prvi dani vrtića

Prvi dani u vrtiću – prilagodba u ‘novom normalnom’

Kada dijete prvi put krene u vrtić, u normalnim uvjetima, tamo bi zajedno s roditeljima prošlo prilagodbu. Međutim, razmatra se opcija da roditelji neće smjeti ulaziti u vrtić. To će cijeli proces učiniti puno stresnijim za dijete, ali i roditelje, ali evo par savjeta koji će vam olakšati situaciju

Dajte djetetu neki prelazni predmet koji će mu služiti za utjehu i podsjećati ga na dom i vas (plišanac, igračka, dekica…). Ono što je važno naglasiti je da se nikada ne smijete iskradati. To kod djece izaziva osjećaj nesigurnosti i strah jer nikada ne znaju kada ćete ih napustiti. Nekada i sami odgajatelji znaju reći da je najbolje da se roditelj naprosto izgubi dok je dijete zaigrano. Ali iskreno savjetujem da to ne nikako radite.

Najavite svoj odlazak: “Tata mora ići raditi. Čim završim, dođem po tebe” ili "Mama mora na WC. Brzo se vratim." Djeca ne znaju razliku između 5 minuta i 8 sati, njima je to isto. Neka djeca, kada im se kaže da roditelj ide raditi, mogu još više inzistirati da idu s roditeljem jer misle da tamo rade nešto jako interesantno. Ali to ćete vidjeti kada krene prilagodba koja je opcija najbolja za vas.

Cijeli proces odlaska treba ponavljati kako bi dijete shvatilo da kada roditelji na odlasku kažu da će se vratiti po njega – govore istinu.

Odvajanje bi trebalo biti kratko uz zagrljaj i poljupce i poticanje na neku aktivnost. “Da li bi mi mogao složiti kulu od kockica? Budeš mi je pokazao kada se vratim”. Ako je tužno, utješite ga, ali ne predugo. Što je više uz vas to će više inzistirati da ne odete. Važno je da budete čvrsti i veseli. Ako dijete vidi tugu na vašem licu dobit će konflikte informacije i počet će osjećati nelagodu i strah. Dijete razmišlja nekako ovako:"Mama kaže da je vrtić zabavan, a ona je tužna. Mora da nešto nije u redu. Ne želim biti tu."

Nakon povratka kući, veselo pričajte o onom lijepom u vrtiću i naglasite sve ono pozitivno o odgojiteljima. Važno je da dijete od vas dobije pozitivne poruke jer će onda sve puno lakše prihvatiti. Ono prije svega vjeruje vama. Kod kuće je važno da djetetu pružite dodatnu pažnju jer će mu nedostajati, pogotovo sada kada se inzistira na distanciranju i kada ni odgojitelji ne smiju imati previše kontakta s djecom. A dobro znamo da zagrljaj eliminira stres, a neće ga moći dobiti. Pažnju mu pružite kroz posebno vrijeme koje će biti provedeno bez elektronskih naprava (zajednička šetnja, čitanje, igre, valjanje po krevetu, grljenje i što god vam padne na pamet).

Tekst: Iva Brčić, mag.soc/phil., praktičar terapijskih vještina i tehnika Instituta D.O.M. i europske krovne udruge za dječju i adolescentnu psihoterapiju ,The Happiest Baby edukatorica
Fotografija: Shutterstock

Iva Brčić je mama desetogodišnjaka na kojem je isprobala sve tehnike dr. Karpa i kada je vidjela kako odlično funkcioniraju, odlučila je pomoći i drugim roditeljima kroz udrugu Najsretnija beba Hrvatska. Iva kroz svoj rad pomaže roditeljima i pruža im podršku od rođenja djeteta do 18 godine. Već godinama provodi edukaciju roditelja o odgoju i o nenasilnoj komunikaciji s djecom, te s djecom provodi radionice Reci NE bullyingu koje im pomažu u socijalizaciji i razvoju emocionalne inteligencije. Surađuje s fakultetima, vrtićima i školama gdje održava radionice na temu odgoja, prevencije međuvršnjačkog nasilja, utjecaja medija.

Kroz radionice Vrtić bez suza (webinar se doržava svaki petak u 21 sat, a rezervacije su na najsretnijabeba@gmail.com) roditeljima pomaže da, uz tehnike renomiranog pedijatra i stručnjaka za dječji razvoj dr. Harvey Karpa, pripreme dijete na novu sredinu i olakšaju mu boravak i nakon prvotne prilagodbe. Polaznici će naučiti tehnike koje poboljšavaju komunikaciju s djecom, koje potiču njihovu suradnju, te koje će roditeljima olakšati rješavanja najčešćih problema s kojima se susreću kada dijete ide u vrtić.

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Zašto dijete već šest mjeseci plače pri odlasku u vrtić?

Psihologinje na Hrabrom telefonu ovaj put pomažu mami…

U vrtić bez suza - savjeti i radionica za roditelje

Danas u vrtićima postoji razdoblje prilagodbe koje djetetu…

Poučna priča iz vrtića: Čarobnjak u vrtiću

Pročitajte još jednu u nizu inspirativnih priča Jasne…

Pročitajte i:

mama fotografira dijete mobitelom i objavljuje na društvenim mrežama

Djeca na društvenim mrežama: 7 fotografija koje roditelji nikako ne bi trebali objavljivati

Djeca su neodoljiva, pa zato i ne čudi što ih roditelji žele pokazati cijelom svijetu.…

bolovi u nogama kod djece

Bol u nogama kod djece - posljedica rasta ili razlog za brigu?

Pedijatri smatraju kako će svako treće dijete u nekom trenutku osjetiti bolove uzrokovane rastom. No…

uši i gnjide u kosi

Kad se u kosi pojave uši, već je kasno! Kako preventivno djelovati protiv ovih nametnika?

Postoje raznovrsna sredstva za uništavanje ili mehaničko uklanjanje ušiju i gnjida, poput šampona te mehaničkih…