djevojčica ima noćnu moru

Moje dijete vrišti u snu! Kako spriječiti noćne more naših klinaca?

Djeca tijekom dana proživljavaju svakakve događaje, i to utječe na njihov psihorazvoj. Budući da nemaju razvijenu sposobnost introspekcije, jedini način da svoju uznemirenost ili neke nejasne osjećaje i frustracije sagledaju u podsvjesnom ili snovima.

Nema ljepšeg prizora za roditelja nego kada, nakon napornog dana, vidi svoje djetešce kako spokojno spava. No često se u djece, u dobi od 2.do 6. godine, događa da se usred noći probude u suzama, da vrište i glasno jecaju, a poneka se i boje ponovno zaspati.

Prema fazi sna u kojoj se dijete preplaši, razlikujemo noćne more i noćne strahove, a i jedno i drugo pojavljuje se kao rezultat stresa proživljenog u danu ili, ako su učestale, mogu ukazivati i na neki traumatski događaj.

Zagrljaj je lijek protiv strašnih snova
Noćne more su zastrašujući snovi zbog kojih se dijete budi u strahu ili plače. Najčešće, kako bi se smirilo, traži blizinu roditelja, a kada ga tata ili mama utješe, ono najčešće nastavi spavati. Važno je da roditelji što prije reagiraju na plač ili dozivanje djeteta i da mu daju do znanja da ga uvijek čuvaju. Zagrljaj i ponavljanje: “Siguran­ si, mama je ovdje” također će pomoći da se dijete brže smiri. Ako je dijete dovoljno budno, neka vam objasni čega se boji i što je sanjalo.

Ako se dijete osjeća osigurnije, ostavite upaljeno svjetlo. Objasnite mu da je to bio samo san i da mu se u snu ne može ništa loše dogoditi. Ako je dovoljno maleno, dvogodišnjak ili trogodišnjak, pokušajte s pričom o posebnome nevidljivom odijelu, koje može odjenuti na sebe pa će biti zaštićeno od svega. To može napraviti i prije odlaska na spavanje dok oblači pidžamu.

Kad dijete u snu plače i lupa nogama!
Noćni strahovi su puno traumatičniji za roditelje nego za djecu jer djeca zapravo tada spavaju i nisu svjesna što se događa. Kada je riječ o noćnom strahu, dijete iznenada sjedne na krevet i počne plakati, mumljati ili pak mlatarati rukama i nogama.

Također može doći do tresenja, pojačanog znojenja ili ubrzanog disanja. Iako dijete spava, ono ima otvorene oči koje su roditeljima često uznemirujuće jer djeluju stakleno i prazno.

Kod epizode noćnog straha, ne budite dijete, jer je tada u dubokom snu pa je to gotovo nemoguće. No vodite računa o sigurnosti. Neka djeca pokušavaju izaći iz kreveta ili lupati po zidu, stoga ostanite uz dijete dok ne nastavi normalno spavati.

Dijete tada najčešće nije svjesno roditelja i pokušava ih odgurnuti, ali ako je ikako moguće, zagrlite ga i lagano ljuljajte kako biste mu pružili osjećaj sigurnosti.

Također, možete ga umiriti svojim glasom: ‘Mama je tu, na sigurnom si’ ili samo rečenicom ‘Sve je u redu, nastavi spavati’. Nakon minutu do dvije, koje roditeljima traju cijelu vječnost, dijete jednostavno nastavi spavati, a ako ga ujutro pitate što ga je tako jako preplašilo, neće se ničega sjećati.

Kako spriječiti noćne more i strahove?
Kod male djece, do četiri godine, kako im noćne more i noćni strahovi ne bi remetili san, važno je uspostaviti pravilnu rutinu spavanja. Također, sat do dva prije spavanja odaberite za djecu mirnije aktivnosti i igre, a za onu malo stariju izbacite gledanje televizije i igranje kompjuterskih igara.

Pričanje priča o onome što dijete veseli i razgovor o lijepim stvarima može pomoći u smanjenju učestalosti noćnih mora i strahova.

Tekst: S.M.
Foto: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

sramezljivi klinac

'Moj klinac ne zna prići prijateljima i družiti se, trebam li se zabrinuti?'

Sramežljivost je kod djece uobičajena pojava i ponekad…

usamljena djevojčica

Zanima li vas zašto vaše dijete nema prijatelja? Ima načina da mu pomognete!

Ako vaše dijete ima problema u sklapanju prijateljstva,…

Pročitajte i:

skretnje pozornosti

Vaš je klinac ponekad jednostavno nemoguć! Glumata li da privuče pažnju?

Ponaša li se vaše dijete kao da je potpuno izvan svake kontrole samo da bi…

dijete spava na podu

Nemam više ideja, pomoooć! Što kad vaše dijete ne želi spavati popodne, a to mu treba?

Djeca ponekad jednostavno odbijaju popodnevni odmor iako je očito da im je još uvijek potreban.…

skidanje iz pelene

A kada skidanje pelena dođe na red, može i bez stresa!

Kada dođe vrijeme za odvikavanje od pelena, odnosno kada vam okolina nametne ili vas ‘potakne’…

dva klinca u vrticu

Neka djeca moraju u vrtić, unatoč potresu: Doznali smo kako odgajateljice pristupaju tako stresnoj situaciji

Dok ste vi na svojim radnim mjestima, vaša su djeca u vrtiću i izvan su…