrebno je agresivnije kažnjavanje da bi se postigao učinak.

Dođete li s ovakvim odgajanjem do adolescencije, djetetu ćete nanijeti duboke emocionalne rane i uvelike smanjiti mogućnost ostvarivanja kvalitetnije veze s njim. Osim toga, svoje dijete učite da je takav model ponašanja prihvatljiv, pa se nemojte iznenaditi ako ga on počne primjenjivati sa svojom djecom, partnerom… Usto, dijete najčešće ne udaramo zato što mislimo da je to odgojno pravilno, nego zato što smo bijesni, pa time sebi dajemo oduška.

Posljedice pogrešnog odgoja

Dijete je agresivno, razdražljivo, impulzivno, uplašeno, nesigurno, ima poteškoća u odnosu s vršnjacima, pruža otpor prema autoritetu ili je izrazito poslušno i pasivno. Dijete koje je naviklo da ga tuku i samo se koristi fizičkim obračunavanjem (u vrtiću, u školi…), a vaš utjecaj na dijete s vremenom postaje sve slabiji.

Takvo dijete je naviknuto trpjeti fizičko kažnjavanje, koje doživljava kao nešto uobičajeno u odnosima među ljudima, pa je velika vjerojatnost da će trpjeti nasilje i birati prijatelje i partnere koji ga tuku ili ponižavaju na druge načine.

Zato nemojte tući djecu - nimalo, ni zbog čega. Razvijajte kontroliranje svog bijesa i spriječite situacije u kojima se on javlja, postavite pravila i granice, izbjegavajte nedosljednosti, razgovarajte s djetetom, ali ga i slušajte i svaki dan njegujte bliskost i otvorenost s njim.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

fizičko kažnjavanje djece

Batine čine dijete još zločestijim

Temperamentna djeca dobivaju batina više od mirnije djece.…

djeca

Učinak batina nije onakav kakav želite

Kad ste ga lupili malo po guzi, namjera…

odgoj djece

Nemojte fizički kažnjavati djecu!

U odgoju djece roditeljima nije potrebna cijela svita…

fizičko kažnjavanje

Fizičko kažnjavanje djece

Kad roditelj udari dijete, malo nas percipira to…

Pročitajte i:

uši i gnjide u kosi

Kad se u kosi pojave uši, već je kasno! Kako preventivno djelovati protiv ovih nametnika?

Postoje raznovrsna sredstva za uništavanje ili mehaničko uklanjanje ušiju i gnjida, poput šampona te mehaničkih…

dijete jede samostalno i zvače hranu

Povezanost žvakanja hrane i razvoja govora kod djece

Žvakanje hrane jedna je od predgovornih vježbi, a kad je dijete spremno za tu vještinu,…

prazni dječji vrtić zbog koronavirusa

Emotivno pismo odgajateljice: 'Pamtim osmijeh svakog djeteta. Koronavirus neće uništiti čar ovog poziva!'

Zrinka Bakić, odgajateljica iz splitskog dječjeg vrtića Hugo, poslala nam je emotivno pismo kojim svjedoči…