povratak djece u vrtić nakon koronavirusa

Krunoslav Capak otkrio kako će izgledati povratak djece u vrtić 11. svibnja

Djeca neće trebati nositi zaštitnu masku, pustit će ih se neka se igraju, jer je teško provesti mjeru socijalne distance među tako malom djecom, a bit će propisane i stroge higijenske mjere za svakoga tko dovodi dijete u vrtić ili dolazi po njega

Nakon što su dan ranije epidemiolozi Ministarstvu znanosti i obrazovanja poslali na odobrenje upute o povratku djece u školu, koji se predviđa za 11. svibnja, danas je održan zajednički sastanak na kojem su tražene još neke izmjene, pa će javnost sutra doznati na koji će se način provoditi nastava te koje će se sve mjere zaštite trebati osigurati kako bi se mališani doista i vratili u školske klupe. Iako su neke upute već procurile u javnost – poput onih da će djeca sjediti dva metra jedni od drugih – mnogima, uključujući i učitelje, nije jasno kako će se nastava provoditi. No svima je još manje jasno kako osigurati socijalnu distancu u vrtićima, koji bi 11. svibnja također trebali početi s, uvjetno rečeno, normalnim radom.

“U ovim mjerama koje će biti objavljene u četvrtak, nalaze se i upute za dječje vrtiće. Za tako malu djecu ne možemo propisati mjeru socijalne distance, pa će ih se pustiti neka se igraju, no poticat će ih se na stalno pranje ruku te podsjećati kako ne smiju dodirivati oči, nos i usta. Također, vrtićka djeca neće nositi zaštitne maske; zaštitnu opremu nosit će zaposlenici, a propisat će se i stroge higijenske mjere za svakoga tko dovodi dijete u vrtić ili dolazi po njega“, rekao je na press konferenciji Kriznog stožera ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, napominjući kako se preporuke uvijek mogu i mijenjati, ovisno o epidemiološkoj situaciji, ali i eventualnim primjedbama koje će stizati “s terena”.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

prvi dani vrtića

Prvi dani u vrtiću - prilagodba u 'novom normalnom'

Kada dijete prvi put krene u vrtić, u normalnim uvjetima, tamo bi zajedno s roditeljima…

bolovi u nogama kod djece

Bol u nogama kod djece - posljedica rasta ili razlog za brigu?

Pedijatri smatraju kako će svako treće dijete u nekom trenutku osjetiti bolove uzrokovane rastom. No…

uši i gnjide u kosi

Kad se u kosi pojave uši, već je kasno! Kako preventivno djelovati protiv ovih nametnika?

Postoje raznovrsna sredstva za uništavanje ili mehaničko uklanjanje ušiju i gnjida, poput šampona te mehaničkih…