prijateljstva

Prva vrtićka prijateljstva: Zašto su važna?

Sigurno vas zanima tko je najbolji djetetov prijatelj u vrtiću. U tako ranoj dobi djeca tek uče što znači prijateljstvo. Zato ćete svaki dan možda dobiti drugi odgovor ili pak nikakav odgovor. Kako vi možete pomoći da dijete stječe prijatelje i stvara pozitivna prijateljstva?

Kao roditelji često razmišljamo o tome i zanima nas tko su to djetetovi prijatelji u vrtiću, s kim se voli igrati? To nas zanima jer tako između ostalog procjenjujemo zadovoljstvo djeteta s boravkom u vrtiću, što ga općenito veseli, koje stavove ima, kako se nosi sa sukobima, ali i koje područje života ga posebno zanima. Zaista svašta možemo saznati o našem djetetu ako uspijemo na neki način, direktno od djeteta ili od drugih, saznati nešto o njegovim prijateljima.

Svako je dijete rođeno s drukčijim karakternim osobinama, što podrazumijeva i različite načine sklapanja prijateljstava. Bez obzira na sposobnost sklapanja prijateljstava, roditelji igraju veliku ulogu u društvenom životu djeteta i izgradnji prijateljstva.

  • Roditelji kao prva stepenica

Odnos djeteta i roditelja oslikava se u interakciji djece. Postoji mnogo primjera kako su djeca koja imaju prisan odnos sa svojim roditeljima prisnija i s bliskim prijateljima. Utvrđeno je i da je, tamo gdje postoji pozitivan odnos majke i djeteta, ono izgradilo harmoničniji odnos sa svojim prijateljima.

  • Potičite druženje djeteta s vršnjacima

Organizirajte druženja u domovima, parkovima, igraonicama. Upišite dijete na one aktivnosti gdje se kreću djeca sličnih interesa koje ima i vaš mališan. Tako ćete mu pomoći da se približi djeci s kojom ima sličnih, dodirnih točaka.

  • Naučite svoje dijete socijalnim vještinama

Kada se roditelji pridruže djetetu u igri i pomognu mu u, primjerice, slaganju puzzli, oni ga uče kako stjecati prijateljstava i pokazuju mu način da se približi grupi te možda nađe novog prijatelja.

  • Poštujte djetetove potrebe

Nemojte gubiti živce ako vaše dijete odbija druženje s drugom djecom. Vaš predškolac je možda već stekao jednog ili dva prijatelja ili mu je draže igrati se sam jedno dulje vrijeme. Neka djeca jednostavno nemaju potrebu socijalizacije s drugom djecom. Ako je vaše dijete iznimno tiho i voli mirnije igre, pružite mu mogućnost takvog igranja. Čak i ako je jako sramežljivo, stručnjaci savjetuju da ga ne silite na druženje i da mu date dovoljno vremena za socijalizaciju.

  • Dečki d dečkima, cure s curama

Roditelji su katkada zabrinuti što se njihovo dijete druži samo s vršnjacima istoga spola. Iako postoje prijateljstva između djevojčica i dječaka, tijekom vrtića čak dvije trećine četverogodišnjaka imaju prijatelje istoga spola. Mnoga će se djeca igrati s vršnjacima suprotnog spola, ali njihovi su najbolji prijatelji ipak djeca istoga spola. To se može protumačiti činjenicom da djeca traže prijatelje u osobama koje imaju slične interese kao i oni.

prijateljstva

  • Potičite aktivnosti jedan na jedan

Kada se dvoje prijatelja zajedno igraju, njihove igre i komunikacija postaju sofisticiraniji. To pomaže intimnosti prijateljstva, a ustrajnost u tome djeci dopušta da se bolje upoznaju i razviju dobre odnose. Dobrobit bliskog prijateljstva je ta da dijete koje ima bliskog prijatelja posjeduje više socijalnih vještina.

  • Budite pozitivni

Roditelji trebaju pričati o situacijama u kojima se dijete nalazi i angažirati se u rješavanju problema. Pozitivno interpretirajte ponašanje druge djece. Tako, umjesto da kažete, "Ovo dijete je zločesto, nemoj se igrati s njim", recite "Možda je ovaj dječak ili djevojčica imao/la loš dan". Pokušajte verbalizirati osjećaje druge djece. "Pogledaj, dječak plače. Osjeća se tužno." To će pomoći vašem djetetu da sagleda stvari iz druge perspektive i da bude više empatično.

Kako još učiti dijete što je prijateljstvo?

Kad već pitate dijete tko mu je prijatelj nastavite i s pitanjem što ono želi od druženja s tim prijateljem odnosno: "Što ti se sviđa kod tvog prijatelja? Što ga čini posebnim? " Dijete će tako možda po prvi puta promisliti o odgovorima i donijeti neke zaključke i o sebi i o druženju s prijateljem:“Ja volim igrati nogomet i Filip voli igrati nogomet! Mi smo pravi tim!”

Zašto je to važno? Ako se prijatelj promijeni i dijete sumnja u prijateljstvo, roditelji se uvijek mogu vratiti na to pitanje:" Što je dobro u tvom prijatelju i vašem druženju? "Ako je odgovor " Ne mnogo ", dijete će se bolje osjećati jer će lakše shvatiti da je problem u prijatelju, a ne njemu. To je važna životna lekcija.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Tagovi:

Pročitajte i:

dijete jede samostalno i zvače hranu

Povezanost žvakanja hrane i razvoja govora kod djece

Žvakanje hrane jedna je od predgovornih vježbi, a kad je dijete spremno za tu vještinu,…

prazni dječji vrtić zbog koronavirusa

Emotivno pismo odgajateljice: 'Pamtim osmijeh svakog djeteta. Koronavirus neće uništiti čar ovog poziva!'

Zrinka Bakić, odgajateljica iz splitskog dječjeg vrtića Hugo, poslala nam je emotivno pismo kojim svjedoči…

povratak djece u vrtić nakon koronavirusa

Krunoslav Capak otkrio kako će izgledati povratak djece u vrtić 11. svibnja

Djeca neće trebati nositi zaštitnu masku, pustit će ih se neka se igraju, jer je…

djevojčica u maloj školi priprema se za polazak u prvi razred

7 savjeta za malu školu kod kuće i zadaci za vježbanje čitanja i matematike

Zbog pandemije koronavirusa mnoga djeca nisu do kraja odradila malu školu, no zato su tu…