Prenesite djeci pravu čar darivanja!

Jako je važno pokazati djeci kako se daruje od srca, najbolje vlastitim reakcijama na primljeni dar. Pričajte im i o njihovim vršnjacima u bolnicama koji neće imati priliku ulaštiti svoje čizmice da bi dobili darove od sv. Nikole te ih potaknite da nešto nacrtaju za male pacijente u Klaićevoj

Bliži se po mnogima najljepše doba u godini – božićni i novogodišnji blagdani, koji su osim osim za radost, sninonim i za darivanje. I premda ono nipošto ne bi trebalo biti primarno, itekako je važno, baš kao što je važno i djecu podučiti kako i zašto darivati. Jer darivati možemo zato što to moramo, ali i zato što to želimo. Naime, ponekad je darivanje tek moralna obaveza, ako nam neka osoba i nje posebno bliska niti ju želimo posebno darivati, no to ćemo učiniti jer je ona nas prije darivala ili zadužila na neki drugi način. I to je tema o kojoj ne treba posebno pisati, nešto što ćemo sami odlučiti hoćemo li i kako realizitrati.

No ono uistinu važno jest darivanje od srca, kada to želimo zato što nekog volimo ili ga samo želimo razveseliti. To je ono pravo i u tome i jest čar darivanja, što svakako trebamo prenijeti svojoj djeci. Osim zašto je važno darivati, djecu trebamo podučiti i kako to činiti. Baš kao i za sve što radimo, vlastitim primjerom ćemo im to pokazati na najbolji mogući način. Naše reakcije na darove koje nam oni daju, itekako su važne i sjajan znak radosti kao posljedice darivanja.

Trebamo ih naučiti i da nekome možemo darovati lijepu poruku, crtež, napraviti nešto lijepo za tu osobu, kao primjerice odvesti ga na neko lijepo mjesto i vrijeme provesti zajedno… ali i da to može biti i nešto materijalno. Osim za onoga koji ga prima, dar je jako važan i za onoga koji daruje. Kada to činimo osjećamo se bolje i na taj se način povezujemo s drugima na jedan poseban način, zajedno proživljavamo sretne trenutke i pokazujemo i sebi da smo velikodušni i dobri.

Stoga uoči blagdana, koji u prosincu počinju već na sv. Nikolu, kada dječje čizmice obično punimo omiljenim im slatkišima, pokažite djeci pravu čar darivanja. Pričajte im o djeci u bolnicama, koja za razliku od njih neće moći ulaštiti svoje čizmice da bi dobili darove. Ispričajte im sve o akciji ‘Želim ti osmijeh’ u koju se i oni mogu uključiti. Naime, pozivaju se svi mališani dobre volje da nacrtaju nešto lijepo za djecu iz Klaićeve bolnice te im požele najljepše blagdanske želje. Na taj će način oplemeniti darivanje malih pacijenata uoči dana sv. Nikole. Svojim porukama i crtežima pokazat će im da su im u mislima te da im žele brzo ozdravljenje i da, iako u bolnici, na taj način i oni osjete blagdansku čaroliju. Fotografije radova s imenom i prezimenom te dobi malog autora, možete poslati na e mail vlener@mgz.hr do nedjelje, 29. studenoga. Na e-mail adrese s kojih će radovi pristizati, vraćat će se zahvalnice, ali i ulaznice za Muzej grada Zagreba, koje djeca potom mogu obići sa svojim roditeljima do kraja veljače 2021. Svi radovi malih autora bit će izloženi u Klinici za dječje bolesti Zagreb - Klaićeva.

Tekst: J. S.
Foto: Shutterstock

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

skidanje iz pelene

A kada skidanje pelena dođe na red, može i bez stresa!

Kada dođe vrijeme za odvikavanje od pelena, odnosno kada vam okolina nametne ili vas ‘potakne’…

dva klinca u vrticu

Neka djeca moraju u vrtić, unatoč potresu: Doznali smo kako odgajateljice pristupaju tako stresnoj situaciji

Dok ste vi na svojim radnim mjestima, vaša su djeca u vrtiću i izvan su…

'Ova vještina najučinkovitije mijenja mnoga dječja nepoželja ponašanja!'

Svi se, a osobito naš školski sustav, previše oslanjamo na kvocijent inteligencije. Kad se suočimo…

Kako naučiti dijete da se ispravno postavi u sukobu i zauzme za sebe?

Vrlo je važno naučiti dijete da se postavi kada je ugroženo