karijes mliječnog zuba

Mliječni zubi se brže kvare i podložniji su karijesu

Karijes mliječnih zuba nastaje jednako kao kod trajnih zuba. Bakterije iz zubnog plaka i njihove kiseline dovode do demineralizacije tvrdih zubnih tkiva i njihova propadanja

Razvoju karijesa kod djece pridonose i dodatni faktori tipični za dječju dob: unos velikih količina ugljikohidrata, osobito jednostavnih šećera, zatim kašasta i ljepljiva hrana te nedostatna oralna higijena. Mliječni zubi imaju slabije mineralizirana ("mekša") tvrda zubna tkiva (caklinu i dentin), pa su manje otporni na djelovanje kariogenih bakterija. U usporedbi s trajnim zubima, caklina i dentin u mliječnih su zuba tanji. Kad sve to uzmemo u obzir, jasno je da u mliječnom zubalu karijes lakše nastaje i ima sve uvjete za brzo napredovanje.

Mliječni zubi se brže kvare

Kroz tanak sloj cakline i dentina karijes brzo napreduje te relativno brzo bakterije dopiru i do zubne pulpe. Zubna pulpa ili srž, poznata kao "živac", spužvasto je tkivo prožeto krvnim kapilarama i živcima, a ispunjava središte zuba ili pulpnu komoricu. Kad bakterije prodru u pulpnu komoricu zuba, izazivaju patološke promjene koje se očituju kao manje ili više izražena zubobolja.

Invazijom bakterija u pulpu razvijaju se pulpitis (upala živca) ili nekroza (odumiranje živca). Dijagnoza bolnih stanja kod djece je otežana jer se temelji uglavnom na subjektivnim simptomima djeteta koje nije u mogućnosti dati njihov točan opis, a odgovori na kliničke testove mogu biti prilično nepouzdani. Rendgensko snimanje potrebno prije liječenja takvih stanja izbjegava se kako se djeca ne bi nepotrebno zračila.

Bol pri uzimanju hrane
Kod dubokog karijesa mliječnog zuba obično se javlja bol kad dijete jede kiselu, toplu ili slatku hranu. U tom slučaju zub ima veliko oštećenje u kojem se hrana zadržava. Bol se pojavljuje kad ostaci hrane zaglavljeni u kavitetu iritiraju zubnu pulpu.

Liječenje takva zuba zahtijeva postupno, višekratno uklanjanje karijesa, stavljanje lijeka i privremeni ispun. Postupak treba prije svega stvoriti uvjete za oporavak pulpe nakon iritacije tijekom karijesnog procesa. Kad se u potpunosti odstrani kariozno promijenjeno zubno tkivo, stavlja se konačni ispun ili "plomba".

Tekst: dr. med. dent. Zorana Čizmić i dr. med. dent. Dea Jurić Perković, Split
Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

10 namirnica koje vaše zube štite od karijesa

Australski stomatolog Steven Lin, autor knjige The Dental…

Može li analiza metala u mliječnim zubima pomoći u otkrivanju uzroka autizma i ADHD-a?

Koncentracija teških metala u mliječnim zubima dojenčadi može…

Kad je vrijeme za ortodontski pregled?

Velik broj istraživanja potvrđuje znatan utjecaj oboljelih zuba…

Spriječite karijes bočice!

Bez obzira na to što će mliječni zubići…

Pročitajte i:

uši i gnjide u kosi

Kad se u kosi pojave uši, već je kasno! Kako preventivno djelovati protiv ovih nametnika?

Postoje raznovrsna sredstva za uništavanje ili mehaničko uklanjanje ušiju i gnjida, poput šampona te mehaničkih…

dijete jede samostalno i zvače hranu

Povezanost žvakanja hrane i razvoja govora kod djece

Žvakanje hrane jedna je od predgovornih vježbi, a kad je dijete spremno za tu vještinu,…

prazni dječji vrtić zbog koronavirusa

Emotivno pismo odgajateljice: 'Pamtim osmijeh svakog djeteta. Koronavirus neće uništiti čar ovog poziva!'

Zrinka Bakić, odgajateljica iz splitskog dječjeg vrtića Hugo, poslala nam je emotivno pismo kojim svjedoči…