mucanje

Mucanje i zamuckivanje kod djece

Usprkos višedesetljetnim istraživanjima još uvijek nije utvrđen jasan uzrok mucanja. Ono se nikad ne pojavljuje samo od sebe ili zbog šoka, premda katkad ne izgleda tako

Neki od uzroka mogu biti i nasljedna sklonost, nedovoljna razvijenost osjećaja za tempo i ritam, neurotizam roditelja, psihička nestabilnost samoga djeteta, dobna osjetljivost (kada je govorni sustav posebno osjetljiv i podložan pojavi mucanja) ubrzan razvoj govora, psihološki uzroci te socijalni odnosi.

Mucanje se može javiti u svakoj životnoj dobi, ali se najčešće javlja između druge i pete godine života, u doba razvoja govora. Javlja se kod otprilike 2,5% djece i triput je češće kod dječaka nego kod djevojčica.

Ako vaše dijete ima teškoća u govoru, oklijeva ili ponavlja određene slogove, riječi ili fraze, moguće je da iskazuje govorne netečnosti ili samo prolazi kroz razdoblje normalne neprohodnosti u govoru, koju prolaze sva djece kada uče govoriti. Dijete u tom slučaju malo odugovlači s izgovorom, izgleda kao da se pomalo muči, koristi poštapalice kao na primjer "hm" i "a", povremeno jedan ili dva puta ponavlja slogove ili čitave, već izgovorene, riječi, primjerice: ba-ba-ka.

Ti se problemi javljaju najčešće u dobi od jedne do jedne i pol godine života, brzo nestaju, ali se mogu i ponovno javiti. Moguće je da dijete upravo prolazi kroz novo razdoblje života i učenja i da se radi o razvojnom ili fiziološkom mucanju, a ne o pravom problemu.

Savjeti za roditelje djece koja ozbiljnije mucaju

Ako i vaše dijete muca, potrebni su mu određeni savjeti kako bi što lakše prebrodilo taj problem te se s vremenom oslobodilo te mane.

  • S djecom koja imaju problema s mucanjem treba govoriti sporijim tempom, pažljivo slušati što dijete govori te reagirati na sadržaj govora, a ne na mucanje.
  • Ne požurujte dijete, ne prekidajte ga i ne dovršavajte njegove riječi umjesto njega
  • Ne rugajte se djetetu zbog tog problema.
  • Potrebno je smanjiti brzinu i napetost u okruženju, ne postavljati mu previše zahtjeva, ali itakođer izbjegavati govoriti umjesto njega.
  • Najvažnije je od svega djetetu pružiti potpunu potporu, razgovarati s njime kao o svakom drugom problemu i objasniti mu kako je to nešto čega se ne treba sramiti.
  • Potrebno je obratiti se za pomoć logopedu. Nemojte čekati da se mucanje ukorijeni, već reagirajte odmah. Svakako razgovarajte sa stručnjakom čak i ako vam se čini da se radi o razvojnom mucanju. On će pratiti dijete ili provoditi terapiju. Rani terapijski početak daje veće šanse da se mucanje svlada i u potpunosti prebrodi.

Foto: Profimedia

Tagovi:

Vezano uz temu

Brzopletost i govor - kako pomoći nemirnoj (i često zaboravnoj) djeci?

Kao i mucanje, brzopletost je poremećaj fluentnosti (tečnosti…

Muc, muc mucanje...

Uzrok mucanja do današnjeg dana nije utvrđen, a…

mucanje

Kako se ponašati prema djetetu koje muca?

Mucanje je problem koji zaokuplja, zbunjuje i iznenađuje…

Pročitajte i:

uši i gnjide u kosi

Kad se u kosi pojave uši, već je kasno! Kako preventivno djelovati protiv ovih nametnika?

Postoje raznovrsna sredstva za uništavanje ili mehaničko uklanjanje ušiju i gnjida, poput šampona te mehaničkih…

dijete jede samostalno i zvače hranu

Povezanost žvakanja hrane i razvoja govora kod djece

Žvakanje hrane jedna je od predgovornih vježbi, a kad je dijete spremno za tu vještinu,…

prazni dječji vrtić zbog koronavirusa

Emotivno pismo odgajateljice: 'Pamtim osmijeh svakog djeteta. Koronavirus neće uništiti čar ovog poziva!'

Zrinka Bakić, odgajateljica iz splitskog dječjeg vrtića Hugo, poslala nam je emotivno pismo kojim svjedoči…