Pripremite dijete za polazak u jaslice ili vrtić

Polazak u jaslice, a kasnije i u vrtić može postati prava pustolovina za cijelu obitelj.

Polazak u jaslice veliki je korak kako za dijete tako i za roditelje. No, važno je znati da su svi osjećaji koji vas i dijete pomalo plaše normalni i da kroz dilemu “Jesam li ispravno postupio/la?” prolazi gotovo svaki roditelj.

Činjenica da morate dijete upisati u jaslice obično više zabrinjava jer je dijete još maleno. Ako zaista nemate izbora, te su jaslice jedino rješenje za vašeg mališana, tada se pobrinite da pripreme i sve ono što ovisi o vama bude u najboljem redu. Krenite hrabro u avanturu zvanu jaslice!

Kako najbolje postupiti?

Svaki će vam odgojitelj biti zahvalan ako ga u potpunosti upoznate s navikama i karakterom vašeg mališana ili o eventualnim tegobama koje ga muče. Pored redovnog inicijalnog upitnika koji ispunjavate (što detaljnije) pri upisu mališana zatražite razgovor s odgojiteljima te im povjerite sve svoje nedoumice i strahove koje imate u vezi ostavljanja djeteta u grupi. A to je i prilika da pitate sve što vas zanima.

Za prve dane u jaslicama, dobro je da jedan od roditelja sačuva tjedan dana godišnjeg odmora. Naime, prvi boravci su kraći, ali se svakodnevno produžuju, što ovisi o djetetu i njegovoj spremnosti. Ponesite neki djetetov omiljeni predmet koji će ga podsjećati na dom. Dolazite redovito i u isto vrijeme. Boravite s njim u skupini, igrajte se, ali i napustite prostoriju kada vas to zamole odgojitelji. Rastanci neka budu kratki s osmijehom na licu. Nemojte davati obećanja koja ne možete održati. I najmanja djeca to vrlo dobro razumiju.

Adaptacija na jaslice i vrtić

Riječ koju ćete puno puta čuti prvih dana boravka u vrtiću od odgojitelja, ali i od ostalih stručnih suradnika je adaptacija. Što je to zapravo?

Adaptacija je proces tijekom kojeg se dijete prilagođava na novi prostor, ljude, djecu i ritam života u jaslicama ili vrtiću. Umjesto roditelja dijete mora prihvatiti odgojitelja, mora boraviti među većim brojem djece u novom prostoru i prihvatiti novi ritam spavanja, njege i hranjenja. Teško mu je i ono negoduje. Promijenit će svoje ponašanje, možda će prestati jesti, spavati, bit će razdražljivo i plačljivo, možda i agresivno. Važno je znati da je sve to normalno i, na sreću, prolazno stanje.

Kako će proći to razdoblje prilagodbe, s kakvim popratnim manifestacijama te koliko će trajati, ovisi prvenstveno o karakteru svakog pojedinog djeteta, ali i o stavovima roditelja prema ustanovi u kojoj dijete boravi. U pravilu ne bi smjela trajati više od mjesec dana.

Kod neke djece smetnje uzrokovane polaskom u vrtić mogu se javiti nešto kasnije. Nakon prvotnog oduševljenja počinju promjene u ponašanju. To je karakteristično za stariju djecu, tj. vrtićki uzrast.

Polazak djeteta u jaslice shvatite kao izazov. Pripremite se uvodnim razgovorima, literaturom i iskustvima drugih roditelja. Pričajte s djetetom o boravku u vrtiću, šalite se i pozitivno razgovarajte u njegovu prisustvu o ustanovi i odgojiteljima. Iskoristite sve izvore povratnih informacija o tome kako je dijete provelo dan u vrtiću. Imajte povjerenja u odgojitelje i pokažite im to otvoreno. Pitajte ih za savjet, ne sramite se svoje brige. Nemojte okrivljavati sebe za trenutne odmake u ponašanju svog djeteta. Sve će to brzo proći i mir će se vratiti u vaš dom i srca. Sretno!

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

djeca u vrtiću

Nećete vjerovati kako se mogu promijeniti uvjeti u vrtiću

Mališanima u vrtiću sada je konačno toplo!

djevojčici krvari iz nosa

Kako djetetu pravilno zaustaviti krvarenje iz nosa?

Prvo čistom maramicom (još bolje sterilnom gazom, ali…

Jude Law

Poznati glumac čeka šesto dijete!

14 godina mlađu partnericu oženio je u tajnosti,…

dijete jede samostalno i zvače hranu

Povezanost žvakanja hrane i razvoja govora kod djece

Žvakanje hrane jedna je od predgovornih vježbi, a…

Pročitajte i:

'Ova vještina najučinkovitije mijenja mnoga dječja nepoželja ponašanja!'

Svi se, a osobito naš školski sustav, previše oslanjamo na kvocijent inteligencije. Kad se suočimo…

Prenesite djeci pravu čar darivanja!

Jako je važno pokazati djeci kako se daruje od srca, najbolje vlastitim reakcijama na primljeni…

Kako naučiti dijete da se ispravno postavi u sukobu i zauzme za sebe?

Vrlo je važno naučiti dijete da se postavi kada je ugroženo

mama fotografira dijete mobitelom i objavljuje na društvenim mrežama

Djeca na društvenim mrežama: 7 fotografija koje roditelji nikako ne bi trebali objavljivati

Djeca su neodoljiva, pa zato i ne čudi što ih roditelji žele pokazati cijelom svijetu.…