vrste inteligencije

Koliko je inteligentno moje dijete?

Zanima vas koliko je vaše dijete inteligentno jer ne pokazuje baš interes za slova i brojke? Nema razloga za brigu jer inteligencija dolazi u raznim oblicima. Iako društvo još uvijek nagrađuje i cijeni prije svega matematičku inteligenciju, ona nije garancija uspjeha u životu, sretnih odnosa i osjećaja zadovoljstva čovjeka. Svaka vrsta inteligencije može donijeti uspjeh u životu samo je važno prepoznati je u svojem djetetu i podržati je...

Klasični IQ testovi najčešće mjere matematičke i logičke sposobnosti i ne obuhvaćaju velik spektar drugih vrsta sposobnosti koje znanstvenici danas sve više prepoznaju, mjere, cijene. Sve one dolaze rame uz rame matematici i logici i više se ne promatraju samo kao usputne sposobnosti nego su dio naše sveukupne inteligencije koju čine 8 osnovnih grupa.

"Pokušajte razmišljati o inteligenciji kao o setu od osam različitih područja sposobnosti - svi ih imamo sve, ali naše sposobnosti variraju u svakom području", objašnjava dr. Halit Hulusi, psiholog predavač na Birmingham Educational Psychology Service.

"Odlično je to što se svako to područje može razvijati", objašnjava dr. Hulusi. "Naravno, neće svatko biti briljantan u svemu, ali možete pomoći djetetu da u svakom području sposobnosti dosegne svoj puni potencijal."

U čemu je vaše dijete dobro?

1# Spretno je s riječima

 • Što to znači?

Dijete rano progovori, lijepo govori i izražava se, pamti strane riječi, brzo nauči čitati i pisati.

 • Kako poticati ovu sposobnost?

Čitanjem priča, listanjem slikovnica, izmišljanjem priča u koje se i dijete može uključiti primjerice da završi priču. Pričajte s djetetom o njegovom i vašem danu, pričajte viceve… Igrama tipa pogađanja koje su odlične za duga putovanja. Dovoljno je da jedan sudionik igre zamisli neku stvar i kaže malu naznaku onoga što je zamislio, a drugi pogađaju što bi to moglo biti. Ponudite djetetu da rješava zadatke s riječima, križaljke…

 • Kad naraste moglo bi postati…

Pisac, novinar, odvjetnik, predavač ili javni govornik…

2# Pametno s brojkama

 • Što to znači?

Ljudi s jakim matematičkim sposobnostima skloni su logičkom razmišljanju. Vole matematičke izazove i dobri su u rješavanju problema, strategijskim igrama i eksperimentima.

 • Kako poticati ovu sposobnost?

Matematika je svuda oko nas, dakle, krenite s brojanjem prstića, kockica, hrane, ptičica… svega! Kad narežete meso na komadiće i to možete brojiti, zbrajati, oduzimati, sortirati komadiće hrane po bojama, raditi skupove, nove strukture… Kupite djetetu malu blagajnu i igrajte se trgovine, skupljajte novčiće u kasicu prasicu…

 • Kad naraste moglo bi postati…

Znanstvenik, liječnik, detektiv ili ekonomist…

matematicka inteligencija

3# Voli crtati i to jako lijepo i maštovito radi

 • Što to znači?

Dijete razumije prostor i njegovu trodimenzionalnost. Ima sposobnost promatrati i razumjeti svijet kroz slike. Djeca s ovom vrstom inteligencije često su fascinirana labirintima ili slagalicama ili provode slobodno vrijeme crtajući ili sanjareći.

 • Kako poticati ovu sposobnost?

Omogućite djetetu najrazličitije vrste stvaranja: crtanja bojicama, flomasterima, pastelama, kredama, temperama, izrađivanje figurica u glini i plastelinu, slikanje rukama, spužvicama, kistovima. Izrada kolaža, rezanje fotografija iz magazina i sklapanje vlastitih novina, izrada likova od recikliranog materijala, od materijala iz prirode… Zadajte djetetu zadatke da vam nacrta svoj dan u vrtiću, na moru, neka nacrta sreću, ljubav, tugu…

 • Kad naraste moglo bi postati…

Umjetnik, moreplovac, pilot, arhitekt, inženjer

4# Nadareno za muziku

 • Što to znači?

Dijete je osjetljivo na zvuk i reagira na zvonjavu mobitela, na pjesme na radiju, kad netko pjeva i svira. Rado se uključuje u pjevanje, sviranje i ples. Pamti i čisto pjeva pjesmice, odlično prati ritam.

 • Kako poticati ovu sposobnost?

Pjevajte i plešite s djetetom, igrajte igre pljeskanja ritma i neka vam dijete ponavlja zadani ritam. Od raznih predmeta u kući napravite instrumente (lonci, posude, kuhače, pjenjače, čaše). Osnujte orkestar i pokušajte napraviti mali koncert… Kupite djetetu mikrofon, instrumente, CD-player…

 • Kad naraste moglo bi postati…

Pjevač, skladatelj, član orkestra, finalist Voicea…

5# Tjelesno spretno i hrabro

 • Što to znači?

Dijete brzo prohoda, spretno pada, aktivno je i znatiželjno u promatranju objekata, predmeta i njihovog ponašanja u prostoru. Općenito je spretno, osjeća svoje tijelo u prostoru i ima dobru koordinaciju u sportu, plesu i glumi.

 • Kako poticati ovu sposobnost?

Krenite na plivanje, igrajte se u parku gdje ima raznih penjalica, ljuljački i fizičkih izazova. Kupite djetetu bicikl, romobil, koturaljke, klizaljke, lopte…

 • Kad naraste moglo bi postati…

Plesač, sportaš, kirurg, obrtnik…

tjelesna inteligencija

6# Razumije ljude i odnose

 • Što to znači?

Dijete je osjetljivo na potrebe drugih, ima snažnu potrebu za timskim radom i voli se družiti. Razumije ljude i njihovu verbalnu i neverbalnu komunikaciju, osjetljivo je na promjene raspoloženja kod ljudi. Djeca s ovom inteligencijom obično su vođe u grupi jer znaju komunicirati i razumiju tuđe motive.

 • Kako poticati ovu sposobnost?

Možete razgovarati s djetetom o emocijama, objašnjavati ih djetetu i respektirati emocije koje ima unutar sebe i za druge. Čitati situacijske priče, a zatim razgovarati o emocijama koje likovi imaju i zašto su one prisutne.

 • Kad naraste moglo bi postati…

Školski učitelj, socijalni radnik, glumac, političar.

7# Odlično razumije sebe

 • Što to znači?

Dijete razumije svoje sposobnosti i mane i dobro analizira sebe te planira svoj život. Sposoban je analizirati druge, ali se ne trudi pomagati, često je sramežljiv i povučen.

 • Kako poticati ovu sposobnost?

Vaše dijete treba i traži pomoć u shvaćanju sebe i svojih emocija. Objasnite mu kako su povezane radnje koje radi i emocije koje osjeća istovremeno u sebi, primjerice:"Lupaš nogama o pod jer si ljut jer ti je brat uzeo tvoj vlakić." Oboje nacrtajte sliku o tome kako se osjećate pa zamijenite slike i razgovarajte što vidite na slikama.

 • Kad naraste moglo bi postati…

Filozof, psiholog, duhovni vođa ili poduzetnik…

8# Voli prirodu, njeguje ju i čuva

 • Što to znači?

Dijete je osjetljivo na prirodu, biljke i životinje, okoliš i ima potrebu i sposobnost čuvati ih i njegovati.

 • Kako poticati ovu sposobnost?

Omogućite djetetu da samo uzgaja svoje biljčice u teglici na prozoru, na balkonu ili u vrtu. Šetajte po parkovima, šumama, razgovarajte o prirodi, skupljajte predmete iz prirode i kasnije kod kuće od njih napravite kreativne skulpture…

 • Kad naraste moglo bi postati…

Znanstvenik, ekolog ili konzervator…

Izvor: Madeformums.com
Foto: Profimeida

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Kako prepoznati darovitost kod djeteta?

Ako imate osjećaj da bi vaše dijete moglo…

Pročitajte i:

uši i gnjide u kosi

Kad se u kosi pojave uši, već je kasno! Kako preventivno djelovati protiv ovih nametnika?

Postoje raznovrsna sredstva za uništavanje ili mehaničko uklanjanje ušiju i gnjida, poput šampona te mehaničkih…

dijete jede samostalno i zvače hranu

Povezanost žvakanja hrane i razvoja govora kod djece

Žvakanje hrane jedna je od predgovornih vježbi, a kad je dijete spremno za tu vještinu,…

prazni dječji vrtić zbog koronavirusa

Emotivno pismo odgajateljice: 'Pamtim osmijeh svakog djeteta. Koronavirus neće uništiti čar ovog poziva!'

Zrinka Bakić, odgajateljica iz splitskog dječjeg vrtića Hugo, poslala nam je emotivno pismo kojim svjedoči…

povratak djece u vrtić nakon koronavirusa

Krunoslav Capak otkrio kako će izgledati povratak djece u vrtić 11. svibnja

Djeca neće trebati nositi zaštitnu masku, pustit će ih se neka se igraju, jer je…