dijete

Potaknite djetetovu samostalnost

Kako vaše dijete raste, otkrivat će svakoga dana što znači samostalnost. Vaša je zadaća usmjeravati ga i ohrabrivati u svijetu koji istražuje.

Za razvoj samostalnosti važno je da roditelj odradi dvije stvari: pokazuje djetetu kako se služiti novim stvarima i kako se odmaknuti od situacija u kojima se može ozlijediti. Jer, ravnoteža je u toj dobi jako važna. Također, djeci su itekako potrebna dodatna ograničenja koja će im odrediti roditelji. Ona im pomažu da ostanu na sigurnom dok uče kako preuzeti na sebe brigu za vlastitu sigurnost. Ako neprestano idete za djetetom i na svaki njegov pokret vičete “ne”, ograničavate njegov razvoj. Kako ne biste dane provodili u zabranjivanju, pokušajte primijeniti ova rješenja:

  • Pronađite način da mu skrenete pozornost ili mu ponudite alternativu koju može istraživati.
  • Postupno povećavajte djetetovu odgovornost i dopustite mu da vam pomaže, primjerice, čistiti ili stavljati rublje u perilicu.
  • Pustite ga da najprije pokuša sam učiniti neku stvar prije nego što mu u tome pomognete. No, na odraslima je da omoguće djeci da budu samostalna. Poželjno je da ispod umivaonika stavite neke stube na koje bi se dijete moglo popeti kako bi samo opralo ruke ili mu, pak, omogućite da dosegne ladicu sa svojim priborom za jelo.
  • Katkad mu ponudite slobodu izbora. Neka samo odabere što će odjenuti za vrtić (plavu ili crvenu majicu), što želi za užinu ili koji će crtić pogledati. Donošenje odluka dio je odrastanja, no pretjerujet s previše izbora. Dijete mora naučiti samostalno razmisliti o tome što će učiniti.
  • Posebno je važno da dijete ohrabrujete svaki dan.
  • Osigurajte mu prostor u kojemu će se moći nesmetano kretati bez vaše intervencije i gdje ćete ga moći promatrati te uskočiti ako zatreba.

Jačajte djetetovo samopouzdanje

Djetetovo samopouzdanje pri učenju nove vještine možete povećati tako što mu novo znanje razlomite na male korake koje će poduzimati tek kada svlada prethodni korak. Primjerice, ako uči voziti bicikl, prvi korak može biti da sjedne na bicikl, položi ruke na upravljač dok ga vi pridržavate. Idući je korak da dijete sjedi na biciklu dok ga vi gurate po cesti itd. No, uvijek zauzmite pozitivan stav. Možda vas nervira djetetova odbojnost prema isprobavanju novog, no nemojte dopustiti da se to vidi iz vašeg ponašanja. Nježno ga bodrite i uvjeravajte da će uspjeti. Jer samopouzdanje vašega djeteta jako je važno za njegovu sreću.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Samopouzdanje se gradi kod kuće

Dosta vam je toga da u vašem kućanstvu…

Fora priča - Superjunak

Nova vrsta radionica za djecu u centru Zagreba…

Pročitajte i:

uši i gnjide u kosi

Kad se u kosi pojave uši, već je kasno! Kako preventivno djelovati protiv ovih nametnika?

Postoje raznovrsna sredstva za uništavanje ili mehaničko uklanjanje ušiju i gnjida, poput šampona te mehaničkih…

dijete jede samostalno i zvače hranu

Povezanost žvakanja hrane i razvoja govora kod djece

Žvakanje hrane jedna je od predgovornih vježbi, a kad je dijete spremno za tu vještinu,…

prazni dječji vrtić zbog koronavirusa

Emotivno pismo odgajateljice: 'Pamtim osmijeh svakog djeteta. Koronavirus neće uništiti čar ovog poziva!'

Zrinka Bakić, odgajateljica iz splitskog dječjeg vrtića Hugo, poslala nam je emotivno pismo kojim svjedoči…