adaptacija

Prilagodba na jaslice i vrtić: Roditelj boravi zajedno s djetetom samo 15 minuta!

Adaptacija na jaslice i vrtić ionako je stresna za djecu, ali i za roditelje, a zbog pandemije, zajednički boravak roditelja i djece skraćen je na minimum

Dolazi razdoblje godine kada će mnogi klinci postati novopečeni jasličarci ili novopečeni vrtićarci, a prilagodba na kolektiv i nove životne navike, od ranijega jutarnjeg buđenja pa izlaska iz doma i boravak u novome okruženju predstavljaju stres i za djecu i za roditelje.

Već prošle godine, zbog pandemije, prlagodba na jaslice ili vrtić bila uvelike drukčija od one prethodnih godina, a očito i ove će se godine mališani ‘prilagođavati’ najjednostavnije i najbrže što mogu.

Nisu ni u zavidnom položaju odgajatelji i stručno osoblje vrtića jer u vrlo ograničenim uvjetima trebaju osigurati maksimum za svako dijete i svakog roditelja.

Dakle, iz zagrebačkih vrtića doznali smo kako ide prilagodba prema pravilima koje su potvrdili epidemiolozi.

Prijašnjih godina roditelji bi dolazili na prilagodbu s djetetom i nekoliko dana ostajali s njim u grupi po nekoliko sati dnevno, a potom bi zajedno odlazili kući.

Prošle i ove godine prilagodba je drukčija, što znači da roditelj s djetetom boravi tri dana po 15 minuta, a istodobno na prilagodbi mogu biti samo tri roditelja. Preporuka pedagoginje iz jednoga zagrebačkog vrtića je da prva dva dana roditelj ostane 15 minuta s djetetom i da dijete nakon toga odlazi s roditeljem kući. Treći dan roditelj dolazi s djetetom, nakon 15 minuta izlazi van, pa se vraća za pola sata i uzima dijete sa sobom kući.

Također, budući da je ovaj način prilagodbe djece na vrtić, pogotovo na jaslice prilično ubrzan, preporuka je da si roditelji cijeli tjedan ostave vremena za navikavanje kako dijete ostatak tjedna ne bi odjednom provelo puno vrijeme u svojoj grupi, nego je važno da ono vrijeme koje provede bez roditelja bude skraćeno.

Djeca su posebno osjetljiva u dobi polaska u jaslice, a separacijska anksioznost ili strah od odvajanja je izražena u toj dobi. Svako je dijete posebno i proces prilagodbe stoga je individualan. No maksimalna suradnja s odgajateljima i pristup pun povjerenja te stav kako su jaslice ili vrtić ‘dobro’ mjesto za vaše dijete formula su uspješne adaptacije.

Tekst: Sanja Matasić
Foto: Shutterstock

Tagovi: ,

Pročitajte i:

dinosauri

Psiholozi objašnjavaju: Zašto se mala djeca toliko vole igrati dinosaurima?

Trendovi s igračkama dolaze i prolaze, ali postoje dječje opsesije koje već desetljećima podnose test…

klinac na pauzi

Discipliniranje djece: Odgojna metoda kao što je 'time out', ZA i PROTIV

Preporučljive metode odgoja, a unutar toga i discipliniranje djece, mijenjaju se iz godine u godinu.…

emocije roditelja kod prilagodbe

Prilagodbe na vrtiće još traju, a što ako se roditelji ne mogu nositi sa svojim emocijama?

I roditelji imaju teške emocije prilikom odvajanja od djeteta, no potrebno je naučiti kako se…

dijete plače

Što su tako osjetljivi? Kad svaki pokušaj discipliniranja klinca završava burnom emotivnom reakcijom

Discipliniranje osjetljive djece nekad se može činiti velikim teretom, ali ako primijenite ove trikove, moći…